artykuły o polakach w holandii |
Autor |
Wiadomość |
EWKAmarchewka
Poczatkujacy
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 08 Sty 2008 Posty: 32
|
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 10:35 am
|
|
|
nie dlatego ze jestesmy Polakami ale wlasnie dlatego , ze wielu naszych rodakow niestety wlasnie tak sie zachowuja jak jest opisane.
Mnie osobiscie nie urazil ten teks- dlaczego bo nie utozsamiam sie z takimi rodakami. a swoja droga ja osobiscie jeszcze nigdy nie spotkalam sie z dyskryminacja czy to w pracy, biurze, czy jakimkolwiek urzedem- a czasem wprost przeciwnie-.
To jak cie oceniaja zalezy od ciebie samej- no ale fakt wielu ciezko pracuje na wlasnie takie opinie. |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
hoolio
Gaduła FSW ZACHÓD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Lut 2008 Posty: 116 Skąd: Świebodzin FSW
|
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 10:55 am
|
|
|
agata napisał/a: | nie dlatego ze jestesmy Polakami ale wlasnie dlatego , ze wielu naszych rodakow niestety wlasnie tak sie zachowuja jak jest opisane.
Mnie osobiscie nie urazil ten teks- dlaczego bo nie utozsamiam sie z takimi rodakami. a swoja droga ja osobiscie jeszcze nigdy nie spotkalam sie z dyskryminacja czy to w pracy, biurze, czy jakimkolwiek urzedem- a czasem wprost przeciwnie-.
To jak cie oceniaja zalezy od ciebie samej- no ale fakt wielu ciezko pracuje na wlasnie takie opinie. |
Masz racje. Ja mam tu wlasny dom, stala prace, dwa samochody, motor, skuter i place podatki jak inni, zyje jak inni, ale dotyka mnie stwierdzenie takie jak :Polen zijn tuig. Allemaal!". U mnie na ulicy wiecznie, calymi dniami przesiaduja mlodzi ludzie od 20 do 40 lat. Dowiedzialem sie ze oni sa poprostu bezrobotni (z wyboru oczywiscie)...
na tym poprzestane. Niech kazdy osadzi ten tekst z wyborczej.pl po swojemu. Dla mnie MASAKRA... Zapomnieli, dzieki komu (miedzy-innymi) rozmawiaja po holendersku a nie po niemiecku (bo nie dzieki sobie - phiii) . |
_________________ -------------------------------------------
Dzięki |
|
|
|
|
xenon
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 11:38 am
|
|
|
Moze nie wszyscy ale duza czesc. Ja jako Polak to widze to Holendrzy tym bardziej. Czesc przyjezdnych to wychowankowie poprawczakow lub po pobytach w wiezieniu gdzie po wyjsciu na wolnosc nie mieli doslownie nic . Ani pracy ani dachu nad glowa . A ilu jest takich co rodzice z nimi nie mogli sobie dac rady, wiecznie problemy z policja. Podsuneli pomysl wyjazdu nawet bilet im kupili byleby problemu sie pozbyc . Niech inni sie z nim uzeraja ...
Taki w Holandii na dzien dobry dostal prace i dach nad glowa. Z kazdej wyplaty starcza mu na zycie i balangi. Przy czym mysli ,ze tu w ogole wszystko mu wolno. Bo co taki czlowiek ma do stracenia. Z wlasnych rzeczy jedynie ubrania + ewentualnie jakis laptop. Spakuje sie w 10 minut i moze jechac do innej agencji dymic .
Meldowac sie nie musi,podatek tylko dochodowy placi. A potem sie dziwic ,ze Holandia ma Polakow dosc. Wcale sie nie dziwie . Jezeli Polak sie zamelduje,zaplaci podatki, podatek za auto itd to nikt sie go czepiac nie bedzie.
Jezeli ktos napisze ,ze agencje maja wymog mieszkania na ich domkach to od razu pytam. Co zrobiles by to zmienic? tylko prosze nie pisac ,ze ktos napisal jakies pismo ,ze mu zle ... |
Ostatnio zmieniony przez xenon Wto Cze 21, 2011 11:38 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
nuta
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 12:26 pm
|
|
|
agata - nic dodac nic ujac, z ust mi to wyjelas |
|
|
|
|
tomakimura
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 2:19 pm
|
|
|
czolem wszystkim, mi sie poprostu wydaje, ze gazeta nie miala za bardzo o czym pisac to wsadzila kij w mrowisko.
