NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Które dzielnice w Rotterdamie lepiej omijać z daleka?
Autor Wiadomość
anetaad4 
Poczatkujacy
anetaad4

Wysłany: Wto Maj 24, 2011 8:22 am   

ja mieszkałam przez pół roku na Charlois,choć dzielnica ta nie ma dobrej opinii mieszkało mi się tam dobrze.
A co do Ijselmonde miła i przyjazna okolica ale miałam tam problem z dojazdem do pracy,kierowca nie chciał po mnie przyjeżdżać ,bo było mu za daleko,kilka razy nie było mnie w pracy właśnie dlatego,że kierowca po mnie nie przyjechał.Po skargach do biura przyjeżdzał po mnie inny kierowca o godz.4:00 po god.5:00 byłam na kantynie a prace zaczynałam od8:00.Powrót do domu trwał2-3 godz.Wiec jeśli ktoś decyduje się na tą dzielnice a pracuje przez Uitzendburea może niech najpierw upewni się czy nie będzie problemu z dojazdem,no chyba,że ma sie własny samochód

Iwonak01 
Poczatkujacy
Iwonak

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Maj 24, 2011 2:39 pm   

witam jestem najwidoczniej jedna z
marcelis28 napisał/a:
, w przeważającej mierze ludzi gorszego szczebla,często mających konflikt z prawem.Pracuję w tej dzielnicy i często mam okazję naoglądać się scen niczym,sciągniętych z filmu o dzikim zachodzie.... :072:

niestety nie udało mi sie zaobserwowac
marcelis28 napisał/a:
, scen niczym,sciągniętych z filmu o dzikim zachodzie.... :072dzie

wiec moze nie wypisywac bzdur
Mieszkam na zuidzie przy zuidplain i jest ok jest to moje drugie mieszkanie w tym rejonie
i nie sadze aby byly dzielnice 100% bezpieczne jak i odwrotnie .

Grusia 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Maj 24, 2011 3:15 pm   

Iwonak01, super to ujęłaś, ja mieszkam 5 min spacerkiem od Zuidplein :036:

ddmc 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Maj 31, 2011 8:25 pm   

tak naprawdę, jeśli nie chcecie oglądać czarnych, *** itp i tym samym nie bać się chodzić wieczorami po ulicach, proponuję okoliczne miasta Rotterdamu jak np, Hellevoetsluis, Spijjkenise itp. Albo całkowicie przenieść się na wieś

MalwinaKarol 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Cze 01, 2011 9:35 am   

Witam, za dwa tygodnie wprowadzam się do domu w dzielnicy lombardijen, czy może ktoś napisać coś o tej dzielnicy, czy jest bezpiecznie?
Pozdrawiam.

kotex87 
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Lip 05, 2011 4:26 pm   

Ja słyszałam, że południowe dzielnice Rotterdamu nie są za ciekawe (przestępczość, gorszy dostęp do transportu publicznego). Bardzo odradzano nam Charlois, a chwalony Kralingen.
Mam zamiar przeproawdzić się tam dopiero we wrześniu/październiku więc wtedy będę w stanie powiedzieć czy informacje które dostałam od rdzennego rotterdamczyka się potwierdzą ;)

Punto 
Poczatkujacy
Punto

Wysłany: Pią Sie 23, 2013 10:29 pm   

A jak sprawy się mają przy Zuider Kerkedijk i okolicy?

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Wto Lut 14, 2017 11:14 pm   

Cammodesss napisał/a:

Opinie o dzielnicy Zuid w Rotterdamie

Hey wszystkim... ja wiem, że było pełno wątków o dzielnicach w Rotterdamie, ale nikt konkretnie nie poruszył tematu tej dzielnicy. Przyjeżdżam tam 1 marca... na 10 miesięcy, by odłożyć pieniądze. Czy moglibyscie proszę mi powiedzieć coś więcej o tej dzielnicy. Czy jest bezpieczna czy nie będę bała się wyjść wieczorem np do sklepu? W Polsce nie boje się wychodzić wieczorami a tam? Chce się czuć bezpiecznie, ze wyjdę na ulice i nie będę się martwić ze ktoś mnie zgwałci albo pobije :(
Dziękuje za wszelkie informacje...
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Wto Lut 14, 2017 11:17 pm, w całości zmieniany 1 raz  

wigru 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Śro Lut 15, 2017 9:44 am   

Cammodesss napisał/a:
Opinie o dzielnicy Zuid w Rotterdamie [...] ale nikt konkretnie nie poruszył tematu tej dzielnicy [...]

Największy zrzut polaków w Holandii jest na Zuidzie. Co druga osoba na ulicy to polak. Polskie sklepy, fryzjerzy i inne, turki w kebabie nawet się polskiego nauczyły. W Groszku to jest rewia mody. Wszędzie polacy w kapturach i z rękami w kieszeni. Widziałem reklamy w NL sklepach po polsku i niektóre znaki drogowe są po polsku (tyle nas tam jest). Dzielnica jeśli chodzi o bezpieczeństwo nieciekawa, to taki Bronx. Tanie mieszkania. W jednej klatce (6 mieszkań) masz sąsiada: 1 holender, 1 turek, 1 murzyn, 1 hindus, 1 polak. Kilka razy widziałem zamknięte ulice, kogoś tam zastrzelili. Coffie shopów jest wystarczająco. W szkole połowa dzieci w klasie to polacy.

