artykuły o polakach w holandii |
Autor |
Wiadomość |
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Nie Paź 28, 2012 9:51 pm
|
|
|
Beny.rac napisał/a: | Bronka napisał/a: | Od 2011? Przeciez w Holandii jest ponad 500 tys. bezrobotnych: |
Ciekawe ile % z 500 tys realnie szuka pracy a ile % "wirtualnie " ... |
Tego nie wiem, ale tych co znam nie maja szansy na dostanie pracy np. w magazynach miedzy innymi AH gdzie pracuja Polacy, albo w szklarniach. Najczesciej podawany powod - brak doswiadczenia kiedy osobiscie znam osoby, ktore przyjechaly z Polski i pracuja tu w szklarniach lub magazynach a w Polsce wykonywaly zupelnie inna prace. Malo tego, czesto nawet nie otrzymuja odpowiedzi na wyslane vacatury. I tak bylo kiedy w Zaandam otwarto Primarkt przyjeto okolo 200 osob do sklepu i magazynow, przejdz sie po sklepie - uslyszysz personel mowiacy w polskim jezyku podczas gdy ludzie siedzacy na zasilkach byli zaproszeni na spotkanie z menagerem Primarkt, to miala byc szansa dla wielu na uzyskanie pracy, spotkanie odbylo sie w 3 grupach, okolo 60 osob i co? Wielkie g... |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Wto Paź 30, 2012 6:00 pm
|
|
|
Prokurator zada 9 lat dla dyrektora biura pracy Flextime za gwalty na Polkach. W pale sie nie miesci,co wyrabia sie w tym kraju z Polakami.Nie ma seksu ,nie ma pracy.Bydlaki.
http://www.nu.nl/binnenla...zendbureau.html |
|
|
|
|
marek_popczyk
Poczatkujacy
|
|
|
|
|
Agatiii
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lis 19, 2012 12:15 pm
|
|
|
post edytowany
od tego jest serwis ogloszeniowy |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Lis 19, 2012 4:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Maj 19, 2013 2:34 pm
|
|
|
Imigranci ucazenie dla systemu :
Cytat: | Prawne i finansowe kroki
"Imigranci korzystają z możliwości stwarzanych przez swobodę przemieszczania się w ramach wspólnego rynku, choć nie spełniają wymogów korzystania ze świadczeń. Ten rodzaj migracji jest społecznym obciążeniem dla krajów przyjmujących imigrantów, ponieważ ponoszą one dodatkowe koszty zapewnienia tym osobom miejsc w szkołach, dostępu do służby zdrowia i zakwaterowania" - zaznaczają sygnatariusze listu.
|
http://www.tvn24.pl/wiado...-ue,320804.html
Opinja o polskim lecznisctwie i zdanie polakow o lecznictwie poza PL:
http://www.tvn24.pl/wiado...cja,326710.html |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
bija1002
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lip 28, 2013 3:31 pm Jestem Polakiem
|
|
|
Wiecie co ja jestem Polakiem i sie tego nie wstydze.
Wypowiedzi wiekszosci osob sa antypolskie wiec co robicie na tym forum??
Holendrzy sa idealni?? Zal mi takich ludzi co swoich nie akceptuja bo zaroboli pare EURO i mysla ze sa lepsi od "holoty" a HOLOTA to wy psy za euro lizace dupy Holendrom xd za fasta sprzedacie swojego nie jestescie rodakami... Sam spotkalem 5 polakow w dresie przyjechali na slepo i sie pytali o prace to dalem im pare adresow a wiekszosc z was zrobi glowe w druga strone i dziekuja "bogu" ze nie odezwali sie do was na ulicy...
ZALLLLLLLLLL!!!!!!!!!!!! Przez was nie jestesmy silni tylko slabi!!! |
|
|
|
|
schogun
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lip 28, 2013 5:51 pm
|
|
|
Przykro to stwierdzic , ale zgadzam sie z przedmowca. Wiele wypowiedzi na tym forum zaprzecza poskosci. Wiem , ze sytuacja w PL bywa nieciekawa , ale w koncu to nasza tozsamosc i przykro sluchac jak polacy jada na polakow. Spotkalem na swojej drodze i rodakow i holendrow i kilka innych narodowosci i nigdy sie nie wypieralem skad przyjechalem. Jak slysze od polaka " a u nas w Holandii" to szlag mnie trafia bo jaka to jego Holandia?!! |
|
|
|
|
FuRiOn
Poczatkujacy Mr.
|
Wysłany: Pon Lip 29, 2013 12:59 pm Re: Jestem Polakiem
|
|
|
bija1002 napisał/a: | Wiecie co ja jestem Polakiem i sie tego nie wstydze.
