Przesunięty przez: Gochna H Wto Maj 05, 2015 9:57 am |
Komunikacja miejska w Holandii |
Autor |
Wiadomość |
Hera
MODERATOR Hera
Pomogła: 8 razy Wiek: 52 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 4:25 pm Komunikacja miejska w Holandii
|
|
|
Chciałam sie dowiedzieć jaki jest najlepszy środek komunikacji (poza własnym samochodem oczywiście ) w Holandii. Czym najszybciej dostać się z miasta do miasta na większe odległości (np. 45 km). Czy jest coś takiego jak polski bilet miesięczny? W ogóle napiszcie wszystko co wiecie na ten temat - będę wdzięczna.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Koza
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 4:36 pm
|
|
|
Z miasta do miasta najlepszy będzie pociąg, pod warunkiem, że w obydwu miastach są stacje kolejowe. Ceny biletów mogą odstraszać, ale można kupić kartę zniżkową (40% zniżki, o ile dobrze pamiętam). Bilety miesięczne i roczne (cena 10 miesięcznych) są dostępne. Strona kolei holenderskich to www.ns.nl.
Ponadto są jeszcze autobusy - droższe niż kolej, brak biletów miesięcznych, wszystko na tzw. stripy (paski). Strona komunikacji autobusowej: www.connexxion.nl.
Do tego jest jeszcze strona komunikacji publicznej (openbaar vervoer): www.ov9292.nl. Można tam zaplanować trasę i wyliczyć koszt podróży.
Pozdrawiam. |
_________________ Koza
www.BYKOM-STOP.avx.pl |
|
|
|
|
EwazHolandii
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lis 2006 Posty: 630
|
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 4:41 pm
|
|
|
a na krótsze odległości to oczywiście najlepszy jest rowerek. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 5:27 pm
|
|
|
jesli chodzi o autobusy czy tez tramwaje... to mozna kupic sobie bilet miesieczny:-) |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 5:30 pm
|
|
|
kupujac bilet miesieczy na autobus/tramwaj... wykupujesz bilet na strefy i tak:
Abonnement voltarief reductietarief
weekabonnement 1-ster 10,80 7,15
weekabonnement 2-ster 18,55 12,25
weekabonnement 3-ster 27,70 18,30
weekabonnement 4-ster - 24,00
weekabonnement 5-ster - 30,05
weekabonnement 6-ster - 36,05
N(et) - 42,30
maandabonnement 1-ster 35,80 23,60
maandabonnement 2-ster 60,75 40,10
maandabonnement 3-ster 90,25 59,60
maandabonnement 4-ster 120,15 79,30
maandabonnement 5-ster 149,65 98,75
maandabonnement 6-ster 179,35 118,35
N(et) 212,70 140,35
N(et) - wazny na cala holandie
kupujac abonament z 2 gwiazdami (ster) lub wiecej wybierasz sobie centrumzone (czyli zone od ktorej beda sie stefy liczyly)... i tak na poniezej podanej stronie mozesz sobie obliczyc jaki abonament bedzie ci najlepiej pasowal:-)
http://www.connexxion.nl/geldigheid/ |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
|
Wysłany: Śro Maj 23, 2007 1:36 pm
|
|
|
Super, wielkie dzięki za pomoc. Mam nadzieję ze teraz juz sobie poradze bez problemów |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
|
Wysłany: Śro Maj 23, 2007 5:59 pm
|
|
|
Jeszcze małe pytanko odnośnie holenderskiego
Co oznacza:
Van
Naar
Vertrek
Aankomst
enkele reis
retour
vol tarief
reducte
Wiem ze chodzi o transport, i duzo sie domyślam, ale prosze o rozwianmie wątpliwości.
Z góry dziękuję |
|
|
|
|
Justyna
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Maj 23, 2007 6:19 pm
|
|
|
Van Z
Naar Do
Vertrek Odjazd
Aankomst Przyjazd
enkele reis Podroz w jedna strone
retour Podroz w dwie strony (powrotna)
vol tarief Pelna taryfa (normalna cena biletu)
reducte Znizka |
|
|
|
|
pioaga
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Maj 25, 2007 2:54 pm
|
|
|
Koza jakbys mogl mi wyjasnic o co chodzi z ta karta rabatowa 40% na pociagi? na czym to polega??? ja co miesiac kupuje miesieczny za 104 euro |
|
|
|
|
Justyna
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Maj 25, 2007 3:46 pm
|
|
|
Ta znizkowa karta w tamtym roku kosztowala 40 euro, jest wazna przez rok. Kupujesz bilet z 40 % znizki, jesli dobrze pamietam moga z Toba na te karte jechac jeszcze trzy osoby (tez ze znizka).
Niestety nie wiem jak ta karta ma sie do biletu miesiecznego. Sprawdz moze na www.ns.nl lub poprostu zapytaj w kasie na dworcu. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Pią Maj 25, 2007 5:06 pm
|
|
|
pioaga napisał/a: | Koza jakbys mogl mi wyjasnic o co chodzi z ta karta rabatowa 40% na pociagi? na czym to polega??? ja co miesiac kupuje miesieczny za 104 euro |
z tego co wiem to karta voordeelurenabonnament dotyczy tylko pojedynczych przejazdow pociagiem...
jesli co miesiac kupujesz miesieczny... to lepiej kupic sobie abonament na rok... wtedy placisz za 10 miesiecy zamiast za 12... i wrazie gdybys zgubila to wyrobia ci darmowo nowy... zgubic mozna tylko raz na rok...
voordeelurenabonnament - jadac pociagiem po godz.9 rano mozesz kupic sobie bilet z 40% znizka... moze to byc bilet w jedna strone... lub dagkaart (w dwie strony bilet)... lub tez 5-Dagkaart (5 dniowy bilet... a raczej 5 biletow za jednym razem)...
przykladowe ceny: http://www.ns.nl/servlet/...ic%2FFAQWrapper |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
|
Wysłany: Pią Maj 25, 2007 9:18 pm
|
|
|
Bardzo wam wszystkim dziękuję za wyjaśnienia, a szczególnie Justynie za tłumaczenie słówek:)
Jak już będę w Holandii to może na jakies korepetycje się do ciebie zapiszę? |
|
|
|
|
Robus_1
Nieśmiały użytkownik
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 10 Cze 2007 Posty: 82 Skąd: Barendrecht/Wroclaw
|
Wysłany: Nie Lut 03, 2008 11:17 am
|
|
|
Witam
Niestety muszę sie "przesiąść" na razie na komunikacje miejska i mam kilka pytań w związku z tym:
1. jesli chodzi o karty elektroniczne OV-chipkaart , to z tego co wiem są imienne i anonimowe. Domyslam się, że róznica polega na wielkosci ew. zniżek? Jak sie wyrabia taka imienna ( z anonimowa sobie poradziłem ;-D )
2. wiem juz że wygodnie sie nimi płaci w metrze, natomiast w tramwaju RR3, mimo że sa czytniki przy drzwiach (domyslam się że trzeba przytknąć karte przy wsiadaniu i wysiadaniu aby sobie policzył strefy) nie chciało mi jej "czytać". Próbowałem kupic nia bilet w tym samym tramwaju z automatu, ale mi wyskoczyło cos w rodzaju "twoja karta sie nie nadaje" (o ile dobrze zrozumiałem) i niestety musiałem wyciągnac "klepaki" i nimi zapłacić. Nie jest to jednak wygodne rozwiazanie, jesli ma sie kartę i jeździ po kilka razy dziennie.
3. jesli kasuje strippeny : domyslam sie że za jedną strefe płaci sie 2 stripp a za każdą kolejna nastepny 1 stripp (czyli za przejazd 2 strefami płace 3 strippy ? Jak długo jest wazne od momentu skasowania, czy mogę sie przesiadac w trakcie podrózy (np. wysiąść na chwilke do sklepu po chlebek, a nastepnie dalej kontynuowac tą sama trasą) ?
4. podobne pytanko dotyczy pociagu. Kupuje np. bilet 5 dniowy tam/powrót np. z Den Haag Central do Schiedam Central. Czy na podstawie tego biletu moge jechac dana trasa ale z przesiadka? Np jadąc z Schiedam wysiadam na Den Haag HS i po 10 min. wsiadam w nastepny pociag do Den Haag Central. Jest jakis limit czasowy np.1h ? Czy bilety obowiazuja na wszystkie pociagi na tej trasie, bo w automacie nie ma opcji wyboru pociagu tylko dana trasa, klasa oraz ew. zniżki.
Pozdrawiam i z góry dziekuje |
|
|
|
|
fijne_vent
Gaduła
Pomógł: 7 razy Wiek: 47 Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 188 Skąd: ze Fsi ;)
|
Wysłany: Nie Lut 03, 2008 1:11 pm
|
|
|
ile stripow skasowac?- TUTAJ
Przesiadki sa dozwolone.
Czas waznosci zalezny od ilosci skasowanych stripow - TUTAJ
Cytat: | z Den Haag Central do Schiedam Central |
jadac po trasie docelowej przesiadki sa dozwolone.
bywa i tak ,ze przez werkzaamheden jestes zmuszony przesiadac sie w miejscach dosc odleglych by stamtad dojechac do miejsca docelowego
Pozdro! |
_________________ Gdyby Mickiewicz nadal żył
to z pewnością wciąż by pił |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Nie Lut 03, 2008 8:21 pm
|
|
|
1. zgadza sie... imienia moze zawierac znizki... wszystko zalezy od tego jaki abonament masz...
2. pewnie dlatego ze w RR3 jeszcze nie dzialaja czytniki... zauwazylam, ze w nie ktorych autobusach w hadze czytnki sa wlaczone... za pomoca OV-kaart nie kupisz biletu w RR...
3. 3 strip = 1,5 godz wazne... czyli od daty widniejacej na bilecie jest 1,5 wazne... przesiadki sa dozwolone jesli bilet w danej strefie jest nadal wazny... nie raz jechalam do miasta na chwile i na tym samym bilecie wracalam do domu, bo byl nadal wazny...
4. tak jak bilet mowi... jest to bilet dniowy... wiec jest to mozliwe zrobic przystanek w Den Haag HS i np. po godz. jechac na Den Haag CS... |
|
|
|
|
|