Przesunięty przez: Gochna H Wto Maj 05, 2015 9:57 am |
Komunikacja miejska w Holandii |
Autor |
Wiadomość |
Robus_1
Nieśmiały użytkownik
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 10 Cze 2007 Posty: 82 Skąd: Barendrecht/Wroclaw
|
Wysłany: Nie Lut 03, 2008 9:34 pm
|
|
|
Ok, wielkie dzieki chyba rozjaśniliscie mi wszystko co chciałem wiedzieć. Uwierzcie mi, ze na pierwszy kontakt, to jest to wszystko strasznie skomplikowane, pierwsze problemy były juz ze zwykłym przechodzeniem przez bramki , ale warto było sie uczyc, w zasadzie kom. zbiorowa w holandii jest fajnie zorganizowana i podoba mi sie ze tramwaje, metro i pociagi, sa praktycznie "co chwilę"
Pozdr |
Ostatnio zmieniony przez Robus_1 Nie Lut 03, 2008 9:37 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
fijne_vent
Gaduła
Pomógł: 7 razy Wiek: 47 Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 188 Skąd: ze Fsi ;)
|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 3:00 pm
|
|
|
jeszcze taki szczegol:
Duuvelke napisał/a: | 3 strip = 1,5 godz wazne... czyli od daty widniejacej na bilecie jest 1,5 wazne... |
czyli jakby sie dobrze wpatrzec to waznosc 1,5 godzinna rozpoczyna sie w momencie skasowania 5 stripow.....
Pozdro! |
_________________ Gdyby Mickiewicz nadal żył
to z pewnością wciąż by pił |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Śro Lut 06, 2008 2:01 pm
|
|
|
fijne_vent napisał/a: | czyli jakby sie dobrze wpatrzec to waznosc 1,5 godzinna rozpoczyna sie w momencie skasowania 5 stripow..... |
oeps... dzieki za poprawienie... nie wiem czemu tak napisalam... |
|
|
|
|
Pretensja
Poczatkujacy Zlo Niewymierne
|
Wysłany: Pią Lut 08, 2008 11:31 am Re: Komunikacja miejska w Holandii
|
|
|
Hera napisał/a: | Chciałam sie dowiedzieć jaki jest najlepszy środek komunikacji (poza własnym samochodem oczywiście ) w Holandii. Czym najszybciej dostać się z miasta do miasta na większe odległości (np. 45 km). Czy jest coś takiego jak polski bilet miesięczny? W ogóle napiszcie wszystko co wiecie na ten temat - będę wdzięczna.
Pozdrawiam |
Rzecz jasna najlepiej rowerem.
Co do biletu miesiecznego(bus), to w Purmerend kosztuje takowy 25 euro. I jesli jezdzisz busem wiecej niz 2 razy dziennie przez 5 dni w tygodniu zdecydowanie Ci go polecam, bo na jednorazowe bilety wydasz o wiele wiecej. |
|
|
|
|
chocolate_88
Poczatkujacy :)
Wiek: 36 Dołączyła: 19 Mar 2008 Posty: 1 Skąd: Warszawa -Den Haag
|
Wysłany: Śro Mar 19, 2008 10:18 am
|
|
|
Witam,
Mam nadzieje,ze swoje watpliwosci umieszczam w dobrym temacie (nie moglam znalezc innego o komunikacji)
Wybieram sie za kilka dni do Hagi.. chce zrobic niespodzianke mamie i siostrze i przybyc bez ostrzezenia
Wiem gdzie mam wysiasc i wogole...
Ale moze mi ktos powiedziec jaki tramwaj z central stacion jedzie na przystanek monsterstraat ??....
I czy dostane gdzies na stacji centalnej strippenkarte ??... bardzo prosze o odpowiedź.
|
_________________ Spragniona zycia wciaz,zawsze gubila cos, nie chciala nic..... |
|
|
|
|
ikke
Gaduła
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 31 Sty 2008 Posty: 116
|
Wysłany: Śro Mar 19, 2008 11:25 am
|
|
|
na monstersestraat jedzie 2 ,6, a strippenke mozesz kupic w kiosku na centralu, pozdrawiam |
|
|
|
|
michaltg
Nieśmiały użytkownik popcorn
|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 8:38 pm
|
|
|
mam problemik
od maja zaczne dojezdzac busem z Schiedam Centrum do Naaldwijk Pijle Tuinen. Skorzystalem z 9292ov.nl i pisze mi ze w jedna strone zuzyje 7 strippów. Kilka wypowiedzi wyzej ktos napisal ze po skasowaniu 5 stripow moge przez 1,5 spokojnie jechac. A wiec dlaczego mi 9292ov.nl wyliczylo 7 strippów ??
Podróżujac w godzinach porannych (ok 6) pociagiem nie moge skorzystac ze zniżki i zarazem z karty znizkowej dajacej mi 40 % zniżke ???? |
|
|
|
|
ajax4ever
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 9:04 pm
|
|
|
Tu chodzi o strefy. Wiem, że w strefie Rotterdam, można podróżować dzięki strippenkaart w jakimś określonym regionie. Możliwe, że i Naaldwijk się w nim mieści. Bo Np nie ma możliwości podróżowania z Rotterdamu do Amstedamu na strippenkaart. Najlepiej by było jakbyś zapytał kogoś na stacji, by nie miec póżniej nieprzyjemności. Co do czasu to z tyłu każdej strippenkaart masz podaną ilość zone i jaki czas możesz na skasowanym bilecie podróżować . |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 4:46 pm
|
|
|
michaltg napisał/a: | mam problemik
od maja zaczne dojezdzac busem z Schiedam Centrum do Naaldwijk Pijle Tuinen. Skorzystalem z 9292ov.nl i pisze mi ze w jedna strone zuzyje 7 strippów. Kilka wypowiedzi wyzej ktos napisal ze po skasowaniu 5 stripow moge przez 1,5 spokojnie jechac. A wiec dlaczego mi 9292ov.nl wyliczylo 7 strippów ??
Podróżujac w godzinach porannych (ok 6) pociagiem nie moge skorzystac ze zniżki i zarazem z karty znizkowej dajacej mi 40 % zniżke ???? |
poniewaz z Schiedam do Naaldwijk przejezdzasz przez 6 stref (tzn. zone) co kosztuje cie 7 strippen... w nl tramwaje/autobusy jezdza na strefy... im wiecej stref tym dluzszy czas waznosci biletu... co jest logiczne...
40% znizka na pociagi jest wazna od 9:00... jadac pociagiem przed 9:00 nie mozesz kupic biletu ulgowego... |
|
|
|
|
DrobnyKing
Poczatkujacy
Wiek: 38 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 30 Skąd: Amstelveen
|
Wysłany: Sob Lip 05, 2008 8:58 am
|
|
|
Ale to wszystko jest zamotane chce jechac pociagiem do hagi z zoetermeer to mowie w kasie na dworco "one ticket to Haga" i oni mi daja i wsiadam do pociagu byle jakiego do hagi i nie kasuje i dojezdzam ? |
_________________ I don't suffer from insanity.
-I enjoy every minute of it. |
|
|
|
|
clauditka
Nieśmiały użytkownik clauditka
|
Wysłany: Sob Lip 12, 2008 8:32 am
|
|
|
ile trzeba skasowac strippów jadąc z ziudplein na rotterdam central metrem?? |
|
|
|
|
mo_ki
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Sie 09, 2008 5:46 pm
|
|
|
Wybieram się do Hagi. Gdzieś czytałam, że dla osób z europejskim paszportem (więc Polacy chyba się łapią ) przysługuje jakaś obniżona stawka na bilety w komunikacji miejskiej. Czy to możliwe? |
|
|
|
|
Ewa P
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 18 Lut 2008 Posty: 546 Skąd: NL
|
Wysłany: Sob Sie 09, 2008 5:53 pm
|
|
|
Nie sadze ze taka znizka istnieje.
Ale moze sie myle |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Sob Sie 09, 2008 9:58 pm
|
|
|
mo_ki... nie ma czegos takiego...
mozesz sobie kupic 'City Card Den Haag - Delft'... ceny tego biletu zaczynaja sie od 12,99 do 37 eruo... wszystko zalezy od tego czy kupujesz bilet na jedna osobe czy dwie...i czy bilet ma byc wazny 24h czy 48h... przy zakupie tego biletu dostajesz ksiazeczke z roznymi bonami/znizkami do muzeum,teatru itp... typowy bilet dla turostow chcacych zobaczyc Den Haag i Delft...
wiecej info na stronie: www.htm.nl |
|
|
|
|
mo_ki
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sie 10, 2008 12:08 pm
|
|
|
Na stronie HTM jest taka informacja:
Did you know that ...?
(...)
* Passengers aged 65 or over and those holding a ‘65+ pass’ or an EU passport (visitors from abroad) can travel at a reduced price.
* An HTM annual season ticket offers additional benefits.
For example, you get 12 months of travel but pay for only 10, you can pay in instalments (at no extra cost) and you will not be affected by any price rise during the year in which your ticket is valid. In addition, annual season ticket holders receive special offers and information about the latest HTM products and services.
itd.
No i właśnie ten EU passport przykuł moją uwagę. Ale może nie wszystko zrozumiałam jak trzeba, albo rzeczywistość jak zwykle gryzie |
|
|
|
|
|