Cammodesss
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 15, 2017 11:26 am   

wigru napisał/a:
Cammodesss napisał/a:
Opinie o dzielnicy Zuid w Rotterdamie [...] ale nikt konkretnie nie poruszył tematu tej dzielnicy [...]

Największy zrzut polaków w Holandii jest na Zuidzie. Co druga osoba na ulicy to polak. Polskie sklepy, fryzjerzy i inne, turki w kebabie nawet się polskiego nauczyły. W Groszku to jest rewia mody. Wszędzie polacy w kapturach i z rękami w kieszeni. Widziałem reklamy w NL sklepach po polsku i niektóre znaki drogowe są po polsku (tyle nas tam jest). Dzielnica jeśli chodzi o bezpieczeństwo nieciekawa, to taki Bronx. Tanie mieszkania. W jednej klatce (6 mieszkań) masz sąsiada: 1 holender, 1 turek, 1 murzyn, 1 hindus, 1 polak. Kilka razy widziałem zamknięte ulice, kogoś tam zastrzelili. Coffie shopów jest wystarczająco. W szkole połowa dzieci w klasie to polacy.

No to świetnie trafiłam...;/

wigru 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Śro Lut 15, 2017 11:59 am   

kotex87 napisał/a:
Ja słyszałam, że południowe dzielnice Rotterdamu nie są za ciekawe (przestępczość, gorszy dostęp do transportu publicznego). Bardzo odradzano nam Charlois [...]
Południowe dzielnice - Zuid to właśnie Charlois.

Cammodesss napisał/a:
No to świetnie trafiłam...;/
Powodzenia.

Ale, żeby nie było że tam jest samo zło to ma też plusy:
- blisko do dużego centrum handlowego Zuidplein, kupisz tam prawie wszystko.
- z tą komunikacją nie jest tak źle, są autobusy, metro na Slinge i Zuidpleinie.
- Zuiderpark, bardzo fajne zaplecze do wszelakiego sportu
- Ahoy - hala, centrum wielofunkcyjne - sport, koncerty, targi.

krzym151
Poczatkujacy
Zyje sie tylko raZ

Wysłany: Śro Lut 15, 2017 12:42 pm   

odradzam ci rozniez centrum rotterdamu jak nieuw binnenweg i okolice coolsingel itp.
kralingen, nord, alexandrium,capelle, tam mozesz spokojnie szukac mieszkania tylko nie zapomnij ze gdzie szukasza mieszkania ma znaczenie finansowe np. kraligen mieszkania od 800e , nord od 700 a np. zuid od 400....

Cammodesss
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 15, 2017 1:43 pm   

Dziękuję ... kurde pozostaje mi szybko jak tam przyjadę szukać mieszkania w innej okolicy... Ciocia ogarnęła mi pokój w Zuidzie tylko dlatego, ponieważ niby stamtąd głównie zabierają ludzi busy do pracy, a z innych dzielnic ciężko. A ja nie mam prawa jazdy ;<

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Śro Lut 15, 2017 6:32 pm   

Cammodesss napisał/a:
kurde pozostaje mi szybko jak tam przyjadę szukać mieszkania w innej okolicy

Czy znasz tutejsze realia , do ktorych nalezy miedzy innymi szukanie mieszkania .... o ktore wcale nie jest latwo

obys sie nie zdziwila ,poczytaj , tu na forum o tym jak maklerzy ''chetnie'' ,wynajmuja obcokrajowcom mieszkania

Almond 
Poczatkujacy
Almond

Wysłany: Sob Mar 11, 2017 9:36 pm   

Panicelinka napisał/a:
Cammodesss napisał/a:
kurde pozostaje mi szybko jak tam przyjadę szukać mieszkania w innej okolicy

Czy znasz tutejsze realia , do ktorych nalezy miedzy innymi szukanie mieszkania .... o ktore wcale nie jest latwo

obys sie nie zdziwila ,poczytaj , tu na forum o tym jak maklerzy ''chetnie'' ,wynajmuja obcokrajowcom mieszkania

Jest bardzo latwo...tylko po pierwsze musisz miec kase na oplacenie maklera i borg czyli za miesiac z gory u osoby wynajmujacej. Mieszkan do wynajecia jest od groma. Czyli , ze startujac w Holandii musisz miec dwa razy oplacone lokum (dwa miesiace z gory).
Beijerlandselaan odradzam, sam tam mieszkalem wiec okolice Fejenoordu sobie odpusccie, bo po prostu nie ma sensu...brod syf i ubustwo.
No ale ktos kto ma zamiar mieszkac w NL musi przez to przejsc. Potem meldunek i szukajcie socjalu albo ew. po par latach kredyt na chate.
Ostatnio zmieniony przez Almond Sob Mar 11, 2017 9:37 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu