NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nadal Polak czy już trochę Holender ??
Autor Wiadomość
brzoza34 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Maj 20, 2008 10:49 pm   

uwazam ze kto kim sie czuje jest sprawa osobista i nikt nie jest w stanie tego podwazyc a tym bardziej poddawac dyskusji.
Nie rozumiem nagonki na czyjes osobiste odczucia. Bycie holendrem czy innym obywatelem jest nie tylko sprawa papieru, krwi ale i odczucia, a skad moze o tym wiedziec pani iksinska? Jest wolnosc, i jak ktos chce sie czuc jak slon czy chinczyk to nikt mu tego nie zabroni. chwila jogi na przyklad..i juz! :083:

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 11:34 pm   

brzoza34 napisał/a:
uwazam ze kto kim sie czuje jest sprawa osobista i nikt nie jest w stanie tego podwazyc a tym bardziej poddawac dyskusji.
Nie rozumiem nagonki na czyjes osobiste odczucia. Bycie holendrem czy innym obywatelem jest nie tylko sprawa papieru, krwi ale i odczucia, a skad moze o tym wiedziec pani iksinska? Jest wolnosc, i jak ktos chce sie czuc jak slon czy chinczyk to nikt mu tego nie zabroni. chwila jogi na przyklad..i juz! :083:

Mysle identycznie jak Ty.

aga910 
Gaduła

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Śro Maj 21, 2008 1:41 am   

Skoro tak sobie gdybamy to ciekawi mnie z ktora kultura bedzie sie identyfikowalo moje przyszle dziecko. Mama Polka, tato Francuz obecnie od 10 lat z obywatelstwem holenderskim a dziecko urodzi sie w Holandii i tu bedzie dorastac. Ktos tu stwierdzil ze jak sie mysli po polsku to sie czuje Polakiem ... jesli chodzilo o myslenie w jezyku polskim to ja mam chyba problem bo choc czuje sie Polka to 99% czasu mysle po angielsku po 3 latach pracy w Londynie z osobami mowiacymi tylko tym jezykiem. Jedynie w snach nigdy mi sie to nie zdarza i zawsze snie po polsku. A tak prywatnie i podkreslam to jest moje zdanie ... dla mnie ludzie moga sie czuc nawet kosmitami oby byli ludzmi dobrymi, uczciwymi i stosowali proste moralne zasady jak nie czyn drugiemu co tobie niemile. A w tym narodowosc i patriotyzm ani nie przeszkadza ani specjalnie nie pomaga ...

elzunia
Gaduła

Wysłany: Śro Maj 21, 2008 8:09 am   

aga910 napisał/a:
dla mnie ludzie moga sie czuc nawet kosmitami oby byli ludzmi dobrymi, uczciwymi i stosowali proste moralne zasady jak nie czyn drugiemu co tobie niemile.
bardzo podobaja mi sie te slowa.... :039:

Renata_H
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Śro Maj 21, 2008 12:07 pm   

Ja nie pamietam w jakim jezyku rozmawiam we snie i czy te sny sa kolorowe czy czarno-biale :) Powiem ze jestem obywatelem swiata, urodzona w Polsce ale jak na razie nie zapowiada sie bym tam dozywala swojej starosci....

Od kilku lat na emigracji doskonale dostosowuje sie do miejsca zamieszkania ale gdy w mistrzostwach swiata gra Polska to szczerze im kibicuje :)

No wiec dziewczyny gdzie te wille kupujecie? Zrobcie miejsce na moja z basenem ;)

Renata_H
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Śro Maj 21, 2008 12:14 pm   

