NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pol zartem pol serio: Boerenkool
Autor Wiadomość
Witch01 
Mega gaduła
Witch


Pomogła: 57 razy
Dołączyła: 14 Mar 2008
Posty: 1196
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 11:57 pm   

Ja uwielbiam hutspot,z tym ze nie gotuje wszystkiego w jednym garze.Ziemniaki sa wtedy takie mokre od cebuli.Ziemniaki gotuje w jednym garze a marchew i cebule w drugim.
 
 
Hera 
MODERATOR
Hera


Pomogła: 8 razy
Wiek: 53
Dołączyła: 11 Maj 2007
Posty: 952
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 11:59 pm   

Jasne ze można kupić, mój małżonek to nawet już bigos robił z holenderskiej kiełbasy i kiszonej kapusty - wszystko kupione w Lidlu :030:
_________________
Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień
 
 
nelly 
Super gaduła
Pani Viking :)

Dołączyła: 05 Mar 2007
Posty: 205
Skąd: Uppsala
Wysłany: Śro Kwi 23, 2008 9:43 am   

ALICE napisał/a:
No to fajnie!Nie dość,że dobrze nie wygląda, to jeszcze i nie smakuje.Ciekawe co ja tam będę jadła.


Z tego, co ja sie orientuje i co mi Holendrzy mowili, to nie ma zbyt wiele tradycyjnych dan rodzimie holenderskich (a moze trafilam na kosmopolitow) ;) ... W kazdym razie popularne jest to, co nie-holenderskie (przy walorach smakowych np. Boerenkool nie ma sie co dziwic ;) - mowie tu o Boerenkool bez polskich dodatkow typu dobre miesko, ktore z pewnoscia i ja sama bym dodala by to danie uczynic zjadliwym ;) )... W kazdym razie zauwazylam, ze Holendrzy gustuja raczej w daniach ze swoich bylych kolonii plus dania od sasiadow i to co jest faktycznie modne. Tak wiec w menu jest cos z Surinamu (chociazby Roti), cos z kuchni indyjskiej, cos tajskiego, wloskie spaghetti (robione na rozne sposoby), oczywsicie marokanskie Tajine (w kazdym domu chyba jest to naczynie do robienia - co wyglada jak komin albo wulkan ;) )

No i przygotuj sie na flif-flafjes (cos takiego mi moj Holender powiedzial ;) nie wiem czy dobrze zapisalam) - na jedzenie "zakaskowe" typu: "malo + dekoracyjnie + snobistycznie" ;) - Tosciki z pasztecikiem na jednego gryza, oliwki z jakims serem w srodku, kawalek mieska itp. ;) Moze gdzie indziej jest inaczej, ale w mojej okolicy tak jedza (mowie o typowych Holendrach, a nie o rodzinach pol-holenderskich pol-polskich, bo z reguly polska reka czyni z jedzeniem cuda). :033:
_________________
Nell
 
 
malgosia
Super gaduła

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 16 Lis 2006
Posty: 296
Wysłany: Śro Kwi 23, 2008 9:51 am   

wiecie, kiedy urodzila sie moja starsza corka mialam pomoc z kraamzorg, starsza pania indonezyjke, tak dobrze jak przez ten tydzien, kiedy nam gotowala, nigdy potem juz w Holandii nie jadlam u nikogo :) .owszem moze to kwestia smaku, bo jarmuz jest bardzo zdrowy ;) . probowalam potem sama robic te dania, niestety wychodzila prymitywna podroba, tombak zamiast zlota, no niestety nie to. Kiedy corka miala 4 lata spedzilismy wakacje na Bali. Niebo w gebie, kulinarna rozkosz i nostalgiczny powrot do 10 ciu dni pobytu mojej pani z kraamzorg.
to taka dygresja na temat kuchni, przyzwyczajen i umiejetnosci.
sciskam mocno wszystkie gotujace panie, bo zaden pan nie podjal tematu :)
malgosia
 
 
nelly 
Super gaduła
Pani Viking :)

Dołączyła: 05 Mar 2007
Posty: 205
Skąd: Uppsala
Wysłany: Śro Kwi 23, 2008 9:56 am   

Hutspot: wg legendy Holendrzy gotowali resztki ziemniakow pozostawione przez hiszpanskich zolniezy podczas oblezenia Leiden w 1574 roku. (legenda jak sie patrzy ;) mozna tradycje podtrzymywac ;) )

[ Dodano: Sro Kwi 23, 2008 9:58 am ]
malgosia napisał/a:
owszem moze to kwestia smaku, bo jarmuz jest bardzo zdrowy ;) .


