Przesunięty przez: Gochna H Pią Wrz 16, 2011 11:16 am |
zwrot podatku z Holandii w Polsce |
Autor |
Wiadomość |
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Pią Wrz 16, 2011 11:06 am
|
|
|
edytowane off topic |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Sty 17, 2014 1:32 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Perfecta-Podatk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 16, 2011 3:21 pm
|
|
|
rafa89 napisał/a: | Witam.
Pracowałam w Holandii przez wakacje w 2009 i 2010 roku. W 2010 rozliczyłam się za rok 2009, jednak koperta z zapytaniem o numer konta nie przyszła. Pojechałam więc do Holandii w 2010, po powrocie znów rozliczyłam się. Tym razem dostałam opgaf rekeningnumer ale za rok 2010. Odesłałam, przelali pieniądze. Tylko co z moim zwrotem za rok 2009? To dziwne, ze zwrócili pieniądze za ubiegły rok, a tego sprzed dwóch lat nadal nie ma... Jak to możliwe i co powinnam zrobić? |
Przede wszystkim powinnaś skontaktować się z firmą za pomocą której dokonałaś rozliczenia podatkowego z Holandii za 2009 rok.
Firma ta powinna wyjaśnić sytuację i skierować do urzędu odpowiednie pismo z wyjaśnieniem i twoim numerem konta.
Jeżeli dana firma nie będzie chciała Ci pomóc zgłoś się do bardziej kompetentnej firmy.
post czesciowo edytowany |
_________________ http://img148.imageshack....fectausebar.png |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Lis 16, 2011 11:01 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Śro Lis 16, 2011 6:19 pm
|
|
|
Ty jej nie polecasz, Ty ja reprezentujesz a to jest moim zdaniem auto reklama. |
|
|
|
|
Lukasz26
Poczatkujacy :)
|
Wysłany: Nie Gru 18, 2011 3:32 pm
|
|
|
Mam Pytanie Mój kolega pracował w roku 2010 w Holandii otrzymał zwrot ubezpieczenia za ten rok zakończył prace pod koniec rok 2010 i nie zastopował zwrotu ubezpieczenia. Pobierał cały rok 2011 co miesiąc 61euro i teraz ma to niby zwrócić ale on nie pracuje co mu grozi jeśli nie odda tych pieniędzy proszę o odpowiedz na moje pytanie pozdrawiam Łukasz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Gru 18, 2011 4:59 pm
|
|
|
groza mu rosnace odsetki i koszta egzekucji |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
Exploatator
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 10:38 am
|
|
|
post edytowany |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Maj 07, 2012 3:33 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
KiLeRrosS
Poczatkujacy masta kila
|
Wysłany: Pon Maj 07, 2012 12:30 pm
|
|
|
Exploatator, jeśli uważasz nas za jeleni nie czytających umów, to wiedz, że błądzisz. Euro-Tax zbiera bardziej zbójeckie prowizje niż Janosik. Oto cytat z ich pseudo-umowy:
Cytat: | §6
1. Za wykonanie czynności umownych Zleceniobiorca uprawniony jest do prowizji w wysokości netto
14,25 % (słownie: czternaście 25/100.%) kwoty nadpłat podatkowych przyznanych Zleceniodawcy
decyzją zagranicznego urzędu podatkowego określonego w § 1. |
Reasumując - tak, warto jak jasna cholercia, jeśli chcesz żeby Cię oskubali. |
|
|
|
|
Kiper
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Maj 30, 2012 12:16 pm
|
|
|
Dokładnie. Uważajcie, żeby się nie naciąć! Zanim coś podpiszecie, dokładnie przeczytajcie umowę. Nie tylko może okazać się, że procent jest dwa razy większy niż reklamowany, ale są jeszcze opłaty minimalne, które wcale nie są takie minimalne.... jednak czasem lepiej rozliczyć się przez firmę, niż w ogóle, jak np. ktoś chce sobie odpuścić zwrot tylko dlatego, że nie ma ochoty biegać po urzędach. I tak na nas już wystarczająco zarabiają. Po co wyzyskiwaczom jeszcze dodatkowo nabijać kabzę? |
|
|
|
|
Janisz
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Cze 28, 2012 4:15 pm
|
|
|
Witam wszystkich,
Pracowałem w Holandii od lutego do końca maja. Po przyjeździe postanowiłem na własną rękę trochę poklepać w sieci, tak w celu rozliczenia się samodzielnie. Zwiedziłem piękną stronę Belastingu. Znalazłem opcję zamówienia formularzy urzedowych z dostawą do domu! Pobrałem też program rozliczający zwrot - problem w tym, że trzeba mieć elektroniczny podpis, o który też się aplikuje samodzielnie. To co fajne - to, że program ma angielska wersję językową, ale po przebrnięciu przez połowę męga szczegółowych pytań dałem sobie spokój. Tak naprawdę ścieżki wyborów - nawet na formualrzach z Belastingu są mega skomplikowane - podejrzewam, że to przez dodanie opcji wyboru czy chce się być rozliczanym jako rezydent podatkowy czy nierezydent. Załamałem się... Dlatego prosiłbym o polecenie kogoś niezbyt drogiego, jakiegoś specjalistę podatkowego, biuro czy coś - wiecie o co chodzi - wyciągnąć z kieszeni kilka stó za prowizję mi się nie widzi, zwłaszcza, że obawiam się czy ten zwrot w ostaeczności dostanę czy nie. No i kogo byście mi odradzili?
