NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Śro Sie 19, 2015 2:49 pm
Razem we trójkę z dzieckiem? Ile to kosztuje?
Autor Wiadomość
MauraFrog93Mama 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Mar 11, 2015 3:42 pm   Razem we trójkę z dzieckiem? Ile to kosztuje?

Witam, mój chłopak wyjechał w zeszłym roku do Holandii, dokładnie 27 czerwca. Ja zostałam z naszym synkiem w Polsce. Mieszkam kątem u moich rodziców. Mój partner dorwał okazje wynajmu domu za 250€/mies. Mieszka na pokoju ze swoją matką z czego jak wiadomo zadowolony nie jest. Poza nimi na chacie mieszka młoda parka i facet 50+. Warunki ma super, do dyspozycji mają jeszcze salon, łazienkę, pralnię, pokój gościnny. Wszystko byłoby super, gdyby nie to, że przez ten okres czasu widzieliśmy Go dopiero po 7 mies. przez 2.5 tyg. Kolejny urlop udało Mu się ogarnąć szybko bardzo, bo na 11 kwietnia. Niestety ja już mam dość życia osobno. W planach najpierw było, że po max pół roku jedziemy z synkiem do Niego, po 2 miesiącach od tej decyzji data przesunęła się na "za rok". Teraz po Jego urlopie jestem załamana tym że znów jesteśmy i długo będziemy osobno, bo na przyspieszenie wyjazdu się nie zapowiada. Sama z siebie zaczęłam namawiać na zamieszkanie razem w NL, gdyż On uważa, że nie ma opcji by wrócił do PL i miałby tu próbowałć zarabiać. Ciągle rzuca kontrargumenty dlaczego jeszcze powinniśmy czekać by zamieszkać razem. Ciągle słyszę, że mieszkania za drogo, że na tym ma dobre warunk i tanioi (no dobre, ale bez nas), że nie wiadomo czy damy tak radę pod względem kasy jak byłyby gorsze godziny (pprzecież zawsze może się tak stać, nawet za 20 lat), itp. Zarabia tak 300-400€/tyg (mi wysyła 1000zł/mies). Powiedzcie mi czy to za mało by mieszkać razem w NL? We trójkę? Synek ma 18 mies nie chce by oglądał tatę na skype czy na urlopach tylko. Nie chce bez Niego wychowywać dziecka i żyć wiecznie osobno. Wypowiedzcie się
Może ktoś się wypowie ile gdzieś tak na oko wydaje na dziecko w podobnym wieku jak mój maluch? Mały nosi pieluchy, je mleko modyfikowane, obiadki gotuje Mu sama na bieżącona, ale jeśli ktoś ma doświadczenie w kupnych to też bym prosiła o wypowiedz dot. kosztów. Byłabym wdzięczna.
Pozdrawiam.

PaulaKrS
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Mar 11, 2015 3:48 pm   

Moim zdaniem za 1200-1600 trzyosobowa rodzina nie utrzyma się w Holandii, ale jeśli by do tego dodać dodatek do mieszkania, zasiłek rodziiny + dodatek do zasiłku rodzinnego to może by coś z tego było :)

Pozdrawiam i powodzenia!

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Śro Mar 11, 2015 7:50 pm   

MauraFrog93Mama,

Cytat:
Warunki ma super, do dyspozycji mają jeszcze salon, łazienkę, pralnię, pokój gościnny.

Szczerze ? takie sprawy to powinniscie rozstrzygac miedzy soba , a nie poddawac pod dyskusje na forum , bo co czlowiek ,to bedzie inna opinia ,no ale skoro chcesz sie dzielic swoim zyciem.
Wyraznie widac ze facet kreci , pewnie dobrze mu sie zyje samemu , po co beda na kark mu sie zwalac dziewczyna/partnerka z dzieckiem
Moim zdaniem jesli chce sie byc we dwoje, to nawet srednie zarobki ,skromny kat wystarcza i nie sa ku temu przeszkoda .Przycisnij faceta, powiedz mu ze w niedziele przyjezdzasz ..jesli nie bedzie chcial to jest cos na rzeczy .

