NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Pią Wrz 16, 2011 11:16 am
zwrot podatku z Holandii w Polsce
Autor Wiadomość
armando 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sty 15, 2008 7:42 pm   zwrot podatku z Holandii w Polsce

od razu napisze ze staralem sie przeszukac to forum ale w kazdym temacie albo pytanie jest szczegolowe albo odpowiedzi zbyt ogolne

tak, wiec jezeli jakas zyczliwa duszyczka napisze w sposob łopatologiczny krok po kroku co mam zrobic zeby odzyskac nadplacony podatek bede bardzo wdzieczny

w 2007 pracowalem 2 miesiace [wrzesien-pazdziernik] w Rotterdamie i dostawalem 350 euro tygodniowo z czego mi eisenbiuro pobieralo 60 euro na mieszkanie [w tym czasie mialem jeszcze nieskonczone 21 lat - nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale wole napisac :) ]

jestem kompletnym zoltodziobem w dziedzinie podatkow nigdy w Polsce nie pracowalem, w kazdym razie dowiedzialem sie ze mozna dostac jakies pieniadze wlasnie z powodu nadplaconego podatku

tak wiec jakby ktos mogl mi napisac krok po kroku co musze zrobic, narazie wiem ze mam dzwonic do eisenbiura zeby mi wyslali jarograf, jezeli tak to co potem mam tym jarografem zrobic?

w ogole czy moze ktos mniej-wiecej oszacować jakiego rzędu to sa pieniadze? ile moge dostac za te 2 miesiace? bo jezeli to ma byc kwota kilkunastu euro to nie wiem czy w ogole jest sens sie tym przejmowac?

z gory dziekuje za odpowiedzi
pozdrawiam

nollewska 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Śro Sty 16, 2008 1:42 am   

Jezeli pracowales w Holandii, Twoj pracodawca winien Tobie wydac jaaropgaven, czyli holenderska karte podatkowa. Na podstawie tej karty mozesz dokonac rozliczenia swojego podatku. Podatek mozesz sam rozliczyc lub tez skorzystac z uslug biur podatkowych, ktore zajmuja sie tymi sprawa. Wiecej mozesz dowiedzie sie na stronie www.belastingdienst.nl

armando 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sty 17, 2008 6:50 pm   

heh, chyba tylko przeczytałaś tytuł, w każdym razie dzięki za link
nie wiem czy dobrze wywnioskowałem - muszę zadzwonić pod ten numer podany tam na stronie spytać które biuro podatkowe mnie obsługuje i prosić o przysłanie mi "M Form"

czyli na podstawie tego całego jarografu które ma mi przyslac eisenbiuro mam wypełnic ten "M Form" ? i z powrotem do nich to wysłać? czy potrzebuje mieć jakieś inne dane z eisenbiura

czy na prawdę nikt nie znajdzie chwili czasu, żeby wyjaśnić krok po kroku jak wygląda samodzielne odzyskiwanie podatku? na pewno więcej osób by z tego skorzystało :)

nollewska 

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Śro Lut 06, 2008 10:04 am   

Przeczytalam caly Twoj post!
Rozliczenie podatkowe dokonuje sie na podstawie jaaropgaven, czyli holenderskiej karty podatkowej. Jezeli pracowales u jednego pracodawcy to rozliczasz sie na tej podstawie. Jezeli w ciagu roku miales wiecej pracodawcow - trzeba przedstawic wszystkie jaroopgaven - to tak na przyszlosc.
Urzad Podatkowy powinien Ci przyslac formularz M. jezeli faktycznie masz sie rozliczac na tym formularzu.
A wyjasnienie krok po kroku, aby wypelnic formularz M lub inny formularz, to zagladnac na stronne internetowa urzedu podatkowego, tam sa wszelkie informacje, instrukcje, bardzo pomocne beda tez pytania i odpowiedzi, ktore sa rowniez na stronie.
Powodzenia!

maango84 
Poczatkujacy
bibi

Wysłany: Pią Kwi 04, 2008 7:46 pm   

Armando, udało Ci się rozliczyć z tego podatku. Mam ten sam problem. Jestem teraz w Polsce a w Holandii pracowałam na wakacjach i chciałabym samodzielnie się rozliczyć. No tylko nie bardzo wiem jak. Jaki formularz jest potrzebny?I gdzie go dostać?Itepe itede. Proszę o pomoc jak wiecie co i jak.

