NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Koszty życia Holandia - Belgia
Autor Wiadomość
Fegelein
Super gaduła

Wysłany: Wto Paź 07, 2014 11:13 am   Koszty życia Holandia - Belgia

Witam, ostatnio znajomy (Holender) z pracy dał mi do myślenia na temat kosztów życia w Holandii i Belgii - ma on brata w Belgii.

Poszperałem trochę i różnicę widzę - paliwo tańsze, podatek drogowy 3x tańszy, pensje takie same lub mikroskopijnie wyższe.

Ale jakie głębsze różnice (finansowe)?

Dla mnie osobiście jako singla życie jest bardzo drogie, a nie zarabiam najniższej bo średnio od 1450 do 1700 na rękę :(
Po zliczeniu wszystkiego nie zostaje wiele, a najbardziej bolą różnego rodzaju podatki (drogowe, śmiecie itd), dziwaczna opieka zdrowotna no i ceny wynajmu mieszkań.
Sam myślę by nie zmienić na inne i wynajmować 1 pokój - 1\2 lub nawet 2\3 czynszu się zwraca....

Ma ktoś realne porównanie między tymi krajami?

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Wto Paź 14, 2014 4:29 pm   

Moje porównanie opiera się na tym,że mieszkam na pograniczu i robię interesy po obu stronach granicy.
Tak jak ze wszystkim. Tańsze = gorsze. Niższy podatek drogowy oznacza fatalne belgijskie drogi, tańsza służba zdrowia oznacza gorszy dostęp i dłuższe terminy. Niższe podatki bezpośrednie to niższa jakość szkolnictwa czy administracji (zapomnij o typowych dla Holandii uśmiechniętych i przyjaznych urzędnikach). Ponadto w Belgii ceny produktów codziennej potrzeby są nieznacznie wyższe. Jest też inna strona medalu: Belgia jest pod wieloma względami podobna do Polski więc osoby cierpiąca w Holandii na chorobliwą tęsknotę za ojczyzną poczują się w Belgii bardziej swojsko. Jest to kraj częściowo katolicki więc zwyczaje ludności są zbliżone do polskich, brud na ulicach, poziom przestępczości i dzielnice biedy też przypominają Polskę. Nawet życie nocne w większych miastach swym niskim poziomem polotu przywodzi na myśl jakieś powiedzmy juwenalia z Opola czy Sosnowca.
Oczywiście tak jak i w Holandii (i pewnie w każdym kraju) są w Belgii lepsze i gorsze miejsca do życia (również droższe i tańsze) więc trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie o koszty życia. Najprawdopodobniej Belgia okaże się ciut tańsza ale z dochodami rzędu 15k/rocznie poszukałbym raczej tańszej lokacji w NL.
Mam nadzieje,że otrzymasz kolejne opinie od forumowiczów bo temat jest ciekawy.
Pozdrawiam

Fegelein
Super gaduła

Wysłany: Wto Paź 14, 2014 6:41 pm   

Brud w Belgii i ogólnie większy syf słyszę nie od jednej osoby :)
Jednakże ciekawie jest poczytać realne porównania, Holandia byłaby super gdyby nie ta pazerność na pieniądze tj. spore obciążenia podatkowe - może mówię tak bo jestem sam, pary mające 2x pensje mogą to widzieć inaczej - w lepszych kolorach.

Kwestia podatku drogowego i samych cen paliwa w Belgii jest sprawiedliwsza moim zdaniem, ale to dywagacje ;)

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Wto Paź 14, 2014 7:29 pm   

Ta rzekoma przepaść w kwocie podatków to mit. Różnica nie jest wcale duża. Na dodatek korzystniej wypadają tylko seicento, matizy i inne wstydliwe piździdła. Za męskie samochody płaci się często więcej niż w NL. Masz tu link OPŁATY ZA AUTO W BELGII

Fegelein
Super gaduła

Wysłany: Wto Paź 14, 2014 8:05 pm   

Nooo ja ci powiem tak - za Astrę G w NL to 600 za benzynę i 1300 za LPG. W BE ok. 350 za LPG :)
W Niemczech za Opla Insignię w Dieslu ok. 300 EUR na rok ;)
Tylko tutaj ubzdurali sobie takie wysokie stawki, które zmuszają do kombinacji.

Ceny paliw też ostatnio poszło ostro w górę, szczególnie akcyza na LPG - aż o 10 centów z zaskoczenia.

Piotras 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Paź 15, 2014 10:53 am   

post edytowany nie na temat

co twoje pytanie ma wspolnego z tym tematem ? poszukaj na forum w dziale >>praca odpowiedniego tematu i w nim umiesc post
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Paź 15, 2014 11:05 am, w całości zmieniany 1 raz  

szczepan358 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Paź 15, 2014 4:17 pm   

YANNOSICK napisał/a:
Ta rzekoma przepaść w kwocie podatków to mit. Różnica nie jest wcale duża. Na dodatek korzystniej wypadają tylko seicento, matizy i inne wstydliwe piździdła. Za męskie samochody płaci się często więcej niż w NL. Masz tu link OPŁATY ZA AUTO W BELGII

no chyba nie bo diesel 11pk to koszt 383,14€ na rok w BE (czyli np pasat 1.9 130 km a w kombi to juz nie pizdzidło) a tu 1324,00 za takiego paska

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Czw Paź 16, 2014 11:23 pm   

szczepan358 napisał/a:
pasat 1.9 130 km

Takie właśnie piździki miałem na myśli. Różnica raptem 70 euro na miesiąc to raczej słaby argument do zmiany kraju zamieszkania.
Za zwykłe Quattroporte w NL kasują 1200 Euro a w Belgii ponad 2000. Tak więc przy męskich autach Holandia wypada korzystniej choć i to różnica jest niewielka.