Wypowiedzi wiekszosci osob sa antypolskie wiec co robicie na tym forum??
Holendrzy sa idealni?? Zal mi takich ludzi co swoich nie akceptuja bo zaroboli pare EURO i mysla ze sa lepsi od "holoty" a HOLOTA to wy psy za euro lizace dupy Holendrom xd za fasta sprzedacie swojego nie jestescie rodakami... Sam spotkalem 5 polakow w dresie przyjechali na slepo i sie pytali o prace to dalem im pare adresow a wiekszosc z was zrobi glowe w druga strone i dziekuja "bogu" ze nie odezwali sie do was na ulicy...
ZALLLLLLLLLL!!!!!!!!!!!! Przez was nie jestesmy silni tylko slabi!!! |
Lubie to
A co do polaków za granicą to różnie to bywa. Przeważnie jest jednak tak, że jak bedziesz sie trzymać z dala od Polaków to jakoś to będzie.
Daaaawno temu pracowałem w Mahlman w Niemczech przy zbiorach na polu. Ciężka robota w .... Naprawdę człowiek poznawał wtedy swoją maksymalną wytrzymałość. Mieliśmy siatki rozkładać żeby króliki nie wpier... sałaty. Byłem w grupie z Polakami i każdy sobie wyrywał siatkę, przeklinał i ogólnie to robota nie szła bo każdy jest zajebisty i musi mieć swój kawałek siatki. Robota szła jak po grudzie jeszcze człek sie nadenerwował.
W 2 połowie dnia byłem w mieszanej grupie mniej więcej 50/50 z Rumunami. Zupełnie co innego. Nie dość że bez spinek i napinania się to robota ładnie i sprawnie szła tak, że skończyliśmy dużo wcześniej niż grupa co miała w składzie 100% polaków.
Mamy po prostu takie wyuczone zachowania przez środowisko, w którym żyjemy na codzień. Jak ktoś jest ogarnięty i w miarę lajtowo do wszystkiego podchodzi a przedewszystkim do siebie to bedzie git. A nie że po paru tygodniach wypłat w jurkach włącza się komuś tryb BOGA i palmy we łbie hehe.
Pozdro dla wszystkich emigrantów |
|
|
|
|
Robben
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sie 07, 2013 2:27 pm
|
|
|
Koles spamuje i ma już 15 postów? Ktoś coś z nim zrobi, proszę? |
|
|
|
|
schogun
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sie 07, 2013 3:48 pm
|
|
|
Popieram-zrobcie cos z tym |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Śro Sie 07, 2013 5:03 pm
|
|
|
A kto ma to usunac jak jest jedna moderatorka na tym forum i pewnia pojechala na wakacje ? Wyslijcie maila do admina, moze Wam odpisze |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
Pomógł: 5 razy Wiek: 52 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 360 Skąd: Venlo-Nijmegen
|
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Śro Sie 14, 2013 4:27 pm
|
|
|
Codziennie czytam sobie Brabants Dagblad. Juz 2x trafilam na reportaze o Polakach w Holandii. Pozytywne, ze sa Polacy, ktorzy chca cos osiagnac, dobrze pracuja, ucza sie jezyka, ze agencje nas wyzyskuja, musimy mieszkac w fatalnych warunkach, a w Polsce trudno sie utrzymac. No ale...jest tez kronika policyjna. W sobote w nocy pijany kierowca zderzyl sie z autobusem. Ostatnie zdanie brzmialo: "odebrano mu polskie prawo jazdy". |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
marek_popczyk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sie 26, 2013 3:27 pm
|
|
|
http://wiadomosci.onet.pl...e-polakow/hrnnv
kolejny artykul podsumowujacy nastroje w NL.
[ Dodano: Pon Sie 26, 2013 4:44 pm ]
tak z ciekawosci, na marginesie... czy natkneliscie sie ostatnimi czasy na jakikolwiek artykul o Polakach, ktory nie ukazywalby nas w jak najgorszym swietle? Ja nie, ale nie jestem na biezaco z holenderska prasa. |
Ostatnio zmieniony przez marek_popczyk Pon Sie 26, 2013 3:53 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|