grubyyy 
Poczatkujacy
Grubyyy

Wysłany: Wto Paź 07, 2008 5:51 pm   

Najlepiej wejdź od razu na www.tax-pol.pl

Tor 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lis 06, 2009 8:53 pm   

Nie reklamujemy tutaj!
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Pią Lis 06, 2009 8:58 pm, w całości zmieniany 1 raz  

ama.it 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sty 20, 2010 9:43 am   zwrot podatku z Holandii

pracowałam w 2008 r w Holandii i z początku sama chciałam się rozliczać... jednakże sprawy papierkowe, urzędowe, wypełnianie skomplikowanych formularzy to nie dla mnie zwłaszcza, że się nie znam na tym... Zgłosiłam się do firmy Mag-Tax i za ich pośrednictwem uzyskałam cały pobrany podatek w Holandii. Polecam tę firmę gdyż w prosty, przystępny sposób wytłumaczyli mi wszystko a po kilku miesiącach dostałam pieniążki na konto.

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Czw Sty 21, 2010 12:03 am   

ja nie polecam tax-pol maja chca za duzo % , lepiej zglosic sie do polskiego biura w nl i zrobia to o polowe jak nie wiecej taniej.

saba111 
Poczatkujacy

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Czw Sty 21, 2010 12:36 am   

Znalazłam coś takiego:

Biuro Rozliczeń Zagranicznych S.C.
ul Piwna 14
47-400 Racibórz
tel./fax 00048 32 415 21 50
kom. 0048 500 078 992

ale nie potrafię powiedzieć więcej. Ktoś mi mówił, że są ok. Sama nie korzystałam, więc zero wiedzy z pierwszej ręki.

biedronka85 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Cze 28, 2010 11:19 am   

Ja mogę szczerze polecić firmę Mag-Tax. Rozliczałam się w 2008 i wszystko poszło sprawnie, a prowizji biorą wcale nie dużo, bo z tego co pamiętam to ok 10%. Płacisz i niczym się nie przejmujesz, bo oni wszystko załatwiają sami z urzędem w Holandii :) W tym roku moja koleżanka się u nich rozliczała i mówiła, że wprowadzili też opłatę z dołu (czyli płacisz za usługę dopiero po odzyskaniu zwrotu) :)

Mucha_75 
Mucha

Wysłany: Pon Cze 28, 2010 11:21 pm   

10 % to niedużo?? :119: Toż to rozbój w biały dzień, od zwrotu 1000 euro, stówa do zapłaty!

Magda_M 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Sie 20, 2010 6:23 pm   Re: ZWROT PODATKU ZA PRACĘ W HOLANDII

Jeżeli chodzi o wybór firmy z usług której skorzystacie powinniście to dobrze przemyśleć, najlepiej dowiedzieć się od znajomych gdzie oni się rozliczali i czy byli zadowoleni z usług tej firmy. Osoby które się rozliczają po raz pierwszy mogę tylko uczulić żeby nie korzystali z usług firm, które nie podają na swojej stronie cennika usług. Bo potem się okazuje, że zamiast zapłacić 7% + Vat, zapłaci się 15% + Vat. Swoją drogą ciekawi mnie kto jeszcze w ogóle rozlicza się w Firmie Euro-Tax. Poza tym nie wierzcie w bajki o tym, że w ciągu 3 miesięcy dostaniecie zwrot. Tak naprawdę to chwyt marketingowy, ale bowiem żadna z firm rozliczających podatek nie jest w stanie wymóc na Urzędzie Skarbowym w Holandii aby rozliczyli klienta w tym czasie. O ile wiem to oni maja na to rok, a takie gadanie firm rozliczających podatki tylko działa na ich niekorzyść. W Końcu każdy normalny człowiek po upływie 3 miesięcy zaczyna się ciepać, że mu kasę przetrzymują. Ja od kilku już lat rozliczam się w jednej firmie. I wiem, ze zwrotem to różnie wygląda. W ubiegłym roku czekałam prawie 5 miesięcy a w tym już niecałe 3 miesiące.
Tak to już jest z tym czasem zwrotu jak z Rosyjską Ruletką.
P.S. Dowiedzcie się także co w przypadku gdyby był jakiś problem z odzyskaniem podatku, bo 90% firm na rynku weźmie kasę a potem ci powie, że oni swoje zrobili, bo podatek wysłali, a to, że ty zwrotu nie dostaniesz to już nie ich problem <lol>

Amissa 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 7:42 pm   

Ja ostatnio rozliczalam sie przez polskie biuro i jestem bardzo zadowolona. Nie mowili, ze zwrot bedzie szybko , wszystko mialam na papierze czarno na bialym i bylam mile zaskoczona, poniewaz rozliczalam sie w marcu a w maju juz wydawalam pieniadze :081:

warunek1988 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Paź 27, 2010 1:35 pm   

post edytowany

na forum jest odpowiedni dzial do takich postow
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Paź 27, 2010 3:59 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu