NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nadal Polak czy już trochę Holender ??
Autor Wiadomość
Mart2008 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Maj 17, 2008 7:05 am   Nadal Polak czy już trochę Holender ??

I czujesz sie choć trochę zarażony/a kulturą Holandii i jej obyczajami?? umiesz mówić po niderlandzku?? NAPISZ I WYPOWIEDZ SIE :039:

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Sob Maj 17, 2008 12:10 pm   

Mart2008, Najpierw moze sama wypowiedz sie na ten temat czy jestes jeszcze Polka.... czy juz.... Holenderka? :082: i czy to wogole mozliwe by tak sie ''przeistoczyc''??? :061:

Mart2008 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Maj 17, 2008 1:24 pm   

uuuuuuuuuuu Mart to nie od marty tylko od imienia Martin :D to pierwsze a drugie problem w tym że nie mogę sie wypowiedzieć na ten temat bo jestem i Polakiem i Holendrem mam babcie Holenderke tzn. że ok 1/4 mojej krwi to krew Holenderska

[ Dodano: Sob Maj 17, 2008 1:25 pm ]
więc i tak nadal się czuje Polakiem ale co Holandię czuje dopiero co :D a ciekawi mnie jak czują się w tym kraju Polacy mieszkający już kilka lat...

ataga 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Sob Maj 17, 2008 6:25 pm   

czuja sie dalej Polakami, ale pewne cechy (dobre i zle) napewno sie "wzyly" w zycie codzienne... przynajmniej mysle ze u mnie tak jest... (mieszkam ponad 18 lat w Holandii) :030:

Cyceron

elzunia
Gaduła

Wysłany: Sob Maj 17, 2008 7:02 pm   

A Ja tam ani Polka ani Holenderka sie nie czuje...jestem obywatelem swiata hehhe.
Nie powiem,ze bardzo zwiazana jestem z Holandia, bo tu jest moj dom, tu moje dzieci "rosna" i tu tez mam przyjaciol. Za Polska coraz mniej tesknie,bo cala swoja rodzine mam tu i w Anglii-akurat moja mama przyjechala, wiec jakby tu powiedziec-jestem u siebie :033:
Ale gdyby byla taka sytuacja ,ze moj luby wpada do domu i mowi ,ze zakupil wille na Karaibach to w tej chwili bym sie pakowala hehhe. Nie przywiazuje zbytniej uwagi na to czy mieszkam TU czy TAM...wazne ze TU jest mi dobrze i niech tak zostanie :033:

ajax4ever 
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Sob Maj 17, 2008 7:05 pm   

Ciekawa wypowiedz :) . W sumie takie spontaniczne podejście jest najlepsze. Nie każdy tak potrafi, dlatego respect dla osób, które mają takie podejście.

Kuba 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Maj 17, 2008 9:05 pm   

Jestem tu narazie 3 lata i jak narazie nie zapowiada sie abym zostal holendrem. Napewno pewne nawyki przyswoilem, ale narazie czuje sie jak bym byl w delegacji z rodzina :D

SHREK 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Maj 18, 2008 8:36 am   

ajax4ever napisał/a:
Ciekawa wypowiedz :) . W sumie takie spontaniczne podejście jest najlepsze. Nie każdy tak potrafi, dlatego respect dla osób, które mają takie podejście.

A mnie jest zal takich osob,bez obrazy.Brak wlasnej tozsamosci-to musi byc straszne.Wszedzie dobrze gdzie jest kasa-czyz to nie typowo polska narodowa cecha wlasnie??

elzunia
Gaduła

Wysłany: Nie Maj 18, 2008 9:40 am   

SHREK napisał/a:
ajax4ever napisał/a:

A mnie jest zal takich osob,bez obrazy.Brak wlasnej tozsamosci-to musi byc straszne.Wszedzie dobrze gdzie jest kasa-czyz to nie typowo polska narodowa cecha wlasnie??
a gdzie Ja napisalam ze mnie tu kasa trzyma? Moze mnie tu trzymaja piekne krajobrazy cooo? Brak wlasnej tozsamosci? Kochany czy myslisz ,ze tylko ludzie ktorzy przed snem caluja flage swojej ojczyzny maja tozsamosc? Skad wiesz co jest dla mnie moja tozsamoscia? Moze to sa moje dzieci, moje nazwisko i moj wizerunek w lustrze? :031:
Nie potrzebuje przynaleznosci narodowej by byc szczesliwym czlowiekiem i spelniac sie w zyciu

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Nie Maj 18, 2008 10:15 am   

a ja podobnie jak elzunia- owszem dobrze mi tu i teraz - ale nie przywiazuje sie do miejsca i ludzi wiec przypuszczam, ze bez problemu moglabym zamieszkac w kazdym innym kraju. czy czuje sie holenderka? ...NIE!! mimo wszystko nie plynie we mnie holenderska krew.
czy czuje sie Polka?... plynie we mnie polska krew- ale niestety nie tesknie za krajem, nie wroce tam. wiec?

elzunia
Gaduła

Wysłany: Nie Maj 18, 2008 10:17 am   

agata napisał/a:
czy czuje sie Polka?... plynie we mnie polska krew- ale niestety nie tesknie za krajem, nie wroce tam. wiec?
wiec kochana Ci co caluja przed snem flage zaraz Cie dopadna i suchej nitki na Tobie nie zostawia :030: :030: Bo widzisz zaraz znow ktos napisze,ze zal Mu ludzi ktorzy dla kasy sie wynarodowili...ale nic to jestesmy dwie -w grupie razniej ... :027: :027:

SHREK 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Maj 18, 2008 10:31 am   

Przeciez tylko o kasie piszesz na forum.Napisalas,ze jakby kupil wille na karaibach maz to bys bez wachania pojechala,jestes typowa materialistka.Nie trzeba calowac flagi przed snem zeby czuc sie Polakiem,ale te twoje wywody i podkreslanie jaka to z ciebie wielka Holendera,zwalaja z nog.Troche pokory,bo sa tu ludzie co dluzej siedza w Nl a sie tak nie madruja.

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Nie Maj 18, 2008 10:38 am   

nie wiem ale jakos nie doczytalam sie w zadnej wypowiedzi elzuni, ze jest materialistka- a nawet gdyby byla to to jest tylko i wylacznie jej sprawa- ale moze nie dosc dlugo jestem w Holandii by doczytac miedzy wierszami???to , ze ktos pisze o willi na Karaibach to znaczy, ze jest materialista? oj- ciekawe podejscie-!!!
elzunia ale nie martw sie jak moj luby bedzie chcial kupowac wille to poprosze go by w twoim sasiedztwie- jak napisalas we dwie razniej !!!
a tak na marginesie SHREK co ciebie tutaj trzyma ? nie przypadkiem kasa ...na wykonczenie domu w Polsce? wiec kto jest wiekszym materialista- chcac oceniac kogos najpierw spojrz na siebie- ocen a potem wydawaj opinie o innych osobach i ich podejsciu do zycia.
Brak tozsamosci- o czym ty mowisz? chyba ze o braku wlasnej
Ostatnio zmieniony przez agata Nie Maj 18, 2008 10:46 am, w całości zmieniany 1 raz  

elzunia
Gaduła

Wysłany: Nie Maj 18, 2008 10:39 am   

SHREK napisał/a:
Przeciez tylko o kasie piszesz na forum.Napisalas,ze jakby kupil wille na karaibach maz to bys bez wachania pojechala,jestes typowa materialistka.Nie trzeba calowac flagi przed snem zeby czuc sie Polakiem,ale te twoje wywody i podkreslanie jaka to z ciebie wielka Holendera,zwalaja z nog.Troche pokory,bo sa tu ludzie co dluzej siedza w Nl a sie tak nie madruja.
a co Ty myslisz ze wariatka jestem i pojechalabym na te Karaiby by pod palmami spac? Nie wyskakuj mi z moralami bo to nie dzial i nie temat na takie Twoje wywody...ktore i tak splywaja po mnie jak po kaczce. Pokory to Tobie zycze,bo z tym akurat Ty masz malo wspolnego :079:

[ Dodano: Nie Maj 18, 2008 11:42 am ]
Cytat:
elzunia ale nie martw sie jak moj luby bedzie chcial kupowac wille to poprosze go by w twoim sasiedztwie- jak napisalas we dwie razniej !!!

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Nie Maj 18, 2008 10:48 am   

Pewnie- jeszcze wiecej kasy- :038: wiec wiekszy materializm- ale wiesz, ze w Monako tez nie jest zle? tam nie placi sie podatku dochodowego czyli RAJ dla nas-MATERIALISTEK bez wlasnej tozsamosci. :026:

Odpowiedz do tematu