Oczywiscie, i nadaje sie pieknie do dekoracji takze. Z tym, ze przydalo by sie typowe boerenkool troszke przyprawic poniewaz jak zauwazylam, Holendrzy raczej stronia od tego, nie solili nawet ani troche ziemniakow. Troche to jalowe w ich wykonaniu :)
_________________
Nell
 
 
Hera 
MODERATOR
Hera


Pomogła: 8 razy
Wiek: 53
Dołączyła: 11 Maj 2007
Posty: 952
Wysłany: Śro Kwi 23, 2008 11:31 am   

Nelly, jałowe to mało powiedziane. Mój małżonek przyzwyczajony jest do raczej mocno doprawionego jedzenia, a i ja przyprawiam bez umiaru. Ale tu jakoś te przyprawy wydają sie mało wyraziste. Jeszcze nie udało mi się przesolić ziemniaków (mała zawartość soli w soli :082: ) no i ocet ma tutaj mniej procent niż w Polsce dlatego ogórki wychodzą mało kiszone.
A może to tylko ja mam takie odczucia i wszystko jest O.K.?
_________________
Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień
 
 
Witch01 
Mega gaduła
Witch


Pomogła: 57 razy
Dołączyła: 14 Mar 2008
Posty: 1196
Wysłany: Śro Kwi 23, 2008 11:34 am   

Moj boerenkool jest pyszny :081:

Ostatnio po raz pierwszy robilam surinamskie roti,bo tak mi sie zachcialo jakiejs odmiany.Nawet nawet :061:
Chili concarne - meksykanska potrawa - tez robilam ostatnio.Wyszla taka ilosc, myslalam ze popakuje do zamrazalnika.W jeden dzien gar byl pusty :082:
 
 
Hera 
MODERATOR
Hera


Pomogła: 8 razy
Wiek: 53
Dołączyła: 11 Maj 2007
Posty: 952
Wysłany: Śro Kwi 23, 2008 11:43 am   

Dziewczyny, a może byście zapodały przepis na te pyszności o których piszecie? My chętnie wypróbujemy nowości ale mamy problemy z holenderskojęzycznymi recepturami :083: i dlatego prosilibyśmy o polskojęzyczne odpowiedniki :035: .
Myślę że wiele osób na tym forum skorzystalo by z takich przepisów.
Pozdrawiam
_________________
Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień
 
 
Witch01 
Mega gaduła
Witch


Pomogła: 57 razy
Dołączyła: 14 Mar 2008
Posty: 1196
Wysłany: Śro Kwi 23, 2008 12:23 pm   

Hera chetnie,tylko troche trudno z glowy(nie pamietam proporcji)

Chili concarne - potrzebny mix Knoora.Do tego - mielone smazysz luzno na patelni,dodajesz pokrojona w kostke papryke,potem pod koniec dajesz czerwona fasole z puszki(wyplukana w zimnej wodzie).Sa rozne kombinacje,ja daje jeszcze puszeczke kukurydzy i ananasa w kostke.Dolewasz wody i mieszasz z mixem Knora.Serwuje sie z ryzem.

A Roti - tez mix Knora(przyprawy plus placki kukurydziane)smazysz pokrojona w kostke piers kurczaka,potem fasolke zielona mrozona(swieza podgotowac przed smazeniem)
osobno usmazyc krieltjes (male wyluskane kartofelki,no nie wiem czy dobrze tlumacze :033: )Przygrzewasz placki w mikrofali lub piecyku,do kazdego nakladasz mielone z fasolka(z przyprawa knora)i kartofelki,nastepnie zawijasz a raczej skladasz w pol.

Roti bede robic teraz sama,bez przyprawy Knora W tej paczuszcze jest 5 placuszkow i musze cala paczke dokupic ,zeby dodac 1go lub 2.Juz kupilam przyprawy - massala(kerrie),djintan(mielony kminek,chili,bialy pieprz.
 
