Koszty życia Holandia - Belgia |
Autor |
Wiadomość |
staraciotka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Paź 19, 2014 7:51 pm
|
|
|
Post edytowany
Umieszczajac taka wypowiedz obrazasz uzytkownikow forum !!
jesli nie masz nic do powiedzenia , to nie udzielaj sie w tym temacie |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Paź 19, 2014 9:56 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ecmpid
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 22, 2014 6:26 pm
|
|
|
Oj temat rzeka można by dyskutowac godzinami.Ja po 6 letniej pracy w nl i zmianie na be nie mam zamiaru juz tam wracać.Mniejsze koszty zycia ale tez bez przesady.Lepsze warunki w szkołach i wieksza kontrola ( dodam ze w klasie syna jest na 20 osób 14 holendrów wiec cos w tym jest.Paliwo tańsze bez dwóch zdan i kolejki po godzinie na stacjach przygranicznych wiekszośc samochodów na holenderskich i niemieckich rejestracjach.Ubezpieczenie tańsze i wcale nie trzeba czekać w kolejkach jak ktos napisał chyba ze wyssane z palca.W moim mieście jest czysto i zadbanie ale nie porównuje brukseli czy antwerpi byc moze tam jest syf ale tak samo w rotterdamie czy innych duzych miastach holenderskich.Podatki sa wysokie ale ruchome w zalezności od sytuacji rodzinnej.Ja płace małe poniewaz mam 4 osobowa rodzine a zona nie pracuje.Obsługa w urzedach dla nie rewelacja z usmiechem na twarzy i jak do tej pory wszystko załatwione.Wiadomo jednak ze ile osób tyle opini.Mam paru znajomych w nl i nie narzekaja moi znajomi w belgi równiez nie narzekaja wiec tak jak pisałem temat rzeka trzeba by usiąść przy kawce i na spokojnego porównac za i przeciw.Ja jestem za belgia.Czuje sie tu lepiej i jakosc zycia tez mam wyższa przy tych samych dochodach co w nl teraz starcza mi na wiecej.Jakosc dróg jest troche gorsza od dróg w holandii ale nie przesadzajmy.Podatki za auto duzo mniejsze.A i dodam ze w Maaseik bo mieszkam niedaleko 55 procent parceli nalezy do holendrów.Wiec skoro tu tak zle to po co kupuja w belgi domy. To chyba tyle pozdrawiam |
|
|
|
|
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Paź 22, 2014 9:08 pm
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi
Hmmm póki co zostaje na razie tutaj - dopóki nie nauczę się języka. Wtedy mogę coś szukać w Belgii jeśli się odważę.
Co do samej pracy przez agencje czy nie, to wiadomo, że każdy zaczyna od zera. Pomału idzie się do góry i później z reguły dostanie się prace bezpośrednio u pracodawcy, jednakże trzeba się wykazać czymś - chociażby znajomością języka - bo większość Polaków tylko przyjeżdża pochlać, poćpać i oczekują nie wiadomo czego.
Niestety są też włazidupy, które tak liżą dupę, że szybko stają się pupilkami przełożonych. Typowe polskie podejście.
Znam kilka osób które kulturą nie grzeszą, wykształceniem i językiem też nie - jedynie co potrafią to włazić górze w tyłek. Ale przez to są lepiej traktowani.
Dla mnie niedopuszczalne, ale chyba czas zmienić światopogląd -.- |
|
|
|
|
nurek102
Poczatkujacy give the value first
|
Wysłany: Czw Sie 06, 2015 9:55 pm Mieszkać w Holandii a pracować w Belgii......
|
|
|
Witam
stoję przed podjęciem decyzji : podjąć pracę w Belgii czy nie???
Mieszkam w Holandii od 3 lat..i nie chciałbym tego zmieniać, przynajmniej na razie.
Sensowna pracka pojawiła się na horyzoncie...ale u sąsiadów w B.
Nie chce się przeprowadzać do Belgii i w Holandii będzie mój "ośrodek interesów życiowych"-tak to ponoć się nazywa zgodnie z jakimiś przepisami.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z takim przypadkiem? A może ktoś coś takiego testował? Czy to jest opłacalne i jakie są plusy a jakie minusy?
Nie będę ukrywał ale bardzo ,bardzo liczę na pomoc .
A. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Czw Lis 05, 2015 8:38 am
|
|
|
Fegelein napisał/a: | Jednakże ciekawie jest poczytać realne porównania, Holandia byłaby super gdyby nie ta pazerność na pieniądze tj. spore obciążenia podatkowe - może mówię tak bo jestem sam, pary mające 2x pensje mogą to widzieć inaczej - w lepszych kolorach |
Witam,
Wiem ze temat z 2014 ale co mi tam
W 2 jest troszke lepiej bo razem jest ok 3 000 e a na mieszkanie idzie z 1000 e wraz z oplatami , internetem oraz podatkami tzn smieci , scieki itp
Do tego 200 e na auto ( podatek drogowy + paliwo ) - 1 auto na 2 osoby ...
Do tego 200 e za ubezpieczenie dla 2 osob
Do tego 400-500 e na jedzenie chemie i inne podstawowe rzeczy
A wiec razem 1800-2000 e miesiecznie - zostaje ok 1000-1200 e pod warunkiem ze 2 osoby pracuja na pelen etat i nie maja dzieci ...
Psss
Pora znalesc 2 polowke |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
Ostatnio zmieniony przez Beny.rac Czw Lis 05, 2015 8:39 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|