NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
nie chca oddac borgu
Autor Wiadomość
pelci1
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Paź 26, 2009 7:10 pm   nie chca oddac borgu

witamy wszystkich,zwracamy sie do forumowiczow z prosba o informacje.Otoz wynajmujemy mieszkanie od prywatnej osoby na poczatku zaplacilismy dwie borg po 700 euro czyli 1400 euro ,w kontrakcie mamy zaznaczone ze kaucja jest zwrotna przy opuszczeniu mieszkania - w ten piatek musimy opuscic mieszkanie i miec pieniazki na nastepna zaliczke ale niestety pan z makelardij napisal wczoraj do nas smsa ze z kaucji odciagna nam "tax (hoogdheemraad)czy istnieje takie prawo i czy moga tak z nami postapic?Prosimy o rady
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Mar 19, 2012 5:58 pm, w całości zmieniany 1 raz  

sylwia_lelystad 
Gaduła nad gadułami :-)
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 7:12 pm   

Ja jeszcze nigdy o czyms takim nie slyszalam. Oni zawsze kreca :079:

:039:

mroweczka 
Gaduła

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 7:28 pm   

Tak, to racja. Zawsze kombinuja, zeby tej kasy nie zwrucic, nie slyszalam by odcigali tax, moga za to odliczyc jesli cos zostalo zniszczone. Ale czasem lepiej oplaca sie naprawic szkode i odzyskac borg, bo oni kasuja jak za zboze.
You can't see me
You can try all you can
But you'll never defeat me!
Ostatnio zmieniony przez mroweczka Pon Paź 26, 2009 7:28 pm, w całości zmieniany 1 raz  

pelci1
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Paź 26, 2009 7:41 pm   borg

jestesmy w kropce-nie wiemy do kogo mamy sie z tym zwrocic-czy istnieja jakies instytucje ktore sie tym zajmuja((

Rauf 
Gaduła

Wysłany: Pon Paź 26, 2009 7:56 pm   

Mozesz sie zglosic do Juridish Office w hadze jest w centrum, wez ze soba ten kontrakt i powiedz o co chodzi to ci napewno dokladnie wytlumacza, chociaz mysle ze to ze ci maja cokowlwiek odciagac powinno byc uzgodnione przy podpisywaniu kontraktu!!! a z drugiej strony jesli jestes zameldowana na tym mieszkaniu to i tak dostaniesz rachunek od hoogemraad, wazne zebys sie stamtad jak najszybciej wymeldowala i zameldowala pod innym adresem to za to co przemieszkalas na tym starym mieszkaniu, dostaniesz kwitek ile masz zaplacic i przyjdzie ci to na nowy adres.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 8:24 pm   

pelci1, oni wam oddadza czesc borg bo z tego calego borg odciagna wam oplaty za podatki gminne. A reszte dostaniecie przelane lub do reki.

[ Dodano: Pon Paź 26, 2009 8:27 pm ]
pelci1 napisał/a:
z kaucji odciagna nam "tax (hoogdheemraad)czy istnieje takie prawo i czy moga tak z nami postapic?
tak maja takie prawo bo mieszkaliscie jakis czas w tym mieszkaniu i trzeba rozwniez za ten czas zalacic podatki i ew. wyrownanie za wode gas i swiatlo.
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Paź 26, 2009 8:25 pm, w całości zmieniany 1 raz  

pelci1
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Paź 26, 2009 8:36 pm   borg

tak,rozumiemy ale wszelkie podatki do gminy placimy regularnie to za co jeszcze mamy placic i jakim prawem chca to odciagnac z kaucji?

lusia0101 
UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 8:43 pm   

kochana a jaki to makelaar (???) wysyla smsy z informacja o tym tax? tu cos jest nie tak. no ale tu wszyscy robia tak zeby borgu nie zwrocic :072: a bym juz u was w miesdzkaniu ktros kto sprawdzal szkody?

pelci1
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Paź 26, 2009 8:55 pm   borg

w sobote ma byc wlasciciel z posrednikiem-nazywa sie Ed boss makelardij-maja sprawdzic mieszkanie a my oddac klucze-szkod zadnych nie ma-kiedy sie wprowadzalismy bylo pelno plesni w mieszkaniu(jak sie pozniej dowiedzielismy-nasz poprzednik hodowal konopie),okna byly zaczepione na sznurki poniewaz przy wiekszym wietrze cale lataja,w lazience nie bylo drzw-my pozniej wprawilismy a w toalecie zwisaly kable z sufitu-moj narzeczony to naprawil-wszystko robilismy we wlasnym zakresie

lusia0101 
UWAGA! Dyslektyk!

Wysłany: Pon Paź 26, 2009 9:15 pm   

jeszcze jedno pytanko. kiedy sie wprowadzaliscie podpisywaliscie lub wypelnialiscie jakis formularz gdzie bylo napisane co jest nie tak w tym mieszkaniu?

ja ci powiem tak jaja zaczna wam sie dokladnie teraz z tym borg wlasnie. ja juz kilka mieszkan zdawalam i nigdy nie dostalam borgu spowrotem! (a nie sorry raz zaplacilam borg 800 i 200 dostalam). nie wiem co to jest to hoogdheemraad co napisalas, nigdy o czyms takim nie slyszlam. narazie nie panikujkcie czekajcie az przyjda ci ludzie, zobaczycie co powiedza. trzymam kciuki za was i wasz borg.

p.s.: czy nie bylo zmiany w prawie ze particulier placi tylko 1 miesiac borg max? niech mnie ktos poprawi jesli sie myle.

pelci1
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Paź 26, 2009 9:18 pm   borg

nie,nie dawali nam zadnego formularza..niestety a ja zaluje ze nie robilismy zadnych zdjec bo teraz polak madry po szkodzie((

lusia0101 
UWAGA! Dyslektyk!

Wysłany: Pon Paź 26, 2009 9:43 pm   

no to jest dup..a mnie tez raz tak zrobili, i nie od tego momentu stracilam wszelka wiare w holenderskie powiedzenie afspraak is afspraak (nawet ustny) bo wlasciciel chodzil z nami, wszystko widzial. mowie widzi pan ta dziure w scianie? tak, zrobil to poprzedni wlasciciel! ja sie wyprowadzam: a on ze mi borgu nie odda bo to ja zrobilam ta dziure!

ani te zdjecia by wam nic nie daly. a za to ze sobie cos tam wstawiliscie, naprawiliscie to zadnego profitu z tego tytulu nie dostaniecie. sorry, ale ja na waszym miejscu to bym te drzwi z lazienki ze soba wziela i wolala na marktplaats sprzedac!

agata21229 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 9:54 pm   

lusia0101, a właśnie ,że zdjęcia to podstawa najlepiej pierwszego dnia i to w obecności maklera, jedno z najlepszych zabezpieczeń, sprawdzone w praktyce :039:

lusia0101 
UWAGA! Dyslektyk!

Wysłany: Pon Paź 26, 2009 10:10 pm   

tak, w obecnosci i maklera i wlasciciela + kopie dla nich -moze i tak (nie wiem nie probowalam). normalnie straszne!

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 10:35 pm   

pelci1,Hoogheemraadschap oplacasz nie miesziecznie ale raz do roku .
tu poczytaj sobie o tym
http://www.hhnk.nl/

[ Dodano: Pon Paź 26, 2009 10:36 pm ]
p.s. prawdopodobnie mowiac Hoogheemraadschap maja na mysli tez inne podatki oplacane raz do roku nie tylko w/w

Odpowiedz do tematu