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Mar 11, 2015 8:18 pm   

MauraFrog93Mama,

W tym Dziale u gory ,jest przyklejony temat dotyczacy kosztow zycia w Holandii http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=102695

zanim umiescisz na forum nowy watek , prosze wczesniej zapoznac sie z tematami z forum

:039:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

MauraFrog93Mama 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Mar 11, 2015 8:21 pm   

Właśnie dlatego podpytuje, bo chce mieć poparcie na moje argumenty. Właśnie sprowadzam Go do pionu i chcę zasięgnąć u źródła (ludzi żyjących w NL, bo na pewni są osoby dłużej mieszkające które mogą coś wiedzieć) czy się da za taka kase.

[ Dodano: Śro Mar 11, 2015 8:23 pm ]
Gochna H napisał/a:
MauraFrog93Mama,

W tym Dziale u gory ,jest przyklejony temat dotyczacy kosztow zycia w Holandii http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=102695

zanim umiescisz na forum nowy watek , prosze wczesniej zapoznac sie z tematami z forum

:039:

Rozumiem, ale myślałam, że ktoś poda mi konkrety. Ktoś chętny do podzielenia się doswiadczeniami z dzieckiem mieszkając

szczepan358 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Mar 11, 2015 8:50 pm   

konkretnie ci powiem ze mieszkamy w 3 i srednio 1900e/mc bez jakis niespodziewanych wydatkow. mozna by taniej mysle ze ok 1700 wynajmując tansze lokum, my placimy 800 plus cala reszta, ale to zyjecie na styk, a wiadomo trzeba jakis zapas miec wrazie niespodzianek, bez zarobkow (lub zarobki plus dodatki) min 2000e to raczej bym podchodzil ostroznie do tematu

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Śro Mar 11, 2015 9:23 pm   

MauraFrog93Mama, twoj partner ma miedzy 1200 a 1600 na miesiac . koszta dla niego samego to : 100 ubezpieczenie zdrowotne , 250 za pokoj , i napewno dojazd do pracy a nie zpomniec o telefonie i jedzeniu ( szacunkowo) te 3 pozycje 350 to jest 700 euro . Teraz jak ty przyjedziesz to dochodzi jeszcze twoje ubezpieczenie 100 . Moj syn ma 6-cio miesieczne dzicko i na same pieluchy i mleko wydaje 100-120 euro miesiecznie .Nie zapomnij ze wam sie podniosa koszta wyzywienia conajmniej o 150-200 euro na miesiac . do tego musisz pamietac ze kozystajac z opieki zdrowotnej placisz tez 350 wlasnego ryzyka na rok o ile z niej kozystasz . Jak dlugo bedziecie w tym systemie mieszkac to powinno wam starczyc na styk . O czym ty za lekko myslisz to jest mieszkanie na jednym pokoju we trojke i kozystanie ze wspolnej lazienki , kuchni i pokoju mieszklnego . Pokoj partnera to jego prywatny pokoj jednak cala reszta jest wspolna czyli zero prywatnosci . Na dzien dzisiejszy mieszka tam 5 doroslych osob ktore pracuja . Male dziecko jedna noc spi innej ma zla noc i sie budzi co chwila a jak zachoruje to jest impreza na calego . Jak myslisz jak dlugo wytrzyma wasze cale towazystwo takie warunki i jezeli ty dojedziesz z synkiem to ci gwarantuje ze dlugo nie wytrzymacie tam i bedziecie zmuszeni szukac cos dla siebie a wynajecie mieszkania to koszt od 800 w zwyz , chyba ze uda sie wam wynajac cos socialnego a wtedy koszta beda w okolicy 450-650 plus media .
Wiec jak na moje oko poprostu chcesz koniecznie i na sile dojechac do swojego partnera nie patrzac na caloksztalt . Uwaza ze twoj partner madrze prawi i poczekaj jeszcze jakis czas nim dojedziesz do niego . Co do jego godzin to ma jak najbardziej racje on tu pracuje dopiero pare miesiecy .