[ Dodano: Wto Lip 03, 2012 9:59 am ]
Zarobilem 6424, podatek 1432. Kilka osób oferowało mi swoje usługi, kilka z nich także zaoferowało mi usługi firm po umieszczeniu kilku postów na forach. Najwięcej osób, w tym znajomi z miasta reklamują mi usługi "Taxback.com", "Euro-tax" i lokalne biuro "Czimad". Poczytałem i powiem tak - skontaktuję się z biurami, poczytam opinie i dam znać dla wsyzstkich, którzy mają problemy z rozliczeniem samodzielnym. Zwłaszcza jeśli faktycznie mam do odzyskania sporą kwotę (podobno całość odprowadzonego podatku) to chciałbym mieć pewność, że zrobię to należycie.
[ Dodano: Czw Lip 05, 2012 10:54 am ]
Cześć znowu.
Dogadałem się z biurem Taxback z Radomia. Przesłałem im dziś dokumenty. Zwrot mam otrzymać w całości - rzecz jasna jeszcze prowizja, ale stosunkowo mała bo raptem 9%. Doradzili mi też konsultacje w sprawie deklaracji dochodu z Holandii w polskim urzędzie. Dowiedziałem się na forum, że taki podatek trzeba zadeklarować jako dochód - trochę słabo, ale to akurat nie jest przecież wina firmy tylko przepisów prawa. Dam znać zaitneresowanym jak przebiega proces odzyskiwania podatku i ile trzeba na taki zwrot czekać. Trochę się boję, pierwsza praca za granicą i pierwszy raz korzystam z takich usług, ale cóż, jak się człowiek sam nie potrafi tym zająć to jakoś trzeba. Jestem optymistą mimo wszystko:)
Pzdr! |
_________________ Praca za granicą uczy miłości do Polski |
|
|
|
|
majowa_polanka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 07, 2013 9:01 pm
|
|
|
Witam, odświeżam wątek, bo pewnie znów w tym roku będą z tym problemy Najważniejsze w podatkach za granicą to w ogóle wiedzieć co, gdzie i jak. Na pewno trzeba zgromadzić wszystkie wymagane dokumenty, zwrot podatku zależy też od czasu pracy za granicą. Bardzo fajnie jest to wytłumaczone tutaj:[URL=Witam, odświeżam wątek, bo pewnie znów w tym roku będą z tym problemy Najważniejsze w podatkach za granicą to w ogóle wiedzieć co, gdzie i jak. Na pewno trzeba zgromadzić wszystkie wymagane dokumenty, zwrot podatku zależy też od czasu pracy za granicą. Bardzo fajnie jest to wytłumaczone tutaj: http://podatki-zwrot.eu/s...w-holandii.html |
Ostatnio zmieniony przez majowa_polanka Czw Lut 07, 2013 9:02 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
majadudzik
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Mar 03, 2013 7:18 pm
|
|
|
biedronka85 napisał/a: | Ja mogę szczerze polecić firmę Mag-Tax. Rozliczałam się w 2008 i wszystko poszło sprawnie, a prowizji biorą wcale nie dużo, bo z tego co pamiętam to ok 10%. Płacisz i niczym się nie przejmujesz, bo oni wszystko załatwiają sami z urzędem w Holandii W tym roku moja koleżanka się u nich rozliczała i mówiła, że wprowadzili też opłatę z dołu (czyli płacisz za usługę dopiero po odzyskaniu zwrotu) |
Mucha_75 ma rację 10% to robój w biały dzień! lepiej poszukac innej firmy bardziej zaangażowanej w klienta ale tez liczacej sie z jego portfelem.... ja np polecam link usuniety / szybko i na temat! Pozdrawiam Maja |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Mar 03, 2013 7:41 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
gabik6
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Mar 03, 2013 7:46 pm
|
|
|
Cytat: | Mucha_75 ma rację 10% to robój w biały dzień! lepiej poszukac innej firmy bardziej zaangażowanej w klienta ale tez liczacej sie z jego portfelem.... ja np polecam ... szybko i na temat! Pozdrawiam Maja |
No tak bo 7% minimum 72e to nie rozbój w biały dzień. Jak dobrze poszukasz to za 40-60e się rozliczysz i to bez rożnicy czy wyjdzie Ci do zwrotu 100e czy 1000e... |
|
|
|
|
domi26
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Mar 15, 2013 10:46 am
|
|
|
Proponuję skorzystać z pomocy specjalistów, ja próbowałam się rozliczyć sama w tamtym roku i do tej pory czekam na zwrot. Koleżanka rozliczyła się przez www...... i była bardzo zadowolona, rozliczyli ja szybko i tanio, bez komplikacji. |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Mar 15, 2013 11:50 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Pią Mar 15, 2013 11:00 am
|
|
|
edyt. |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Mar 15, 2013 11:51 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
cobra33
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Kwi 08, 2013 11:18 pm
|
|
|
Wiesz co ja po powrocie rozliczałem się w firmie . Wszystko ładnie piękne załatwili za mnie, pieniążki wzięli dopiero po przyznaniu mi forsy z zagranicy. Prowizja na jaką się wyceniają to najmniejsza w internecie 5,5%, bo dogłębnie przeglądałem wszystkie firmy i zazwyczaj mieli od 7% w górę, także ja polecam. Strona żeby zapoznać się z ich ofertą:
edytowane |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Sty 17, 2014 1:33 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|