Przesunięty przez: Gochna H Nie Wrz 11, 2011 11:39 am |
Nowe prawo urlopowe w NL? |
Autor |
Wiadomość |
feel_x
Super gaduła feel_x

|
Wysłany: Pią Lip 22, 2011 7:38 pm
|
|
|
Gdybym ja mogl sobie wykorzystac wszystkie nadgodziny co mi sie nazbieraly to bym mial wakacje jak dzieci w szkole, od polowy czerwca do 1 wrzesnia niestety u mnie mozna 3 tyg wziac. Fajnie macie niektorzy |
|
|
|
|
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Sob Lip 23, 2011 1:59 pm
|
|
|
Duuvelke napisał/a: | .:Paco:. napisał/a: | czyli jak ja ma mam w tym roku 80 dni to mam czas do 31 czerwca (te 6 miesiecy waznosci?)i aby je wykorzystac bo inaczej przepadna? |
tak... ale mysle, ze jest to rowniez kwestia dogadania sie z pracodawca... |
u mnie wszystko jest oficjalnie...takze jakie prawo tak bede mial
ale drazac temat, troche filozofii... czy skoro prawo wchodzi 1 stycznia to moze sie ono tyczyc dni z tego roku? NIe powinno byc tak,ze prawo nie dziala wstecz i dopiero bedzie sie to dotyczylo dni urlopowych uzyskanych w nastepnym roku?
[ Dodano: Sob Lip 23, 2011 1:59 pm ]
feel_x napisał/a: | Gdybym ja mogl sobie wykorzystac wszystkie nadgodziny co mi sie nazbieraly to bym mial wakacje jak dzieci w szkole, od polowy czerwca do 1 wrzesnia niestety u mnie mozna 3 tyg wziac. Fajnie macie niektorzy |
ee kazdy by chcial tak moc;) ja mowilem tylko o urlopie a nie nadchodzinach... |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Nie Lip 24, 2011 9:53 am
|
|
|
.:Paco:. napisał/a: | ale drazac temat, troche filozofii... czy skoro prawo wchodzi 1 stycznia to moze sie ono tyczyc dni z tego roku? NIe powinno byc tak,ze prawo nie dziala wstecz i dopiero bedzie sie to dotyczylo dni urlopowych uzyskanych w nastepnym roku? |
wyczytalam w necie, ze dni wakacyjne, ktore sie uzbieralo do 1 stycznia 2012 nadal sa wazne 5 lat... czyli twoje 80 dni bede wazne 5 lat...
ale...jak pojdziesz na urlop... to najpierw beda odliczane dni z tych 80 uzbieranych.. |
|
|
|
|
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Śro Lip 27, 2011 9:48 am
|
|
|
Duuvelke napisał/a: | .:Paco:. napisał/a: | ale drazac temat, troche filozofii... czy skoro prawo wchodzi 1 stycznia to moze sie ono tyczyc dni z tego roku? NIe powinno byc tak,ze prawo nie dziala wstecz i dopiero bedzie sie to dotyczylo dni urlopowych uzyskanych w nastepnym roku? |
wyczytalam w necie, ze dni wakacyjne, ktore sie uzbieralo do 1 stycznia 2012 nadal sa wazne 5 lat... czyli twoje 80 dni bede wazne 5 lat...