 
Hera 
MODERATOR
Hera


Pomogła: 8 razy
Wiek: 53
Dołączyła: 11 Maj 2007
Posty: 952
Wysłany: Śro Kwi 23, 2008 12:46 pm   

Hej, a to ma być jakiś konkretny mix Knorra? Pamiętam że w Polsce są różne np do mielonego do kurczaka. Poradź jaki kupić najlepiej, bo ja jestem taka "kucharka" ze pierwszy raz muszę mieć przepis dokładny. Mogę poczekać nawet na dokładne proporcje.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
_________________
Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień
 
 
nelly 
Super gaduła
Pani Viking :)

Dołączyła: 05 Mar 2007
Posty: 205
Skąd: Uppsala
Wysłany: Śro Kwi 23, 2008 2:08 pm   

Hera napisał/a:
Hej, a to ma być jakiś konkretny mix Knorra? Pamiętam że w Polsce są różne np do mielonego do kurczaka. Poradź jaki kupić najlepiej, bo ja jestem taka "kucharka" ze pierwszy raz muszę mieć przepis dokładny. Mogę poczekać nawet na dokładne proporcje.
Z góry dziękuję i pozdrawiam


Ten mix Knorra jest specjalnie do roti. To jest w duzym pudelku, nie w paczce. dostaniesz to w wiekszosci albert heijnow tutaj. Biale pudelko z czerwonym pasem do gory. napisze wiecej pozniej bo teraz wlasnie po zakupy biegne :D
_________________
Nell
 
 
Witch01 
Mega gaduła
Witch


Pomogła: 57 razy
Dołączyła: 14 Mar 2008
Posty: 1196
Wysłany: Śro Kwi 23, 2008 3:34 pm   

W kazdym supermarkecie mozna kupic mix Knora .Tak jak pisze Nelly w paczce - pisze
mix knor Roti
a Chili con carne w torebce.
Ja nigdy nie trzymam sie proporcji,ktore sa podane na opakowaniu.Zazwyczaj daje wiecej miesa,i zamiast np.350 g daje 500g.
 
 
nelly 
Super gaduła
Pani Viking :)

Dołączyła: 05 Mar 2007
Posty: 205
Skąd: Uppsala
Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 2:32 pm   

Witch01 napisał/a:
W kazdym supermarkecie mozna kupic mix Knora .Tak jak pisze Nelly w paczce - pisze
mix knor Roti
a Chili con carne w torebce.
Ja nigdy nie trzymam sie proporcji,ktore sa podane na opakowaniu.Zazwyczaj daje wiecej miesa,i zamiast np.350 g daje 500g.


Ja to samo - na paczkach z reguly jest podane, ze zawartosc i przepis jest na 2-3 osoby (o ile pamietam), no ale zawsze nawet dla dwoch osob dodaje wiecej miesa - tak jak Witch. W przypadku Roti z reguly daje wiecej fasolki bo oboje lubimy...

Opakowanie od Roti Knorr'a:



Polecam jeszcze Kip Madras (jesli ktos lub posmaczek curry) - danie dobre jest gdy sie doda pokrojone w kostke jablko, my czasem dosmazamy plasterki banana (paradoksalnie - pasuja smakowo do calosci) :

_________________
Nell
 
 
moniq 
Poczatkujacy

Dołączyła: 16 Paź 2007
Posty: 36
Skąd: Rotterdam
Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 9:59 pm   

Do boerenkool proponuje dodac sol, pieprz i musztarde(czasem dodaje tez smazona cebulke, i czosnek), to wszystko polane jus met pittige kruiden, no i oczywiscie do tego kielbaska dokladnie ta, ktora widac na zalaczonym obrazku. Jest naprawde smaczne, a przede wszystkim zdrowe :-)
 
 
 
zieleniuszka 
Poczatkujacy

Dołączył: 30 Maj 2007
Posty: 8
Skąd: Nord Holland
Wysłany: Pią Gru 05, 2008 9:48 pm   a gdzie kupic jarmuz.??

witam wszystkie panie, a prosze o odpowiedz gdzie kupic jarmuz.?
/..(moze gdzies w amsterdamie)bo u mnie w Hoorn byl tylko mrozony i to w jednym markecie (Hilal duzo orientalnego jedzienia i swiezch warzyw,polecam jak ktos mieszka) ale jakos nie natknelem sie na targ z warzywami,albo nie wiem gdzie go kupic
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group