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Mar 11, 2015 10:08 pm   

MauraFrog93Mama, zerknij jeszcze do tego tematu

http://www.niedziela.nl/f...r=asc&start=540

MauraFrog93Mama 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Mar 11, 2015 11:32 pm   

Czyli w zasadzie wychodzi na to, że nie ma sensu żyć razem w NL. To ja nie wiem jak to robią te wszystkie rodziny, że im się udaje, żyją godnie, funkcjonują itp. :(

[ Dodano: Śro Mar 11, 2015 11:34 pm ]
baileys napisał/a:
MauraFrog93Mama, twoj partner ma miedzy 1200 a 1600 na miesiac . koszta dla niego samego to : 100 ubezpieczenie zdrowotne , 250 za pokoj , i napewno dojazd do pracy a nie zpomniec o telefonie i jedzeniu ( szacunkowo) te 3 pozycje 350 to jest 700 euro . Teraz jak ty przyjedziesz to dochodzi jeszcze twoje ubezpieczenie 100 . Moj syn ma 6-cio miesieczne dzicko i na same pieluchy i mleko wydaje 100-120 euro miesiecznie .Nie zapomnij ze wam sie podniosa koszta wyzywienia conajmniej o 150-200 euro na miesiac . do tego musisz pamietac ze kozystajac z opieki zdrowotnej placisz tez 350 wlasnego ryzyka na rok o ile z niej kozystasz . Jak dlugo bedziecie w tym systemie mieszkac to powinno wam starczyc na styk . O czym ty za lekko myslisz to jest mieszkanie na jednym pokoju we trojke i kozystanie ze wspolnej lazienki , kuchni i pokoju mieszklnego . Pokoj partnera to jego prywatny pokoj jednak cala reszta jest wspolna czyli zero prywatnosci . Na dzien dzisiejszy mieszka tam 5 doroslych osob ktore pracuja . Male dziecko jedna noc spi innej ma zla noc i sie budzi co chwila a jak zachoruje to jest impreza na calego . Jak myslisz jak dlugo wytrzyma wasze cale towazystwo takie warunki i jezeli ty dojedziesz z synkiem to ci gwarantuje ze dlugo nie wytrzymacie tam i bedziecie zmuszeni szukac cos dla siebie a wynajecie mieszkania to koszt od 800 w zwyz , chyba ze uda sie wam wynajac cos socialnego a wtedy koszta beda w okolicy 450-650 plus media .
Wiec jak na moje oko poprostu chcesz koniecznie i na sile dojechac do swojego partnera nie patrzac na caloksztalt . Uwaza ze twoj partner madrze prawi i poczekaj jeszcze jakis czas nim dojedziesz do niego . Co do jego godzin to ma jak najbardziej racje on tu pracuje dopiero pare miesiecy .

Mieszkanie na tej chacie co On teraz to nawet nie wchodziło by w grę z chociażby wymienionych przez Ciebie względów.

PaulaKrS
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Mar 11, 2015 11:34 pm   

Udaje im się tak,że mają dwie wypłaty a nie jedną ;(
Będziesz pracować w NL to jedz smiało z jedna wypłata to sie nie kalkuluje.

MauraFrog93Mama 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Mar 11, 2015 11:34 pm   

Gochna H napisał/a:
MauraFrog93Mama, zerknij jeszcze do tego tematu

http://www.niedziela.nl/f...r=asc&start=540

Dziękuję

[ Dodano: Śro Mar 11, 2015 11:47 pm ]
PaulaKrS napisał/a:
Udaje im się tak,że mają dwie wypłaty a nie jedną ;(
Będziesz pracować w NL to jedz smiało z jedna wypłata to sie nie kalkuluje.

Mam zamiar pracować, ale nie od razu po przyjezdzie, bo co ja z małym zrobie.

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Czw Mar 12, 2015 7:17 am   

MauraFrog93Mama,

Troche nie na temat, ale czemu piszesz ciagle On (Jego, Mu) z duzej litery? Pytam sie z ciekawosci bo zazwyczaj nie widze tego w polskich tekstach, oprocz biblii oczywiscie.

Na temat: Pelno rodzin zyje z takiej pensji, lub nawet nizszych zasilkow, tylko to Holendrzy, Turcy, Marokanczycy, Surinamczycy itd, którzy maja system dotacji i zasilkow calkowicie opanowany.

Bo za dwojke dzieci by dochodzil kinderbijslag, dla ciebie zorgtoeslag, na mieszkaniu socjalnym huurtoeslag przy takich niskich zarobkach itd.

Tylko trzeba byc juz na miejscu, znac w miare jezyk, system i prawo zeby ogarnac to wszystko.