ale...jak pojdziesz na urlop... to najpierw beda odliczane dni z tych 80 uzbieranych.. |
czyli tak naparwde bede je musial zuzyc w ciagu roku aby nie stracic dni z 2012 roku;)
Dzieki wielkie Duuvelke!! |
|
|
|
|
agniesizda
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 16, 2011 12:09 pm
|
|
|
...no to przypnę się do tematu z zapytaniem;jak to jest z vakantiedagen(praca przez uitizendbeureu) ?-pod koniec ub roku zzerowano mi po prostu tę rubrykę(nie było przelewu,ani urlopu),vakantiegeld wypłacono w ustawowym terminie i ustawowo okrojone...Oczywiście miałam 2 tyg wolnego,ale zapłacono mi z nadgodzin.Wciąż się zastanawiam,czy po prostu nie mylę pojęć;vakantiegeld i vakantiedagen...może ktoś mnie wyprowadzi z błędu? |
|
|
|
|
adamek88
Gaduła
|
Wysłany: Wto Sie 16, 2011 11:31 pm
|
|
|
normalnie rzecz biorąc vakantiedagen to po prostu urlop. Ja obecnie pracuje przez holenderskie biuro i nie ma z tym problemu po urlopie zeruje mi się tabelka- w polskich biurach to jawne oszustwo |
|
|
|
|
Ratek
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Wrz 04, 2011 4:44 pm
|
|
|
Obcokrajowiec mieszkający tutaj, mający rodzine w polsce (rodziców) ma również 25 dni wolnego w roku czy więcej? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Wrz 04, 2011 5:58 pm
|
|
|
minimum to 20dni wolnego, wiecej zalezy od firmy
Cytat: | Recht op 20 vakantiedagen
Per 1 januari 2012 hebben alle voltijdwerknemers een wettelijk recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar. Werknemers moeten hun wettelijke vakantiedagen binnen zes maanden na het opbouwjaar opnemen. Daarna komen deze dagen te vervallen. |
http://www.personeelsnet....?Id=5271&waar=9
to gdzie masz rodzine nie ma znaczenia |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Nie Wrz 04, 2011 5:59 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Ratek
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Wrz 04, 2011 6:34 pm
|
|
|
Pytam, bo gdzieś kiedyś czytałem o 6 tygodniach dla obcokrajowców w Holandii ale było to dość dawno i nawet nie pamiętam co było źródłem tej informacji. |
|
|
|
|
mbn
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Wrz 21, 2011 11:58 am
|
|
|
Duuvelke napisał/a: | a reguly odnosnie wakacyjnego zmienia sie od 1 stycznia 2012...
jesli w danym roku kalendarzowym nie wykorzystales wszystkich dni wakacyjnych to sa one w kolejnym roku jeszcze 6 miesiecy wazne... po tym czasie tracisz te dni jesli ich nie wykorzystales... |
A masz może jakiś namiar do źródła? Również jeśli chodzi o zachowanie dotychczasowej puli urlopu uzbieranego do końca 2011. W języku angielskim znajduję tylko jakieś ogólniki i starocie.
pozdrawiam |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Sty 08, 2013 10:54 pm
|
|
|
przeniesione
rauli38 napisał/a: |
Urlop 2012 /niewykorzystany/
Może Ktoś wie, mamy wspólnie z żoną niewykorzystany urlop za 2012 rok, 160 godzin + od mojej żony 140 godzin, co w kumulacji na 2013 rok daje nam + ADV około 2,5 miesiąca wolnego, ale też zdajemy sobie sprawę że jest u nas w firmie praca i niechętnie jest przyznawany urlop w czasie kiedy tego my chcemy. Aha, mamy stałe kontrakty. Ostatnio zapytaliśmy się firmy o ewentualność zapłacenia nam za ten urlop, dostaliśmy odpowiedź że mogą nam owszem zapłacić ale tylko wspólnie około 30 godzin jako “bovenwettelijke” nawet nie wiem co to jest. Więcej nie mogą, ale zdajemy sobie sprawę że on będzie się dalej kumulował ponieważ mamy pracę. Mało tego dowiedzieliśmy się z własnej firmy, że jeżeli nie wykorzystamy 50 godzin starego urlopu do 1 lipca to nam te godziny przepadną. Bardziej zależy nam na wypłaceniu tych dni urlopowych w gotówce /chociaż nie wiadomo jaki będzie podatek i czy to się opłaca/ bo będą one się jeszcze bardziej kumulować. Może Ktoś już miał podobny przypadek.Dzięki za reakcję. |
|
|
|
|
|
zielaczysko
Gaduła Zielaczysko

Pomógł: 1 raz Wiek: 45 Dołączył: 26 Kwi 2008 Posty: 108 Skąd: Łódz-Den Haag;)
|
Wysłany: Nie Sty 20, 2013 6:31 pm
|
|
|
Mam prosbe o kontakt na PW osobe ktora pomoze mi w ustaleniu ilosci dni ulopu na podstawie moich umow o prace.Bede wdzieczny. |
_________________ Zło zawsze powraca......................... |
|
|
|
|
|