NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Śro Sie 19, 2015 2:49 pm
Razem we trójkę z dzieckiem? Ile to kosztuje?
Autor Wiadomość
GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Czw Mar 12, 2015 7:20 pm   

baileys,

Sorry, troche niejasno to opisalem. Chcialem dac dla porownania holenderska rodzina (bo przeciez sa tutaj ludzie ktorzy maja takie pensje, rodzine i 2 dzieci) i jak niektore osoby robia zeby przezyc.

Oczywiscie masz racje ze maz juz dawno temu powinien sie zapisac do spoldzieni zeby miec szanse na mieszkanie socjalne.

Mleko i pampersy, o tym rzeczywiscie nie pomyslalem. Z wlasnym ryzykiem tez masz racje.

Ubrania, meble - wlasny wybor czy sie kupi czy wezmie z marktplaats za darmo. Podatki gminne przy takich dochodach czesto mozna obnizyc, lub nawet wogole nie placic.

Do obliczenia uzylem ten sam program co ty, pensja 24.000e, maz pracuje, zona nie, 2 mlodych dzieci, czynsz 600e, servicekosten 50 i przez to wyszedl mi wyzszy huurtoeslag.

Ok, ale dodajmy podatki gminne, pieluchy, tv, internet, ubezpieczenia, lacznie 300e miesiecznie?

To nadal zostaje 325e plus kinderbijslag. Tylko rzeczywiscie wszystko zalezy od mieszkania z spoldzieni, bez tego sie nie da.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Czw Mar 12, 2015 7:31 pm   

Zapomnialem jeszcze wspomniec o jednym malym szczegole - mieszkanie wcale nie jest tak latwo wynajac , przewaznie makler chce aby bylo 3-4 razy tyle dochodu co czynszu a wiec jak czynsz bedzie np 700-800 e to dochodu musi byc z 2800-3200 e brutto

Jakby bylo malo makler chce aby zaplacic z gory czynsz + borg ( miesieczny czynsz ) + prowizja a wiec na wejscie trzeba miec z 2000-3000 e

O mieszkaniu z gminy przez 1 rok mozna tylko pomarzyć ...

szczepan358 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Mar 12, 2015 9:04 pm   

Beny.rac napisał/a:
Zapomnialem jeszcze wspomniec o jednym malym szczegole - mieszkanie wcale nie jest tak latwo wynajac

dokładnie, zona miala kontrakt, ja wlasna firme i druga prace przez biuro, dochody razem ok 50 tys i co? 6mcy szukalismy. wiekszosc maklerow krecila nosem, pracy przez biuro mi nie wezma pod uwage bo to nie jest stały dochod i taka gadka prawie wszedzie a to byla polowa mojego dochodu
Ostatnio zmieniony przez szczepan358 Czw Mar 12, 2015 9:06 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Pią Mar 13, 2015 9:03 am   

szczepan358 napisał/a:
dokładnie, zona miala kontrakt, ja wlasna firme i druga prace przez biuro, dochody razem ok 50 tys i co? 6mcy szukalismy.

U mnie bylo podobnie - 2 osob na fazie B , dochod 45-50 K brutto rocznie od kilku lat i jak byly lepsze oferty to maklerzy Nas zwodzili i nie chcieli wynajac ...

Dopiero jak na spotkania zaczal jezdzic znajomy Holender to po 3 spotkaniach mielismy juz podpisana umowe najmu ...

Lacznie szukalismy mieszkania jakies 5-6 miechow ... :072:

Psss
Makler ktory na 1 spotkaniach twierdzil ze bez stalego kontraktu mieszkania/domu nam nie wynajmie - byl lekko zdziwiony jak przyjechalismy do biura podpisac umowe ( mieszkanie bylo organizowane przez jego kolege ) :031:

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Pon Kwi 06, 2015 10:59 pm   

Troche szkoda ,ze autorka tematu nie wrocila by podzielic sie z nami tym co w koncu zdecydowala
Czytajac takie tematy na forum, czesto pozostaje niedosyc tego, ze ktos temat zacznie ponawija
w dwoch trzech postach i znika na jakis czas, lub na zawsze , szkoda ze niektorzy sa tylko jednorazowi :039:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi