NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
nie chca oddac borgu
Autor Wiadomość
vlc
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Mar 07, 2012 8:20 am   

madzia575 napisał/a:
jutro biore sprawy w swoje rece, po kilkugodzinnym dochodzeniu doszłam do wniosków niesamowitych, ten gosciu sam na komputerze porobił sobie tabelki z wyliczeniem ogrzewania i wymyslił inna stawke !!! o zgrozo , na szczescie kopie licznikow mam ktore co roku byly spisywane i z tego co licze nic sie nie zgadza. sciagnelam z internetu oryginalny dokument tej firmy i widac ze jest w ogole taka podróba ze hej. jutro ciagne do adwokata. jeśłi myśli że durni Polacy sie nabiorą to sie przeliczy.

Jak miałaś all-inclusive to on z tymi licznikami może Tobie skoczyć.

madzia575 
Poczatkujacy

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Śro Mar 07, 2012 4:05 pm   

incl. servicekosten en verwarming :)
dzisiaj byłam w juridische loket i za tydzien mam spotkanie z adwokatem. Przegrzebaliśmy wszystkie dokumenty i zadne przez niego wyslane specyfikacje za ogrzewanie sie nie zgadzaja, w dodatku w fakturce doliczył sobie zlew kuchenyy gdzie miał byc tylko blat wymieniony. Także mam nadzieje ze sprawa zakonczy sie pomyslnie dla nas :)

misia0101 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Śro Mar 07, 2012 5:59 pm   

madzia575 napisał/a:
incl. servicekosten
myslalam ze servicekosten to cos innego....

gdzie wynajmujacy popelnil blad? mysle ze na swoja niekorzysc stworzyl taki kontrakt. Jesli chodzi o przylacza to jak najbardziej twoja wygrana. nawet jesli cene w/g/e masz wliczona w czynsz, to co roku powinny byc spisywane liczniki i zrobiony jaarrekening . potem logiczne sama z siebie musisz albo doplacic albo dostac pieniazki spowrotem. Co roku tak powinno byc. kto wie? moze on o tym nie wiedzial, albo za ciebie wysylam te jaarrekening i dostal twoja nadplate i tak przez 3 lata....

madzia575 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Mar 07, 2012 6:24 pm   

wszystko mialam w czynszu oprocz pradu ( gazu nie było), czyli eneco placilam sama i sama placiłam jesli byla dopłata. co roku przychodził facet do licznikow z ogrzewania. ja robilam sobie kopie i oryginal odsylalam wlascicielowi bo on placił. to bylo ogrzewanie blokowe. własnie chodzi o to ze w kontrakcie na mieszkanie pisalo ze wlasciciel byl zobowiazany zeby co roku przedstawic mi to rozliczenie roczne za ogrzewanie czy mam zwrot czy nadpłate ale ja nic na oczy nie widzialam, moze byl zwrot i on sobie to wział tylko ze kiedy sie wyprowadzilismy on nagle wyskoczył ze za 3 lata musze dopłacic. czyli wg jego myslenia , on wyklada co roku a teraz bum i ja musze oddac to sie mija z celem bo normalny wlasciciel wg mnie to by sie upomnial odrazu albo podwyzszył czynsz. on poprostu nie ma kasy zeby oddac i sprepanował dokumenty zeby nie musiec nic oddawac.

vlc
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Mar 07, 2012 7:13 pm   

misia0101 napisał/a:
nawet jesli cene w/g/e masz wliczona w czynsz, to co roku powinny byc spisywane liczniki i zrobiony jaarrekening . potem logiczne sama z siebie musisz albo doplacic albo dostac pieniazki spowrotem.

Dalej nie rozumiem z jakiej paki jeżeli ma się all inclusive.

misia0101 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Śro Mar 07, 2012 7:37 pm   

madzia575 napisał/a:
czyli wg jego myslenia , on wyklada co roku a teraz bum i ja musze oddac to sie mija z celem bo normalny wlasciciel wg mnie to by sie upomnial odrazu albo podwyzszył czynsz. on poprostu nie ma kasy zeby oddac i sprepanował dokumenty zeby nie musiec nic oddawac.
dokladnie tak jak piszesz. mialam dokladnie taka sama sytuacje (jesli chodzi o ta czesc historii, po 3 latach mojemu wynajmujacemu sie tez o tym przypomnialam, wiec wiem o co chodzi. Sprawa zakonczyla sie w moim przypadku na 2 bodajze listach adwokata z korzyscia dla mnie)

vlc napisał/a:
misia0101 napisał/a:
nawet jesli cene w/g/e masz wliczona w czynsz, to co roku powinny byc spisywane liczniki i zrobiony jaarrekening . potem logiczne sama z siebie musisz albo doplacic albo dostac pieniazki spowrotem.

no niestety tak jest, a nie inaczej, skad moze wlasciciel wiedziec ile pradu zuzyles? a ty sam nie chcialbys doplaty? z drugiej strony dlaczego wlasciciel ma za ciebie dokladac jesli wykorzystales wiecej niz pobiera?

vlc
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Mar 07, 2012 7:46 pm   

misia0101 napisał/a:

vlc napisał/a:
misia0101 napisał/a:

no niestety tak jest, a nie inaczej, skad moze wlasciciel wiedziec ile pradu zuzyles? a ty sam nie chcialbys doplaty? z drugiej strony dlaczego wlasciciel ma za ciebie dokladac jesli wykorzystales wiecej niz pobiera?

Jakieś dziwaczne kontrakty macie, pierwszy raz o takim czymś słyszę. Skąd ma wiedzieć? Taka jest przecież idea all-inclusive! Przecież jeżeli potem rozliczasz się jeszcze z właścicielem to przestaje to być all-inclusive, a raczej jest to exclusive.

madzia575 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Mar 07, 2012 8:19 pm   

tak czy siak z moich obliczen wynika ze zadnej dooplaty nie mam a on sobie ubzdurał ze musze mu oddac. własnie pan poinformował mnie ze zostanie wystosowany list do tego wlasciciela i zobaczymy jak sie potoczy :) ogolnie jestem dobrej mysli.

własnie ja tez bylam pewna ze skoro ogrzewanie wsadzil do czynszu to dobrze wie ile mozna zuzyc na 60m2 w ciagu roku, w koncu nie jestesmy pierwsi ktorym wynajmował mieszkanie. ale juz kiedys raz probował mnie oszukać wiec wiedziałam ze łatwo nie pojdzie.

aisa9876
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 2:06 pm   

Witam
Mam ogromny problem z wlascicielem mieszkania ktore wynajmowalismy nie chce nam zwrocic borgu. Mieszkanie oddalismy 1 lutego. Miesiac czekalismy zanim facet obliczyl ile zuzylismy energii itd. Okolo 10 marca otrzymalismy maila ze kwote 580 euro przesle nam na konto (pozostalosc z borgu). Do dnia wczorajszego pisalismy maile kiedy nam wplaci pieniadze i nagle dzisiaj dostalismy maila od tego wlasciciela ze zauwazyl ze roleta przeciwsloneczna jest brudna i troche podarta i musi wynajac firme ktora to wyczysci i naprawi i odciagnie nam ta kwote z borgu. A jak my oddawalismy mieszkanie to chodzil i ogladal i mowil ze wszystko oki roleta taka juz byla jak sie wprowadzalismy. Teraz mieszkaja tam inni ludzie i to uzytkuja. Ewidentnie facet kombinuje zeby nam nie oddac borgu. Bardzo prosze poradzcie co mamy zrobic
Pozdrawiam

misiakasia 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 2:28 pm   

no tak, stały repertuar. Holendrzy lubia zarabiać na borgach, nie da sie ukryc. Macie troche skomplikowaną sytuacje. Zadzwońcie do radcy prawnego albo nawet ksiegowego oni czesto maja tez troche pojecia i moga cos sensownego doradzić. Ja miałam podobna sytuacje i odzyskałam 400 z 700 euro, ale tylko dlatego, że nim sie wyprowadzilismy podpisalismy my oraz własciciele kartke, że do dnia tego i tego wpłaca nam borg na konto. Kwotą 300 euro miała byc opłata za prąd (160e) + wypisanie mnóstwa uszkodzen, braków w mieszkaniu etc, a wierzcie mi, że nic nie było zniszczone, wiadomo jak sie mieszka to sie uzywa wiec pewne rzeczy pewnie nie wygladały tak samo jak na początku, ale nie były zniszczone. No i policzyli sobie tez opłate za sprzatanie bo rzekomo było okropnie brudno. Dodam, że pomimo zaawansowanej ciązy (2 dni pozniej urodziłam) wysprzatałam jej chate, umyłam okna, podlogi i kiedy zdawalismy klucze powiedzialam o tym, że wszystko zostało wysprzatane a jedyny brud jaki moze znaleść to brud za lodówką, czy piekarnikiem bo niestety ale nie byłam w stanie tego odsuwać. Odpowiedzieli mi wtedy, że rozumieja i że widzą ze jest czysto, a po naszej wyprowadzcew nagle zmienili front bo nie wiedzieli jak wyciągnac kase. Czuje sie oszukana, ale nie bede przeciez latac po sadach bo gra nie warta świeczki, choć powinien sie znaleść ktos kto da im popalić. Dowiedziałam sie też niedawno, że polska para ktora mieszkala w jednym z ich mieszkan tez miala klopoty z odzyskaniem borgu, ale koles powiedzial ze jak nie oddadza to zgłosi gdzie trzeba wszystkie ich przekrety, a troche ich bylo i jest. Czasem mam sama ochote zadzwonic gdzie trzeba, ale tak sobie mysle, ze jakn bede wredna teraz to kiedys spotka mnie to samo.

Podsumowując, apeluję do wszystkich którzy zamierzają sie wprowadzac lub wyprowadzać, przy wprowadzaniu najlepiej zrobcie zdjecia, jesli sa uszkodzenia, brudne sciany lub cos spiszcie na kartce, wypunktujcie co macie w wynajmowanym mieszkaniu(stół, łożko...) i niech oni to podpiszą. Wyprowadzajac sie jesli nie dostajecie od razu borgu do reki, spiszcie kartke ze wszystko jest ok, jest czysto i ze kwota ta i ta zostanie wpłacona do konkrtenej daty. STRZEZONEGO PAN BÓG STRZEŻE

aisa9876
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 2:42 pm   

Madry Polak po szkodzie. Dodam ze mieszkalismy tam 19 miesiecy dbalismy o wszystko a on okazal sie takim oszustem. Brak slow!!!! A zna moze ktos w okolicach Utrechtu osobe ktora moglaby pomoc?? Bede wdzieczna za pomoc

madzia575 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 3:37 pm   

no to pięknie, jakaś masakra z tymi borgami. Ja do dzisiaj walcze, narazie jest to jedna przepychanka listowna. Wysłalismy list i czekamy na odp. Ciekawe co ciekawego znowu tam bedzie. Mam nadzieje ze juz nigdy nie bede zmuszona wynajmowac płacac borg. Tylko spółdzielcze :)

Odpowiedz do tematu