Pracodawca ktory nie zglosil pracownika do funduszu emerytal |
Autor |
Wiadomość |
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Wto Cze 14, 2011 5:39 pm
|
|
|
tu nie ma czegos takiego jak drugi filar polski
jest aow cos jak zus ktore jest naliczane w wysokosci 2% od kazdego roku w ktorym tu ktos jest zameldowany lub pracuje (wike 15-65lat)
pozniej sa pensioen fondsy ktore w prawdzie wiekszosc pracodawcow oplaca ale one nie sa w zadnym wypadku obowiazkowe |
Ostatnio zmieniony przez bejupi Wto Cze 14, 2011 5:39 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Jagoda97
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Wto Cze 14, 2011 10:37 pm
|
|
|
bejupi napisał/a: | tu nie ma czegos takiego jak drugi filar polski
jest aow cos jak zus ktore jest naliczane w wysokosci 2% od kazdego roku w ktorym tu ktos jest zameldowany lub pracuje (wike 15-65lat)
pozniej sa pensioen fondsy ktore w prawdzie wiekszosc pracodawcow oplaca ale one nie sa w zadnym wypadku obowiazkowe |
bejupi, jak nie jestes pewna to lepiej nie pisz.
Skladki na pensioen, placone przez pracodawce (1/3 przez pracownika), sa obowiazkowe od wielu lat. |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Śro Cze 15, 2011 5:15 pm
|
|
|
Jagoda97 napisał/a: | bejupi napisał/a: | tu nie ma czegos takiego jak drugi filar polski
Skladki na pensioen, placone przez pracodawce (1/3 przez pracownika), sa obowiazkowe od wielu lat. |
nie sa i nigdzie nie ma podane ze 1/3 musi byc placona przez pracownika
nie wierzysz? do poprzedniego roku ja placilem na emeryture cos kolo 0,4% a pracodawca chyba 14% wiec skad ci sie ubzduralo dodatkowo cos o jednych trzecich? |
|
|
|
|
Jagoda97
|
Wysłany: Śro Cze 15, 2011 7:54 pm
|
|
|
bejupi napisał/a: | Jagoda97 napisał/a: | bejupi napisał/a: | tu nie ma czegos takiego jak drugi filar polski
nie wierzysz? do poprzedniego roku ja placilem na emeryture cos kolo 0,4% a pracodawca chyba 14% wiec skad ci sie ubzduralo dodatkowo cos o jednych trzecich? |
"Agencja pracy tymczasowej ma prawo potrącić część składki emerytalnej od wynagrodzenia
pracownika tymczasowego, jeśli i o ile pracownik jest objęty niniejszymi przepisami emerytalnymi.
Wysokość powyższego potrącenia może wynosić maksymalnie jedną trzecią średniej kwoty
składki, o której mowa w ustępie 15".
http://www.abu.nl/abu2/?fileid=14629
Jak mi sie cos ubzdura, to najczesciej mam na to dowody.
Chodzilo jednak glownie o to, czy odprowadzenie skladki emerytalnej w Holandii jest obowiazkowe czy nie.
Ps. Wiekszosc przepisow dotyczacych prawa pracy mam w glowie, wiec jeseli nawet nie podaje linka, to napewno to gdzies w przepisach czytalam. |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Śro Cze 15, 2011 8:34 pm
|
|
|
czyli chodzi o abu wiec skoro masz wszystkie przepisy abu to po co pytasz?
pensioen nie sa obowiazkowe w nl (ja przepisow abu nie znam wiec jesli w nich jest napisane ze dla uitzendbiur z abu jest obowiazkowe to jest obowaiazkowe chociaz watpie zeby taki przepis byl)
a co do jednej trzeciej to widzisz sama ze to max 1/3 jest czyli moze byc tak ze uitzendbiuro zrzeszone w abu oplaca komus emeryture ale do 1/3 tej skladki moze sobie pozniej z pensji pracownika odciagnac w wiekszosci przypadkow bedzie to zawsze 1/3 bo wtedy taniej to uitzendbiurowi wychodzi
ps. oblukalem ten pdf w zaloczniku nr III jest wszystko napisane o emeryturze w pensioen siedzisz jesli pracowalas/les min 26 tyg dla uitzendbiura zrzeszonego w abu anwet jesli je zmianialas w tym czasie i masz 21 lat lub wyzej wiec przepisy abu sa korzystne dla pracownikow |
Ostatnio zmieniony przez bejupi Śro Cze 15, 2011 8:40 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Śro Cze 15, 2011 8:43 pm
|
|
|
z tego co mi wiadomo to skladki emerytalne nie sa obowiazkowe aczkolwiek w niektorych sektorach i owszem tj. np budowlanka . jesli chodzi o prace na szklarniach czy veilingach to pracodawca nie ma obowiazku placic skladen emerytalnych. |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
Jagoda97
|
Wysłany: Śro Cze 15, 2011 8:53 pm
|
|
|
bejupi napisał/a: |
Sam stwierdziles, ze nigdzie nie jest podane, ze 1/3 skladki placi pracownik.
bejupi napisał/a: | czyli chodzi o abu wiec skoro masz wszystkie przepisy abu to po co pytasz?
pensioen nie sa obowiazkowe w nl (ja przepisow abu nie znam wiec jesli w nich jest napisane ze dla uitzendbiur z abu jest obowiazkowe to jest obowaiazkowe chociaz watpie zeby taki przepis byl)
a co do jednej trzeciej to widzisz sama ze to max 1/3 jest czyli moze byc tak ze uitzendbiuro zrzeszone w abu oplaca komus emeryture ale do 1/3 tej skladki moze sobie pozniej z pensji pracownika odciagnac w wiekszosci przypadkow bedzie to zawsze 1/3 bo wtedy taniej to uitzendbiurowi wychodzi
|
Ja widze i nie pytam.
Pytaja inni, ktorzy spodziewaja sie otrzymac wiarygodna odpowiedz.
Nastepnym razem napisz na wstepie postu: tak sobie gdybam |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Śro Cze 15, 2011 8:57 pm
|
|
|
nie gdybam sobie pensioeny sa nieobowiazkowe
w wypadku uitzendbiur zrzeszonych w abu obowaizek ten wynika z cao czyli ich przepisow branzowych a i tak jest obostrzony pewnymi warunkami jak np przepracowane ciagle 26 tyg
a samo oplacanie skladki emerytalnej dla pracownika sie tez moze wiazac z problemami bo jak nagle ci sciagna ta 1/3 skladki z pensji to moze sie okazac ze za malo zarabiasz jak na twoje oczekiwania |
|
|
|
|
myholland
Nieśmiały użytkownik myholland
|
Wysłany: Czw Cze 30, 2011 11:49 am
|
|
|
Witam, odnawiam temat.
Jeżeli byłby ktoś uprzejmy, to prosze mi powiedzieć czy jeżeli skończyłam pracę w agencji, która odprowadzała mi składki emerytalne (na solarisie mam Pensioen werkn, i Pensioen werg.), to czy po zakończeniu umowy powinnam dla ZUS-u w Polsce ubiegać się o jakiś dokument z tymi moimi odprowadzanymi składkami?Jeżeli tak to gdzie mam napisać o coś takiego?Wprawdzie nie wybieram się jeszcze na emeryturę, ale wolę mieć "uzbierane" stosowne dokumenty .Czekam na formularz 301 więc może tam to będzie zawarte?Proszę wybaczyć, nie znam się na tym.\Dziękuję. |
|
|
|
|
|