NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mikolaj -tradycja polska
Autor Wiadomość
Mariola101 
Super gaduła
Strasznie uparta...

Pomogła: 7 razy
  Wysłany: Nie Gru 06, 2009 5:31 pm   Mikolaj -tradycja polska

Ja swietowalam dzis Mikolajki . A Wy moi drodzy ? Pochwale sie jako pierwsza- dostalam robot kuchenny.
:038: Co ciekawego dostaliscie w Mikolaja ?

— Adam Mickiewicz
Ostatnio zmieniony przez Mariola101 Nie Gru 06, 2009 5:33 pm, w całości zmieniany 1 raz  

mario28100 
Poczatkujacy
pies na baby

Wysłany: Nie Gru 06, 2009 6:18 pm   

gratulacje dla darczyncy przynajmniej troche mysli

[ Dodano: Nie Gru 06, 2009 7:18 pm ]
o sobie

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 7:19 pm   

swietowalam w czwartek w pracy... dostalam slodycze i produkty pod prysznic... robilismy z dzieciakami surprises...

w domu w tym roku nie swietowalismy... ale bylam z mezem i synem na mikolaju z pracy... ktorego maly przespal... hehe...

Mariola101 
Super gaduła
Strasznie uparta...

Wysłany: Nie Gru 06, 2009 7:29 pm   

Sama sobie zazyczylam taki prezent :029: i malo teqo - zaciaqnelam Mikolaja do sklepu :081:

— Adam Mickiewicz

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 11:54 am   

Mariola101, mowisz o polskiej tradycji, przy czym w Polsce Mikolaj jest dla dzieci- nie dla doroslych... Prezenty kupuje sie generalnie na gwiazke, w Mikolaja jedynie dzieci znajduja prezenty pod poduszka. Wiec mowisz o polskiej tradycji, a dzien spedzasz wedlug tradycji holenderskiej. Dla mnie to taka mala hipokryzja.
Ostatnio zmieniony przez suska Pon Gru 07, 2009 12:17 pm, w całości zmieniany 1 raz  

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pon Gru 07, 2009 11:55 am   

grunt to sie dobrze ustawic :) czyli mikolaj po holendersku, a potem swieta po polsku ... czyli 2 x duzo prezentow :)

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

majuga 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 6:33 pm   

:082:

[ Dodano: Pon Gru 07, 2009 7:37 pm ]
no tak, zeby bylo produktywnie: bylo surprisowe popoludnie, ktore przy duzej ilosci niespodzianek przeciagnelo sie do nocy. kalendarz urodzinowy ze zdjeciami solenizantow, zeby moj imburgering sie dokonal (fajne) i godzina jazdy z instruktorem, bo zrobila prawko w polsce, wiec musi nauczyc sie jezdzic na zachodzie (kwas) :039:

Mariola101 
Super gaduła
Strasznie uparta...

Wysłany: Pon Gru 07, 2009 8:55 pm   

suska napisał/a:
Mariola101, mowisz o polskiej tradycji, przy czym w Polsce Mikolaj jest dla dzieci- nie dla doroslych... Prezenty kupuje sie generalnie na gwiazke, w Mikolaja jedynie dzieci znajduja prezenty pod poduszka. Wiec mowisz o polskiej tradycji, a dzien spedzasz wedlug tradycji holenderskiej. Dla mnie to taka mala hipokryzja.

Kto powiedzial , ze Mikolaj jest tylko dla doroslych ???
I qdzie jest powiazanie 6 qrudnia z holenderska tradycja-bo nie rozumiem ?????

Oleje to co napisalas - hipokryzja . :035:
P.S W moim domu Mikolaj nawet do babci przychodzil :035:

— Adam Mickiewicz
Ostatnio zmieniony przez Mariola101 Pon Gru 07, 2009 9:07 pm, w całości zmieniany 2 razy  

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 9:27 pm   

Holdenreska tradycja przewiduje rozdawanie prezentow w dzien Swietego Mikolaja (troche na wzor naszej wigili)- 5 grudnia. Sory nie wiem z jakiej czesci Polski jestes, ale nie slyszalalam jeszcze zeby gdziekolwiek w Polsce ktokolwiek poza dziecmi dostawal prezenty w Mikolaja (u nas 6 grudnia) :119: Moze mnie uswiadomisz

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Gru 07, 2009 9:36 pm   

U mnie w pracy na mikołajki prezent w postaci słodyczy,natomiast przed samymi świetami w ostatni dzień pracy duża paczka z prezentami od firmy.Czyli taki polski gwiazdor.

Mariola101 
Super gaduła
Strasznie uparta...

Wysłany: Pon Gru 07, 2009 9:39 pm   

suska napisał/a:
Holdenreska tradycja przewiduje rozdawanie prezentow w dzien Swietego Mikolaja (troche na wzor naszej wigili)- 5 grudnia. Sory nie wiem z jakiej czesci Polski jestes, ale nie slyszalalam jeszcze zeby gdziekolwiek w Polsce ktokolwiek poza dziecmi dostawal prezenty w Mikolaja (u nas 6 grudnia) :119: Moze mnie uswiadomisz

To moze przeczytaj kiedy zalozylam temat . 6 grudnia.
Przykro mi ze nie swietujesz Mikolajek.Ale nie znaczy to ze wszyscy maja tak jak Ty.

Kazda okazja do radosci jest frajda...Jestes strasznie zszufladkowana i strasznie powaznie podchodzis do tematu. Dla mnie gdyby bylo swieto Swinki Pigi to tez bym swietowala.Byle bylo fajnie i wesolo.

— Adam Mickiewicz
Ostatnio zmieniony przez Mariola101 Pon Gru 07, 2009 9:44 pm, w całości zmieniany 1 raz  

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pon Gru 07, 2009 9:39 pm   

gwiazdor to chyba regionalnie tylko w wielkopolsce i na kaszubach wystepuje?
na slasku nie ma zadnego gwiazdora, tylko swiety mikolaj :)

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

faful
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Gru 07, 2009 9:40 pm   

suska napisał/a:

To Ja Cię uświadomię jak to wygląda u mnie w domku:D
A więc w dniu św. Mikołaja rodzice, narzeczony.. zawsze wręczają mi drobiazg w postaci np. słodyczy lub pieniążka(oczywiście działa to w dwie strony), natomiast na Gwiazdkę obdarowujemy się konkretniejszymi prezentami!
I dziwi mnie Twoje podejście, ponieważ każdy dom ma jakieś swoje zasady , tradycje..
Tak samo jest przykładowo z 12 potrawami wigilijnymi, ale czy to oznacza że każdy z Nas ma ich dokładnie tyle..

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Gru 07, 2009 9:44 pm   

zaq napisał/a:
gwiazdor to chyba regionalnie tylko w wielkopolsce i na kaszubach wystepuje?
na slasku nie ma zadnego gwiazdora, tylko swiety mikolaj :)
Tak święty mikołaj tyle że napisałem tak by podkreślić termin świąt a nie tylko 5(6) grudzień.

lena930 
Super gaduła
lena930

Wysłany: Pon Gru 07, 2009 10:01 pm   

W moich stronach tez jest Gwiazdor w wigilie a nie mieszkalam ani na kaszubach ani w wielkopolsce Zaq :039: a Mikolaja obchodzi sie 6 grudnia i prezenty sa dla kazdego i malego i duzego :038:

Odpowiedz do tematu