jak wszedzie, w kazdym kraju, kazda grupa powinna zawierac kazdy skladnik. tak jest tez z nami. EU zaklada wolnosc wyboru miejsca pracy, ale tez miejsca zamieszkania. Wszyscy o tym wiedzieli zanim dodali nowe kraje czlonkowskie. jak rozmawiam z kolegami to buduje sie poglad, ze oni i tak wola polakow od innych nacji. jestesmy im blizsi kulturowo, nie zamykamy sie w enklawach. Nasze dzieci nie beda juz sie odroznialy w zaden sposob od holendrow. Moze jedynie znajomoscia polskiego. Jak zawsze najbardziej widac zle przyklady. I o nich najlatwiej mowic, ale holendrzy widza tez dobre strony obecnosci polakow. Mowmy o nich wiecej. pozdrowienia dla wszystkich. |
|
|
|
|
mm77
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 3:06 pm
|
|
|
agata napisał/a: | nie dlatego ze jestesmy Polakami ale wlasnie dlatego , ze wielu naszych rodakow niestety wlasnie tak sie zachowuja jak jest opisane. |
"Polen zijn tuig. Allemal." - wiec niestety dlatego ze jestesmy Polakami.
http://www.geenstijl.nl/m...maal_mag_n.html polecam rowniez komentarze.
Ktos w nich chwali sie przykladem prokuratora, ktory powiedzial, ze wszyscy Cyganie sa kryminalistami.
Jesli prokurator tak "moze", to i on "moze" mowic ze wszyscy Polacy to holota. Ot, "tolerancja". |
Ostatnio zmieniony przez mm77 Wto Cze 21, 2011 3:13 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
lena930
Super gaduła lena930
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 29 Lis 2008 Posty: 261
|
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 3:13 pm
|
|
|
|
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 3:48 pm
|
|
|
Szczerze powiem ze niestety ale wilu naszych rodakow tutaj to holota i chetnie kupilabym im bilety powrotne z zakazem wstepu. Wlasnie dzieki takim reszta pokutuje, Wcale nie dziwie sie ze maja taka opinie o nas jako o narodzie. Przykro to stwierdzic ale ja mam podobna. Przeciez to nie wina Holendrow ze nas tak oceniaja- to my - jako narod- zapracowalismy sobie na to.
Ciekawe jeswt to ze opinie o nas nie tylko w Holandii sa takie, poczytajcie jak nas oceniaja w innych krajach ,- oni tez sie na nas uwzieli?
no coz jestesmy strasznie skrzywdzonym narodem- wszyscy nas krytykuja, mowia , ze jestesmy pijakami, holota i tp.... a przeciez my to taki idelany narod-
nic tylko przytulac i glaskac!!! |
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 3:51 pm
|
|
|
ktos poda linka, ktos inny to podlapie i gotowe ... jezdzimy po sobie rowno, i co jakis czas na forum mamy ....powtorke z rozrywki
a dajcie spokoj
http://forum.niedziela.nl...ab9adbe190c2042 |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Cze 21, 2011 4:09 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 3:53 pm
|
|
|
znowu wyborcza |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
Izabela123
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 6:12 pm
|
|
|
agata napisał/a: | Szczerze powiem ze niestety ale wilu naszych rodakow tutaj to holota i chetnie kupilabym im bilety powrotne z zakazem wstepu. Wlasnie dzieki takim reszta pokutuje, Wcale nie dziwie sie ze maja taka opinie o nas jako o narodzie. Przykro to stwierdzic ale ja mam podobna. Przeciez to nie wina Holendrow ze nas tak oceniaja- to my - jako narod- zapracowalismy sobie na to.
Ciekawe jeswt to ze opinie o nas nie tylko w Holandii sa takie, poczytajcie jak nas oceniaja w innych krajach ,- oni tez sie na |
brawo. Ja myślę tak samo |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 6:17 pm
|
|
|
Gochna masz racje to juz ktorys raz tak sobie pogadujemy- ale powiem tak- to ze nas tak oceniaja to nie ich wina tylko nasza, przeciez wielu samo zapracowalo na taka wlasnie opinie. Dlatego czasem wkurzaja mnie takie teksty jacy to my niby pokrzywdzeni jestesmy, bo wszyscy po nas jada jak tylko moga. Wielu mogloby zastanowic sie tylko przez moment dlaczego tak jest, dlaczego nas tak zle oceniaja, dlaczego maja o nas takie zle zdanie....Moze jednak jest tu duzo winy po naszej stronie?
ps do administratora- a moze przykleic nowy temat..... artykuly o Polakach i wtedy nikt (moze) nie bedzie wklejal nowych artykulow w nowym temacie co rozpoczyna kolejne dyskusje? |
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 7:51 pm
|
|
|
Cytat: | ps do administratora- a moze przykleic nowy temat |
eeee... tam po co zaraz Admin ,
temat przyklejam i mam nadzieje, ze tylko tu bedzie sie odbywala cala przewalka |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Kiepo
Gaduła
|
|
|
|