NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
moze ktos sie orientuje
Autor Wiadomość
Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Pią Gru 11, 2009 12:25 am   

saba111 napisał/a:
mavd napisał/a:
Saba,
ostatnio zglosila sie do mnie pewna pani ktora byla od wrzesnia bez pracy no i jest nie zameldowana w Holandii, w trakcie rozmowy zapytalam czemu nie wystapila o zasilek dla bezrobotnych , ok ona nic nie wiedziala ze jej sie nalezy ( przepracowala 1 rok i 9 miesiecy).Dla pewnosci zadzwonilam do UWV w Amsterdamie , wyjasnilam sprawe ,panienka ktora odebrala telefon wysluchla i poszla sie zapytac jak wyglada cos takiego , po jakims czasie wrocila i potwierdzila ze nie ma problemu tylko trzeba osobiscie sie tam zglosic .Wieczorem dla pewnosci poczytalam na stronce UWV co i jak.Nastepnego dnia poszlysmy tam razem no i babsko ktore tam siedzialo powiedziala ze tej pani nic sie nie nalezy , wiec jej powiedziam ze dzwonilam i nie bylo problemu , i tak tez pisze na ich stronie wiec gdzie jest problem,no to zaczela marudzic ze czemu ta pani dopiero teraz o to zaczela sie o ten zasilek starac moja odpowiedz byla ze ona o tym nie wiedziala ze jej sie nalezy , no a skad ona wie teraz , no bo jej powiedzialam.W koncu po ponad godzinnej dyskusji dostalysmy te wnioski .

Lub cos innego Polacy w Hadze zostali oszukani zadzwonilam na policje zeby sie umowic i zlozyc doniesienie o przestepstwie , osoba ktora ze mna rozmawiala powiedziala gdzie i kiedy oni moga przyjsc , przyszli tam to jakis palant ich odeslal z kwitkiem i powiedzial ze nic nie moga im pomoc.

Sam widzisz ze co do Polakow to tu kazdy co innego.

Monika

Czyli, w sumie się to sprowadza do tego, że po prostu ludzie nie wiedzą jakie im prawa przysługują, a jeszcze mnie potrafią sobie poradzić z ich egzekucją.
Monika, a jak trafiają do Ciebie te osoby?
Piszesz o Amsterdamie i Hadze, czyli ode mnie daleko. Jak mogę - jeśli zajdzie kiedyś taka potrzeba - znaleźć kogoś takiego jak Ty na północy NL?
Czy Ty masz jakieś w tym wyspecjalizowane biuro? A jeśli tak, to jak ogólnie nazywają się takie biura?

Mieszkam w prov Groningen, moze bede mogla pomoc w sprawie pracy lub w sprawach socjalnycj.

saba111 
Poczatkujacy

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pią Gru 11, 2009 10:30 am   

Jagoda97 napisał/a:

Mieszkam w prov Groningen, moze bede mogla pomoc w sprawie pracy lub w sprawach socjalnycj.

Dziękuję za gotowość pomocy. Oboje pracujemy na pełnych etatach, więc wiele spraw idzie automatycznie przez pracodawcę. Dzieci jeszcze nie mamy. Chwilowo więc sprawy są raczej proste.
Ale nigdy nie wiadomo z czym człowiek może się jeszcze spotkać. Nie wykluczam więc ''ataku pytań'', gdy te nas zasypią. Wtedy pozwolę sobie skorzystać z Twojej pomocy. :203:

Odpowiedz do tematu