Pytanie o przesyłki wewnątrz kraju. |
Autor |
Wiadomość |
czerwonemolo
Poczatkujacy

|
Wysłany: Śro Sty 25, 2012 3:39 pm Pytanie o przesyłki wewnątrz kraju.
|
|
|
Witam. Co jakiś czas zdarzy mi się sprzedać coś przez marktplaats, jednak zawsze wybierałem odbiór osobisty. Jednak zauważając zainteresowanie danym produktem z innych rejonów niż ten w którym mieszkam, chciałbym się dowiedzieć jak można (bezpiecznie) wysyłać takie paczki. Na jaką przesyłkę będzie liczył zwykły holender? Oczywiście mowa o przedmiotach małogabarytowych. Poczta, TNT... Sam nie wiem jak to ogarnąć. Proszę więc o pomoc od podstaw osoby, które takie rzeczy już robiły. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Śro Sty 25, 2012 5:38 pm
|
|
|
Jesli umawiasz sie z osoba kupujaca ze ty wysylasz towar to liczysz dodatkowo 6,75 za przesylke do 10 kg.Pakujesz to co masz do wyslania w kartonik lub cos w tym rodzaju idziesz na poczte i mowisz ze chcesz wyslac paczke ( zwykla paczka kosztuje euro 75 a z ubezpieczeniem do 500 euro kosztuje okolo 11 euro )
dostajesz na poczcie potwierdzenie wyslania z kodem 3S i to jest twoja gwaracja wrazie czego.
Dla grzecznosci wysylasz dla osoby kupujace ten kod 3S
Powodzenia
Monika |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Śro Sty 25, 2012 6:20 pm
|
|
|
Wszystko co sie zmiesci do skrzynki pocztowej wysylasz jako list, tutaj link ile zanaczkow potrzeba:
http://hoeveelpostzegels.nl/
Od lat kupuje i sprzedaje na marktplaatsu i jeszcze nigdy mi sie nie zdarzylo zeby przesylka zaginela.
Jesli chodzi o paczki to nawet nie musi byc w kartonie, jesli jest zalozmy kurtka to mozna ja zapakowac w czarny worek na smieci albo spodnie pakujesz w reklamowke, zaklejasz tasma i naklejasz adres. Jest jeszcze opcja wysylki droga DHL , jest troche tansza niz tnt, jesli placisz przez internet znaje sie 5 euro kosztuje, zobacz - Nu online verzenden:
http://www.dhl.nl/nl/express/verzenden.html |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
Ostatnio zmieniony przez Bronka Śro Sty 25, 2012 6:33 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 326
|
Wysłany: Śro Sty 25, 2012 10:48 pm
|
|
|
Ja też kupuję i sprzedaję na Marktplaats.nl nie od dziś. No niestety, nie wszystkie transakcje są bezpieczne, zwłaszcza, jeśli to Ty jesteś kupującym. Powyższe wypowiedzi dotyczą sprzedającego, więc ja dla odmiany napiszę o tym, czego oczekuje kupujący:)
Oferta musi być rzeczowa, dokładny opis.Np jeśli jest to ciuch, to rozmiar, rodzaj materiału, czy można prać w pralce itp.. Jeśli jest to książka(podręcznik np) to numer wydania, rok wydania, stan zużycia, czy popisana, IBSN bardzo się przyda. No i koniecznie zdjęcie, najlepiej z kilku perspektyw.
Jeśli jest to wysyłka, musisz się umówic też na formę płatności.Najlepiej założyć sobie konto PayPal i zlecać wpłaty przez iDeal. Ale możesz też podać w mailu numer konta w banku.Wtedy podajesz nie tylko numer, ale i na kogo jest rachunek, w jakim banku i w jakim mieście. Klient zrobił przelew, wtedy wysyłasz mu towar. Niewskazane jest wysyłanie towaru i liczenie na to, że kupujący zapłaci po jego otrzymaniu. A co, jak nie zapłaci? Szukaj wiatru w polu.
Podobnie działa to w drugą stronę.Jeśli szukasz czegoś i dajesz ogłoszenie, że to kupisz, i ktoś na to ogłoszenie odpowie jako sprzedawca, to nie płać mu z góry! Najpierw niech wyśle towar wraz z adresem zwrotnym, a potem robisz przelew.
Dwa razy kupuwałam w ten sposób, że ktoś odpowiedział na moje ogłoszenie.Za pierwszym razem towaru nie dostałam, za drugim przyszedł inny, niż zamówiłam, bez adresu zwrotnego, a gdy się upomniałam, to facet zażądał najpierw przelewu plus koszty poprzedniej wysyłki, zanim mi właściwy towar wyśle
Cóż, człowiek uczy się na błędach... Myślę, że pomogłam? |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Czw Sty 26, 2012 12:07 am
|
|
|
andevi napisał/a: | Klient zrobiďż˝ przelew, wtedy wysyďż˝asz mu towar.
Podobnie dziala to w druga strone.Jesli szukasz czegos i dajesz ogloszenie, ze to kupisz, i ktos na to ogloszenie odpowie jako sprzedawca, to nie plac mu z gory! Najpierw niech wysle towar wraz z adresem zwrotnym, a potem robisz przelew.
|
Czy ja czegos nie rozumiem czy jest to na zasadzie "zly uczynek: ktos Kalemu ukrasc krowe. Dobry uczynek: Kali komus ukrasc krowe" |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

|
Wysłany: Czw Sty 26, 2012 12:20 am
|
|
|
andevi napisał/a: | Powyższe wypowiedzi dotyczą sprzedającego |
Napisalam wyraznie, ze tez kupuje a nie tylko sprzedaje
andevi napisał/a: | Najlepiej założyć sobie konto PayPal i zlecać wpłaty przez iDeal. |
Paypal a Ideal do dwie rozne rzeczy i nie sa bardzo popularne na marktplaats
andevi napisał/a: | Ale możesz też podać w mailu numer konta w banku.Wtedy podajesz nie tylko numer, ale i na kogo jest rachunek, w jakim banku i w jakim mieście. |
Nigdy nie podaje nazwy banku ani w jakim miescie
andevi napisał/a: | Podobnie działa to w drugą stronę.Jeśli szukasz czegoś i dajesz ogłoszenie, że to kupisz, i ktoś na to ogłoszenie odpowie jako sprzedawca, to nie płać mu z góry! Najpierw niech wyśle towar wraz z adresem zwrotnym, a potem robisz przelew. |
Zawsze najpierw sie placi a potem wysyla przesylke, takie zasady panuja wszedzie - na marktplaats, na ebayu i w Polsce na Allegro.
andevi napisał/a: | Dwa razy kupuwałam w ten sposób, że ktoś odpowiedział na moje ogłoszenie.Za pierwszym razem towaru nie dostałam, za drugim przyszedł inny, niż zamówiłam, bez adresu zwrotnego, a gdy się upomniałam, to facet zażądał najpierw przelewu plus koszty poprzedniej wysyłki, zanim mi właściwy towar wyśle
Cóż, człowiek uczy się na błędach... |
Jest takie forum dla oszukanych na marktplaats i tam mozna sie odwolac, opisujesz sprawe, ewentualnie przesylasz dowody np. fotki uszkodzonego towaru, maile wymienione ze sprzedawca a dane tej osoby wysylasz na wiadomosc prywatna do moderatora, Pozniej juz oni kontaktuja sie z tym niesolidnym sprzedawca, daja mu szanse zeby on sie wypowiedzial, daja czas na uregulowanie tranzakcji czyli zwrotu pieniedzy itp. Zazwyczaj dziala bo w przeciwnym wypadku dane delikwenta - nazwisko i numer banku zostaja publicznie opublikowane na forum. Mi pomogli, kupilam kiedys legingsy, ktore mialy byc jak nowe a byly stare i polapane. Jezeli zdarzaja sie oszustwa na wieksza sume mozna na forum skontaktowac sie z innymi poszkodowanymi i isc na policje, tez dziala.
Na forum jest takze lista oszustow:
http://mpgedupeerden.nl/index.php |
|
|
|
|
czerwonemolo
Poczatkujacy