Nie mowiac o tym ze zycie z prawie samych zasilkow nie wydaje mi sie zbyt godne.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Czw Mar 12, 2015 12:56 pm   

Witam,

Do autorki tematu - moim zdaniem 1400-1600 e starczy dla 2 osob pod warunkiem ze sa bez dziecka

Na mieszkanie idzie ok 800-900 e ( czynsz + woda , gaz , prad )

Na jedzenie ok 75 e tyg wiec 300 e na miesiac

Do tego auto : oplatek drogowy + ubezp + paliwo ok 150 e - 200e

Ubezpieczenie dla 2 osob ok 160 e

Wiec juz jest ok 1560 e a gdzie jakas opcja waryjna czyli awaria auta , cos do kupienia w domu itp

Podalem przyklad pary w ktorej pracuje tylko 1 osoba ...

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Czw Mar 12, 2015 1:28 pm   

Beny.rac,

Pozwol ze zrobie podobny rachunek dla rodziny z 2 dzieci i holenderskimi zasilkami:

1600e pensja netto - 2000e brutto - roczne dochody 24.000e - miesci sie w granicy huurtoeslag

Mieszkanie socjalnie (czynsz - huurtoeslag) = 600e - 250 e huurtoeslag = 350e
Woda, prad, gaz, podatki gminne = 150e
Jedzenie = 300e
Ubezpieczenie = 200e - 100 zorgtoeslag = 100e
Auto = 200e

Do tego kindgebonden budget +125, a ile sie dostaje kinderbijslag nie wiem :)

1600-350-150-300-100-200+125 = 625e zostaje miesiecznie z dwojka dzieci PLUS jeszcze kinderbijslag.

:119:

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Czw Mar 12, 2015 2:23 pm   

GeraltRivia, normalnie prawisz calkiem rozsadnie ale teraz to sie rozmazyles .
Zeby dostac socialne mieszkanie to musisz sie naczekac . A jak juz dostaniesz dla rodziny to na pewno powyzej 500 euro .Wynajmujesz prywatnie to czynsz zaczyna sie od 800 w zwyz i musisz zaplacic borg, media z dzieckiem zaczna sie powyzej 150 miesiecznie no chyba ze ktos wlacza pralke tylko 2 razy w tyg, kompie sie co drugi dzien i ogrzewanie stoi na 18-19 stopni w dzien a w nocy na 12. jedzenie za 300 na rodzine z dziecmi hmmm mozna przezyc ale to jest samo jedzenie i to skromnie a na pampersy dodatkowo wydajesz 40-80 na miesiac do tego mleko 40-60 na miesiac . Podatki gminne jak mieszkasz na socialnym mieszkaniu placisz sam jakies 300 -400 rocznie . Nie zapominajmy o jakims internecie , telefonie , TV ubezpieczeniu mieszkania , wa ubezpieczenie itd . Wiec chyba raczej Benny jest blizej prawdy . Ok maja dodatki na dzieci itd . ale i maja tez wieksze wydatki . A nie zapomnij ze mloda rodzina chce sie umeblowac , gdzies wyjsc z dzieckiem a i dzis kupione ciuszki dla malucha za miesiac beda juz za male , wspomne ze rodzice tez od czasu do czasu musza cos sobie kupic . Wlasne ryzyko nie bedzie probleme o ile nikt nie bedzie kozystal z opieki zdrowotnej no i wychodzimy z zalozenia ze ktos ma wystarczajaca ilosc godzin tygodniowo lub nie kaza mu isc na przymusowy urlop 3-6 miesiecy . Ok sa rodziny ktore maja bijstand i zyja za 1300 ale ci nie placa roznych podatkow, umozaja im wiele innych oplat i maja specjalne dodatki itd . i takiego zycia nikt normalny nie chce .

[ Dodano: Czw Mar 12, 2015 2:37 pm ]
P.S. dodatek do czynszu przy tych zarobkach i 550 euro cznszu na miesiac wynosi €180 , zorgtoesl. €98 miesiecznie i dodatek do rodzinnego €60 . wyliczylam na ponizszej stronie
http://www.belastingdiens...lpen/toeslagen/
Ostatnio zmieniony przez baileys Czw Mar 12, 2015 2:29 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi