NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o przesyłki wewnątrz kraju.
Autor Wiadomość
czerwonemolo 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sty 25, 2012 3:39 pm   Pytanie o przesyłki wewnątrz kraju.

Witam. Co jakiś czas zdarzy mi się sprzedać coś przez marktplaats, jednak zawsze wybierałem odbiór osobisty. Jednak zauważając zainteresowanie danym produktem z innych rejonów niż ten w którym mieszkam, chciałbym się dowiedzieć jak można (bezpiecznie) wysyłać takie paczki. Na jaką przesyłkę będzie liczył zwykły holender? Oczywiście mowa o przedmiotach małogabarytowych. Poczta, TNT... Sam nie wiem jak to ogarnąć. Proszę więc o pomoc od podstaw osoby, które takie rzeczy już robiły. Pozdrawiam.

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Śro Sty 25, 2012 5:38 pm   

Jesli umawiasz sie z osoba kupujaca ze ty wysylasz towar to liczysz dodatkowo 6,75 za przesylke do 10 kg.Pakujesz to co masz do wyslania w kartonik lub cos w tym rodzaju idziesz na poczte i mowisz ze chcesz wyslac paczke ( zwykla paczka kosztuje euro 75 a z ubezpieczeniem do 500 euro kosztuje okolo 11 euro )
dostajesz na poczcie potwierdzenie wyslania z kodem 3S i to jest twoja gwaracja wrazie czego.
Dla grzecznosci wysylasz dla osoby kupujace ten kod 3S

Powodzenia
Monika

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Śro Sty 25, 2012 6:20 pm   

Wszystko co sie zmiesci do skrzynki pocztowej wysylasz jako list, tutaj link ile zanaczkow potrzeba:

http://hoeveelpostzegels.nl/

Od lat kupuje i sprzedaje na marktplaatsu i jeszcze nigdy mi sie nie zdarzylo zeby przesylka zaginela.
Jesli chodzi o paczki to nawet nie musi byc w kartonie, jesli jest zalozmy kurtka to mozna ja zapakowac w czarny worek na smieci :030: albo spodnie pakujesz w reklamowke, zaklejasz tasma i naklejasz adres. Jest jeszcze opcja wysylki droga DHL , jest troche tansza niz tnt, jesli placisz przez internet znaje sie 5 euro kosztuje, zobacz - Nu online verzenden:

http://www.dhl.nl/nl/express/verzenden.html

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3
Ostatnio zmieniony przez Bronka Śro Sty 25, 2012 6:33 pm, w całości zmieniany 1 raz  

andevi 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Śro Sty 25, 2012 10:48 pm   

Ja też kupuję i sprzedaję na Marktplaats.nl nie od dziś. No niestety, nie wszystkie transakcje są bezpieczne, zwłaszcza, jeśli to Ty jesteś kupującym. Powyższe wypowiedzi dotyczą sprzedającego, więc ja dla odmiany napiszę o tym, czego oczekuje kupujący:)

Oferta musi być rzeczowa, dokładny opis.Np jeśli jest to ciuch, to rozmiar, rodzaj materiału, czy można prać w pralce itp.. Jeśli jest to książka(podręcznik np) to numer wydania, rok wydania, stan zużycia, czy popisana, IBSN bardzo się przyda. No i koniecznie zdjęcie, najlepiej z kilku perspektyw.
Jeśli jest to wysyłka, musisz się umówic też na formę płatności.Najlepiej założyć sobie konto PayPal i zlecać wpłaty przez iDeal. Ale możesz też podać w mailu numer konta w banku.Wtedy podajesz nie tylko numer, ale i na kogo jest rachunek, w jakim banku i w jakim mieście. Klient zrobił przelew, wtedy wysyłasz mu towar. Niewskazane jest wysyłanie towaru i liczenie na to, że kupujący zapłaci po jego otrzymaniu. A co, jak nie zapłaci? Szukaj wiatru w polu.
Podobnie działa to w drugą stronę.Jeśli szukasz czegoś i dajesz ogłoszenie, że to kupisz, i ktoś na to ogłoszenie odpowie jako sprzedawca, to nie płać mu z góry! Najpierw niech wyśle towar wraz z adresem zwrotnym, a potem robisz przelew.
Dwa razy kupuwałam w ten sposób, że ktoś odpowiedział na moje ogłoszenie.Za pierwszym razem towaru nie dostałam, za drugim przyszedł inny, niż zamówiłam, bez adresu zwrotnego, a gdy się upomniałam, to facet zażądał najpierw przelewu plus koszty poprzedniej wysyłki, zanim mi właściwy towar wyśle :119:
Cóż, człowiek uczy się na błędach... Myślę, że pomogłam?

bagniaczka 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Czw Sty 26, 2012 12:07 am   

andevi napisał/a:
Klient zrobi� przelew, wtedy wysy�asz mu towar.

Podobnie dziala to w druga strone.Jesli szukasz czegos i dajesz ogloszenie, ze to kupisz, i ktos na to ogloszenie odpowie jako sprzedawca, to nie plac mu z gory! Najpierw niech wysle towar wraz z adresem zwrotnym, a potem robisz przelew.

Czy ja czegos nie rozumiem czy jest to na zasadzie "zly uczynek: ktos Kalemu ukrasc krowe. Dobry uczynek: Kali komus ukrasc krowe"

Bronka 
Mega gaduła

Wysłany: Czw Sty 26, 2012 12:20 am   

andevi napisał/a:
Powyższe wypowiedzi dotyczą sprzedającego

Napisalam wyraznie, ze tez kupuje a nie tylko sprzedaje

andevi napisał/a:
Najlepiej założyć sobie konto PayPal i zlecać wpłaty przez iDeal.

Paypal a Ideal do dwie rozne rzeczy i nie sa bardzo popularne na marktplaats

andevi napisał/a:
Ale możesz też podać w mailu numer konta w banku.Wtedy podajesz nie tylko numer, ale i na kogo jest rachunek, w jakim banku i w jakim mieście.

Nigdy nie podaje nazwy banku ani w jakim miescie

andevi napisał/a:
Podobnie działa to w drugą stronę.Jeśli szukasz czegoś i dajesz ogłoszenie, że to kupisz, i ktoś na to ogłoszenie odpowie jako sprzedawca, to nie płać mu z góry! Najpierw niech wyśle towar wraz z adresem zwrotnym, a potem robisz przelew.

Zawsze najpierw sie placi a potem wysyla przesylke, takie zasady panuja wszedzie - na marktplaats, na ebayu i w Polsce na Allegro.

andevi napisał/a:
Dwa razy kupuwałam w ten sposób, że ktoś odpowiedział na moje ogłoszenie.Za pierwszym razem towaru nie dostałam, za drugim przyszedł inny, niż zamówiłam, bez adresu zwrotnego, a gdy się upomniałam, to facet zażądał najpierw przelewu plus koszty poprzedniej wysyłki, zanim mi właściwy towar wyśle :119:
Cóż, człowiek uczy się na błędach...

Jest takie forum dla oszukanych na marktplaats i tam mozna sie odwolac, opisujesz sprawe, ewentualnie przesylasz dowody np. fotki uszkodzonego towaru, maile wymienione ze sprzedawca a dane tej osoby wysylasz na wiadomosc prywatna do moderatora, Pozniej juz oni kontaktuja sie z tym niesolidnym sprzedawca, daja mu szanse zeby on sie wypowiedzial, daja czas na uregulowanie tranzakcji czyli zwrotu pieniedzy itp. Zazwyczaj dziala bo w przeciwnym wypadku dane delikwenta - nazwisko i numer banku zostaja publicznie opublikowane na forum. Mi pomogli, kupilam kiedys legingsy, ktore mialy byc jak nowe a byly stare i polapane. Jezeli zdarzaja sie oszustwa na wieksza sume mozna na forum skontaktowac sie z innymi poszkodowanymi i isc na policje, tez dziala.
Na forum jest takze lista oszustow:

http://mpgedupeerden.nl/index.php

czerwonemolo 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sty 26, 2012 1:05 am   

Dzięki za odpowiedzi. MP traktuję głównie jako tablicę ogłoszeń i sam coś kupując wolał bym po to pojechać (złe doświadczenia z polskiego Allegro). Chodziło mi głównie o sprzedaż, ponieważ zaznaczałem zawsze opcję odbioru osobistego, ale widzę że jest duże zapotrzebowanie na parę produktów które wystawiłem (akcesoria Apple) i stąd moje pytanie. Dzięki wielkie, bardzo mi pomogliście. Pozdrawiam. :038:

andevi 
Super gaduła

Wysłany: Czw Sty 26, 2012 9:10 am   

bagniaczka,
Chodzi mi o to, że niezarejestrowanych kupujących czy sprzedających - a tacy zgłaszają się np w odpowiedzi na Twoje ogłoszenie - trudno jest zweryfikować, nawet jak zgłosisz na Marktplaats, że zostałeś w tej czy takiej transakcji oszukany. Zabezpieczamy się wtedy sami:)
Ja zawsze patrzę na to, na ile sprzedający jest wiarygodny i czym handluje. Jeśli sprzedaje na Marktplaats już z 5 latek, no to jest bardziej wiarygodny niż ten, który pojawił się tam wczoraj, a na maile odpowiada w łamanej angielszczyzno-chińszczyzno-arabiźnie :039:

Bronka 
Mega gaduła

Wysłany: Czw Sty 26, 2012 11:37 am   

Jeszcze co do skarg i zazalen - nie ma zadnego sensu skladac takowych do maarktplaats, bo po 10 sekundach od wyslania maila ze skarga otrzymujesz "odpowiedz ", ze dziekuja za informacje a dana osobe gdzies tam wpisza na liste, co jak dla mnie jest jedna wielka bzdura bo jest to tylko automatyczna odpowiedz, nikt nawet tego nie czyta i nie sprawdza.

bagniaczka 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 1:22 am   

andevi, w takiej sytuacji jasne, ze postepujesz rozsadnie. Moze Cie zle zrozumialam jesli tak, przepraszam :) Ale jezeli chodzi o transakcje pomiedzy doswiadczonymi "martktplaatsowiczami", to moim zdaniem zasady musza byc te same. :039:

andevi 
Super gaduła

Wysłany: Pią Sty 27, 2012 10:27 am   

bagniaczka napisał/a:
[b] jezeli chodzi o transakcje pomiedzy doswiadczonymi "martktplaatsowiczami", to moim zdaniem zasady musza byc te same. :039:

A to to jasne, że tak! Handluję już dobre 6 lat na Marktplaats, i tylko dwa razy trafiło mi się trafić na drani;) W zasadzie ludzie są uczciwi, oszukują najczęsciej - niestety- emigranci, w tym i rodacy:(

Jarek32 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lut 02, 2012 12:51 pm   

Witam,ja mam inny problem.Chciałem wysłać znajomym Polakom w Groningen paczkę,pocztą,z innego kraju.Oni mi mówią,że paczka może nie dojść,zginie.Mieli taką sytuację,że podpis był,że odebrano,ale oni żadnej paczki nie dostali.Podobnie ponoć było z listami.Że tak kradną tam.Czy to jest możliwe????Nie muszę nic wysyłać,ale może chodzi o coś innego,bo i niechętnie chcą podać adres.Relacje między nami są dobre,wiem,że potrzebują kilku rzeczy,lekarstw przede wszystkim,chciałem pomóc,nieodpłatnie,stac mnie na to,ale....czy faktycznie to mozliwe?To co to za kraj???Będę wdzięczny za odpowiedź.Pozdrawiam

Bronka 
Mega gaduła

Wysłany: Czw Lut 02, 2012 1:19 pm   

Ze w Holandii niby kradna paczki i listy ? Nic podobnego, zamawiam paczki z roznych czesci swiata na ebeyu lub w sklepach internetowych - z Ameryki, z Chin czy z Anglii, jeszcze sie nie zdarzylo zeby jakas paczka nie dotarla a tym bardziej list, nawet z Polski przysylali mi lekarstwa w kopercie babelkowej.

Mucha_75 
Mucha

Wysłany: Czw Lut 02, 2012 1:42 pm   

Wysyłanie leków jest zabronione prawnie, więc potem nie powinno być zdziwienia jak paczka wsiąknie.

Aise 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 1:44 pm   

Mnie się zdarzyło, że paczka nie dotarła, a mieszkam niedaleko Groningen (:
Był to tylko jeden raz i nadawca dostał odszkodowanie.
Poza tym paczki docierają do mnie bez problemów. No ale nie zamawiam rzeczy typu leki niedostępne w Holandii.

Odpowiedz do tematu