Acha i nie wim czy ma sens obrazanie innych ze traca swoja tozsamosc...
Gdyby to sie dzialo komus kto mieszka w Polsce a przybiera inna kulture to byloby dzikie, ale my zyjemy w innych czasach gdzie nie ma granic, gdzie mozemy mieszkac i pracowac gdzie nas tylko nogi zaniosa... Mysle ze wiekszosc z nas ma prawo sie czuc obywatelami swiata :) A tesknota ta zawsze bedzie niewazne ile lat sie mieszka poza domem rodzinnym... bo to przeciesz o to chodzi ze tesknimi za naszym domem a nie krajem, czy dla was wielka roznica by bylo gdybyscie sie wychowali zamiast w Polsce na Jamajce? Teskni nam sie za miejscem gdzi esie wychowalismy bo to ze ktos sie urodzil w Polsce i wyemigrowal w wieku 5 lat np do Holandii wcale z niego polaka nie robi bo ilez taki maluch ,moze pamietac?

To kim sie czujemy ja bym raczej powiazala z naszym domem rodzinnym, gdzi enasz dom tam i nasze serce jest :)

elzunia
Gaduła

Wysłany: Śro Maj 21, 2008 12:51 pm   

Renata_H napisał/a:
No wiec dziewczyny gdzie te wille kupujecie? Zrobcie miejsce na moja z basenem ;)
wszystko do uzgodnienia-jak trzeba to sie "podsuniemy" i zrobimy miejsce na basen :082: Ja tam by chciala na tej "palmie" w Dubaju...ale od razu zaznaczam,ze to moze ulec zmianie jak zaproponujecie inne,swietne miejsce :035: :033:

Alutka 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Śro Maj 21, 2008 1:51 pm   

Witam .Mieszkam w Holandii 1,5 roku .Nie myślę wracać do Polski .Tęsknię za...rodzicami ,znajomymi ale odwiedzam ich i zapraszam do siebie.Czuję to co Elzunia .Kiedy mi się zateskni to planuję wyjazd .Co do osądzania i oceny innych to jesteśmy chyba najlepsi na świecie.
Ale to jest jak z'' mieszczuchami'' .Na pytanie ,..dlaczego nie mógłbys mieszkać na wsi-odpowiadają ...bo na wsi nie ma kina ,teatru ale spytac kiedy ostatni raz byli w teatrze okazuje się że z wycieczką w podstawówce.Elzunia super że masz odwagę pisać co czujesz .
Chętnie spotkałabym się z Tobą .Pozdrawiam

elzunia
Gaduła

Wysłany: Śro Maj 21, 2008 2:57 pm   

Alutka, to juz jest Nas spora ekipa na te wille pod palmami-mam nadzieje,ze chcesz ?? Atrakcje z Naszej strony gwarantowane :031: :031:

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Śro Maj 21, 2008 4:49 pm   

Dziewczyny ze wzgledu na coraz szerszy krag obywateli- Obywatelek Swiata :061: :061: :061: :061: :061: :- proponuje jednak juz nie wille na Karaibach ale moze jakas mala wysepke- tam mozemy stworzyc wlasny Swiat- a czytajac wasze wypowiedzi wiem , ze bylby calakiem calkiem - :026: :035: wiec kto poswieci sie na szukanie dla nas miejsca na ziemi? :119: :038:

Renata_H
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Śro Maj 21, 2008 5:08 pm   

Agata, wszystko da sie zalatwiec :033:

ulcia_h 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Maj 21, 2008 5:55 pm   

Ja tez sie pisze, na jedna wysepke-chyba starczy jak dla nas? :030:

Renata_H
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Śro Maj 21, 2008 6:07 pm   

Wezmy Polske :030:

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Śro Maj 21, 2008 6:16 pm   

ja widze troche malych wysepek - po jednej dla kazdej- ale wiecie co- z tego co czytam to sam babiniec- moj maz zapewne dolaczy choc tu czuje sie dobrze- ale tez nie ma problemu z przemieszczaniem - ale dziewczyny - on jeden a nas tyle> - Sorry ale dzielic sie nie bede!!! :072:

ulcia_h 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Maj 22, 2008 1:47 pm   

Nie no ja tez meza wezme, bo kto mnie bedzie wachlowal na plazy :043: :043:

Odpowiedz do tematu