nie chca oddac borgu |
Autor |
Wiadomość |
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 10:43 pm
|
|
|
to dokladnie powinni powiedziec co, a moze jest cos w kontrakcie napisane. (nie jest to ten podatek za wode ale nie za zuzycie a za ,,panstwo"?? ja mam cos takiego w drenthe na rok place 200e jakby extra), ale dlaczego chca zabrac to z borgu? wynajmujacy powinien dostac rachunek i go zaplacic! |
_________________ Pomagam w miare mozliwosci |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 10:48 pm
|
|
|
lusia0101, to poczytaj za co sobie placisz bo za zadne "panstwo" nie placisz . A skoro taka ciekawska jestes poszukaj na necie i poczytaj za co placisz te 200 extra. Pozatym nie rylko ty to placisz a placi to kazdy.
[ Dodano: Pon Paź 26, 2009 10:49 pm ]
p.s. mozliwe ze pelci dostanie tez factuure za to lub rachunek tylko musis poprtosic o kopie rachunku o terami jaki musi byc rozliczony. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 10:59 pm
|
|
|
pozno jest juz mi sie po nl nie chcialo pisac ale zebys byla usatysfakcjonowana to ponad 200 e plate do waterschap hunze en aa's za waterschapbelastingen. co jest wogole nie w temacie ale co tam, wiec powtarzam: ...ale dlaczego chca zabrac to z borgu? wynajmujacy powinien dostac rachunek i go zaplacic! |
_________________ Pomagam w miare mozliwosci |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Wto Paź 27, 2009 10:01 am
|
|
|
Juz Wam pisze, dlaczego chce gosc to z borgu wziac. Zapewne wlasciciel byl zameldowany na tym mieszkaniu rownoczesnie z autorami tematu, a jako ze byl pierwsza osoba figurujaca w meldunku, to do niego wysylali ten podatek (zawsze wysyla sie tylko do jednej osoby).
Zadajcie rachunkow za wszystko, za co chca Was obciazyc. Jak nie maja rachunku, to rownie dobrze mogli to sobie wymyslic/zawyzyc.
Zrob tak - wez ze soba protokol z momentu, gdy dostawaliscie klucze. Teraz makler sporzadzi drugi podobny. Wy zaplacicie wszelkie roznice pomiedzy tymi protokolami. Jesli wiec jakiegos uszkodzenia nie bylo na pierwszym protokole, a bedzie na drugim, na ktorym sie podpiszecie, to maja podstawe prawna zeby Was obciazyc. Jesli sie wiec z czyms nie bedziecie zgadzac, to nic nie podpisuj! Moga Wam wmawiac, zebyscie podpisali ten protokol dla formalnosci, a ze niby sie dogadacie. Moze i dogadacie, ale to oni beda mieli w razie czego tego asa w rekawie. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
pioter2
Poczatkujacy Pioter
|
Wysłany: Wto Paź 27, 2009 10:27 am
|
|
|
to racja co napisałas/łeś zgadzam sie z tym jak najbardziej w holandii trzeba uwazać ! |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Paź 27, 2009 10:33 am
|
|
|
pioter2, Cytat: | w holandii trzeba uwazać |
dobrze ze w Polsce nie trzeba .... |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Wto Paź 27, 2009 12:13 pm
|
|
|
Gochna H, no co ty polacy to taki dobry narod ze kazdy moze im ufac , wcale na rece nie trzeba patrzec i jak robisz jakis interes z polakiem nie musisz sie uzbrajac w caly arsenal adwokatow .Jeszcze zaden polak nikogo nie przekrecil . A w polsce jest tak dobry system ze wszyscy wyjezdzaja tylko dla przyjemnosci |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Wto Paź 27, 2009 12:14 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pelci1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 27, 2009 6:44 pm borg
|
|
|
dziekujemy za Wasze cenne dla nas wypowiedzi,z tego co pamietamy zadnego formularza na poczatku nie podpisywalismy,myslimy ,ze moze dlatego iz byla wilgoc itp.,teraz jest wymalowane i czyste mieszkanko(przez nas oczywiscie),na zdrowy rozum moge porozwalac pare rzeczy i bez formularza nie udowodnia mi ,ze tak nie bylo w stanie ppierwotnym co o tym myslicie? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Wto Paź 27, 2009 7:38 pm
|
|
|
pelci1 napisał/a: | bez formularza nie udowodnia mi ,ze tak nie bylo w stanie ppierwotnym |
A jak zrobili przed wasza wizytacja zdjecia ze stanu faktycznego ?? |
|
|
|
|
pelci1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 27, 2009 8:32 pm borg
|
|
|
moze i porobili,ale watpimy bo nie byloby tam nic czym mozna byloby sie pochwalic |
|
|
|
|
madzia575
Poczatkujacy
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 14 Lis 2009 Posty: 49 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Wto Mar 06, 2012 3:57 pm
|
|
|
Podpinam sie pod temat.