staraciotka
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Paź 18, 2014 2:56 pm   

Janicku a płacą ci za to,że tak bronisz Holandii?Mieszkam w Belgii w małej miejscowości,jest czysto,schludnie,ludzie są mili i uczynni.Nie ma całego tego holenderskiego kurewstwa,inne powietrze,czujesz się człowiekiem a nie własnością utzendbureau.Znajoma zna język i bez problemu ma pracę tam gdzie chciała.Pokaż mi gdzie pracuje Polak poza biurem pracy,pokaż mi sklep albo biuro,gdzie jest Polak.Owszem biuro agencji pracy!I tyle,poza tym magazyny,przepakownie,szklarnie!Gdy spotkasz rodaka np.w Actionie to się przeżegnaj!Kontrakt-mój chłop już go ma,ja wkrótce,koleżanka w NL gdy się upomniała o wyższą fazę -wyleciała z roboty tego samego dnia!Życie to nie tylko cena paliwa,to co najważniejsze to pewien komfort w postaci stabilizacji,kontraktu,podwyżki płacy,awansu zawodowego.Całe życie za najniższą stawkę?Wieczne szukanie najpodlejszej roboty?Trzy lata w jednym miejscu i won?A wszystko to bo paliwo i podatek za stare autko niższy w NL?Pisze trochę nieskładnie bo czas mnie nagli-idę na pożegnalne przyjęcie szefa mojego chłopa.Facet idzie na emeryturę i robi z tego powodu bal.Dla wszystkich pracowników.Byłeś na czymś takim w Holandii?

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Sob Paź 18, 2014 6:58 pm   

staraciotka,

Juz nie wymyslaj ze wszyscy pracuja w Holandii w magazynach. Sa operatorzy, inzynierzy, informatycy, specjalisci od maszyn itd.

szczepan358 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Paź 18, 2014 7:34 pm   

YANNOSICK napisał/a:

pasat 1.9 130 km

Takie właśnie piździki miałem na myśli.

myslalem ze raczej masz na mysli:

YANNOSICK napisał/a:
seicento, matizy

:039:

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Paź 19, 2014 10:03 am   

staraciotka,

staraciotka napisał/a:
.Całe życie za najniższą stawkę?Wieczne szukanie najpodlejszej roboty?

Wychodzi na to , ze mierzysz innych swoja miara , jednak nie wszyscy tu zatudnieni pracuja za najnzsza stawke w najpodlejszej robocie ...

staraciotka napisał/a:
Nie ma całego tego holenderskiego kurewstwa,inne powietrze,czujesz się człowiekiem a nie własnością

To sobie pojechalas .... :119:
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Paź 19, 2014 11:11 am, w całości zmieniany 1 raz  

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Nie Paź 19, 2014 12:07 pm   

staraciotka napisał/a:
Pokaż mi gdzie pracuje Polak poza biurem pracy

hmmm Np Gohna , ja , Stropwafel , Yanosik , kiedys zagladal tu Marcin tez pracoal pezposrednio nie przez b.pracy. i wielu wieu innych .
np ja czy Yanosik mamy swoje firmy i nie wynajmujemy sie dla b.pracy .
staraciotka napisał/a:
pokaż mi sklep albo biuro,gdzie jest Polak

A zapraszam do Zeeland , w Kapelle w kilku sklepach pracuja polacy na kasie itd., w szpitali w Goes i VLissingen znam conajmniej 10 polakow i ci nie lataja na szmacie a maja powazne stanowiska . W Verbrugge terminals w Vlissingen oost pracuja polacy w administracji lub maja wyzsze stolki tak samo w DOW.
W Terneuzen na stacji benzynowej pracuje polak , Tez w Terneuzen polak ma swoj warsztat itd jak duzo przykladow jeszcze chcesz ?
staraciotka napisał/a:
Facet idzie na emeryturę i robi z tego powodu bal.Dla wszystkich pracowników.Byłeś na czymś takim w Holandii?

podejzewam ze Yanosik i wielu nam podobnych bywa czesto na takich imprazach jako zakenrelatie.
Gochna H napisał/a:
Wychodzi na to , ze mierzysz innych swoja miara

Strza w 10
Ostatnio zmieniony przez baileys Nie Paź 19, 2014 12:12 pm, w całości zmieniany 1 raz  

staraciotka
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Paź 19, 2014 2:52 pm   

Terneuzen - na stacji pracuje Polak...nie zapomniałaś jeszcze o kimś?Powiedz to mojej znajomej,która wyleciała z roboty bo sie upomniała o należne jej przeszeregowanie do wyższej fazy.W ogóle te fazy...Miłego pobytu w Holandii,nie zamierzam zawracać Wisły kijem,poza tym czasami warto popatrzeć szerzej,przyjrzeć się sytuacji większości a nie świecić pojedyńczymi przypadkami.Nie wypłacone pensje,mieszkania służbowe itd.itd.Szkoda słów.Pa.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Nie Paź 19, 2014 3:10 pm   

staraciotka napisał/a:
Terneuzen - na stacji pracuje Polak...nie zapomniałaś jeszcze o kimś?Powiedz to mojej znajomej,która wyleciała z roboty.....

po pierwsze nie zapomnialam bo takich ludzi sa tysiace wiec nie pojedyncze przypadki, po drugie co ma piernik do wiatraka ?
Kobieto jak ci sie w zyciu nie uklada to juz twoj problem i nie musisz wszystkich mizezyc swoja miarka .
staraciotka napisał/a:
Miłego pobytu w Holandii,nie zamierzam zawracać
i na cale szczescie ...........

Odpowiedz do tematu