|
Wysłany: Czw Sty 26, 2012 1:05 am
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi. MP traktuję głównie jako tablicę ogłoszeń i sam coś kupując wolał bym po to pojechać (złe doświadczenia z polskiego Allegro). Chodziło mi głównie o sprzedaż, ponieważ zaznaczałem zawsze opcję odbioru osobistego, ale widzę że jest duże zapotrzebowanie na parę produktów które wystawiłem (akcesoria Apple) i stąd moje pytanie. Dzięki wielkie, bardzo mi pomogliście. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Sty 26, 2012 9:10 am
|
|
|
bagniaczka,
Chodzi mi o to, że niezarejestrowanych kupujących czy sprzedających - a tacy zgłaszają się np w odpowiedzi na Twoje ogłoszenie - trudno jest zweryfikować, nawet jak zgłosisz na Marktplaats, że zostałeś w tej czy takiej transakcji oszukany. Zabezpieczamy się wtedy sami:)
Ja zawsze patrzę na to, na ile sprzedający jest wiarygodny i czym handluje. Jeśli sprzedaje na Marktplaats już z 5 latek, no to jest bardziej wiarygodny niż ten, który pojawił się tam wczoraj, a na maile odpowiada w łamanej angielszczyzno-chińszczyzno-arabiźnie |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

|
Wysłany: Czw Sty 26, 2012 11:37 am
|
|
|
Jeszcze co do skarg i zazalen - nie ma zadnego sensu skladac takowych do maarktplaats, bo po 10 sekundach od wyslania maila ze skarga otrzymujesz "odpowiedz ", ze dziekuja za informacje a dana osobe gdzies tam wpisza na liste, co jak dla mnie jest jedna wielka bzdura bo jest to tylko automatyczna odpowiedz, nikt nawet tego nie czyta i nie sprawdza. |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 1:22 am
|
|
|
andevi, w takiej sytuacji jasne, ze postepujesz rozsadnie. Moze Cie zle zrozumialam jesli tak, przepraszam Ale jezeli chodzi o transakcje pomiedzy doswiadczonymi "martktplaatsowiczami", to moim zdaniem zasady musza byc te same. |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 10:27 am
|
|
|
bagniaczka napisał/a: | [b] jezeli chodzi o transakcje pomiedzy doswiadczonymi "martktplaatsowiczami", to moim zdaniem zasady musza byc te same. |
A to to jasne, że tak! Handluję już dobre 6 lat na Marktplaats, i tylko dwa razy trafiło mi się trafić na drani;) W zasadzie ludzie są uczciwi, oszukują najczęsciej - niestety- emigranci, w tym i rodacy:( |
|
|
|
|
Jarek32
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 12:51 pm
|
|
|
Witam,ja mam inny problem.Chciałem wysłać znajomym Polakom w Groningen paczkę,pocztą,z innego kraju.Oni mi mówią,że paczka może nie dojść,zginie.Mieli taką sytuację,że podpis był,że odebrano,ale oni żadnej paczki nie dostali.Podobnie ponoć było z listami.Że tak kradną tam.Czy to jest możliwe????Nie muszę nic wysyłać,ale może chodzi o coś innego,bo i niechętnie chcą podać adres.Relacje między nami są dobre,wiem,że potrzebują kilku rzeczy,lekarstw przede wszystkim,chciałem pomóc,nieodpłatnie,stac mnie na to,ale....czy faktycznie to mozliwe?To co to za kraj???Będę wdzięczny za odpowiedź.Pozdrawiam |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

|
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 1:19 pm
|
|
|
Ze w Holandii niby kradna paczki i listy ? Nic podobnego, zamawiam paczki z roznych czesci swiata na ebeyu lub w sklepach internetowych - z Ameryki, z Chin czy z Anglii, jeszcze sie nie zdarzylo zeby jakas paczka nie dotarla a tym bardziej list, nawet z Polski przysylali mi lekarstwa w kopercie babelkowej. |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 1:42 pm
|
|
|
Wysyłanie leków jest zabronione prawnie, więc potem nie powinno być zdziwienia jak paczka wsiąknie. |
|
|
|
|
Aise
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 10 Sty 2012 Posty: 50
|
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 1:44 pm
|
|
|
Mnie się zdarzyło, że paczka nie dotarła, a mieszkam niedaleko Groningen (:
Był to tylko jeden raz i nadawca dostał odszkodowanie.
Poza tym paczki docierają do mnie bez problemów. No ale nie zamawiam rzeczy typu leki niedostępne w Holandii. |
|
|
|
|
|
|