Miesiąc temu opuściłam wynajmowane mieszkanie. Razem z włascicielem uzgodnilismy ze pokryjemy szkody ktore zrobilismy, mianowicie chodziło o dwoje drzwiczek od mebli w kuchni i blat kuchenny. Teraz dostałam list od wlasciciela gdzie wyliczył mi ile i za co musze zapłacic. Koszty szafek od mebli sie zgadzaja, ale oprocz blatu wymienił sobie jeszcze zlew ktorego nie ma na liscie i ktorego my nie zniszczylismy, zaznacze ze podpisał mi liste szkód ktore ja pokrywam i zlewu tam nie ma, tylko blata nagle na fakturce pojawia sie zlew. Do tego doliczył sobie koszty montażu na które nie ma zadnej faktury. Na sam koniec chce mi wmówić ze musze dopłacic za ogrzewaniei centralne gdzie z rachunkow jawnie wynika ze nie ma zadnej nadwyzki. za centralne ogrzewanie płacilismy incl. Poradzcie gdzie najlepiej sie z tym udać??Mieszkanie było wynajmowane przez agencje Direct Wonen. Czy najpierw tam mam to zgłosić ??? |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Wto Mar 06, 2012 4:42 pm
|
|
|
Mozesz sprobowac rozwiazac problem z Direct Wonen a jesli to nie pomoze to koniecznie radca prawny. Oni czesto wykorzystuja, ze ktos nie zna jezyka, nie wie gdzie sie udac. Jakis czas temu pomagalam w tlumaczeniu pewnej parze. Problem byl podobny - wlasciciel nie chcial zwrocic kaucji, poprosilismy o rozliczenie bo bylo tam moze kilka napraw itp. ale wlasciciel pomowil te pare o wyniesienie pewnych rzeczy, ktore byly rzekomo jego wlasnoscia a prawda byla taka, ze te rzeczy zostaly zakupione przez te pare. Pisalam wtedy do Direct Wonen ale nie otrzymalam od nich zadnej reakcji. Tak ze dzialajcie, robcie cos, nie dajcie sie oszukiwac. Powodzenia ! |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
madzia575
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Mar 06, 2012 4:48 pm
|
|
|
Jak ochłonę to oczywiście zabieram sie za ta sprawe, już kiedys chcial mnie oszukać ale mu sie nie udało. To teraz z grubej rury. CO do napraw to mam jasno na bialym to napisał a na co mam faktury wiec sie nie wyprze. Ale nie wiem co uda sie załatwić z tym ogrzewaniem. Skoro jest incl. to jak to do konca wyglada??? NAgle po 3 latach mu sie przypomnialo ze za 3 lata musze zwrocić ? i nie jestem pewna czy dokumentacja z ogrzewania tez jest oryginalna czy poprostu sam ja podrobił i nas wkreca . |
|
|
|
|
misiakasia
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Wiek: 38 Dołączyła: 19 Lis 2011 Posty: 51
|
Wysłany: Wto Mar 06, 2012 9:33 pm
|
|
|
jak tak czytam, to aż krew mnie zalewa. Też mam podobną sutuacje. Wyprowadzilismy sie 25 lutego, spisalismy liczniki i do 1 marca borg mial byc na koncie 700 euro - ewentualne zuzycie energii. 1 marca nic, wiec dzwonimy do własciciela tegoz mieszkania z którymi zawsze mielismy dobry kontakt, czesto kawka, ciastko itp... a oni ze nie oddadza borgu dopóki nie oddamy im 2-óch krzeseł ( w zeszłe lato dali nam do ogródka 2 stare na pół spróchniałe krzesła drewniane ogrodowe, których niestety nie mozemy oddac gdyz ich nie mamy juz = owszem nasza wina nie ukrywam, jednak wierzcie mi ze nie było to nic co by chociaz kringloopwinkel mogl za wiecej niz 5 euro sprzedac). Pytam sie do cholery jakim prawem przetrzymuja 700 euro skoro logiczne jest iz krzesła nie byly tyle warte, wiec mogliby i tak zarobic zwracając 600 euro a nie 700. Argument jest prosty- te krzesła mają "sentymentalne znaczenie" dla nich. Powiem tak... nie jestem bez winy, ale moim zdaniem to tylko ich glupia wymowka. Będe walczyć o te pieniądze i Wy tez walczcie o to co sie Wam nalezy. Nie dajmy sie dym*ć w chorą d**ę! Bronka ma rację, sporo Holendrów wykorzystuje to, że jesteśmy słabsi- może mają rację, ale potrafimy też byc silni i pokazmy to!
Wyzyskiwaczom mówmy zdecydowane "nie"! |
|
|
|
|
madzia575
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Mar 06, 2012 9:44 pm
|
|
|
jutro biore sprawy w swoje rece, po kilkugodzinnym dochodzeniu doszłam do wniosków niesamowitych, ten gosciu sam na komputerze porobił sobie tabelki z wyliczeniem ogrzewania i wymyslił inna stawke !!! o zgrozo , na szczescie kopie licznikow mam ktore co roku byly spisywane i z tego co licze nic sie nie zgadza. sciagnelam z internetu oryginalny dokument tej firmy i widac ze jest w ogole taka podróba ze hej. jutro ciagne do adwokata. jeśłi myśli że durni Polacy sie nabiorą to sie przeliczy. |
|
|
|
|
|