NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozliczanie w Polsce dochodu uzyskanego za granicą
Autor Wiadomość
gabik6 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Kwi 13, 2013 9:06 pm   

Ja tylko dostałam informację, że jeśli rozbieżność w przeliczeniach diet i dochodów będą się różniły o 1gr na kursie e to nic się nie stanie. Co do spokojnego maja to mam złą wiadomość, a mianowicie us ma na sprawdzenie deklaracji 5lat.

zefu 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Kwi 14, 2013 11:19 pm   

gabik6 napisał/a:
Ta kwoat która Ci wyjdze wpisujesz w pit36 w pozycję przychód, w pozycji kosztów uzyskania przychodów wpisujesz dieta 5.82zł*przepracowane dni+liczba miesięcy*111,25. W pozycji pozycji z zaliczkami wpisujesz 0. Do rozliczenia w Polsce potrzebujesz tylko 2 pierwsze pozycje z jarografu.

Hej gabik6. Skąd Ci się bierze to 5,82 PLN i dlaczego za "przepracowane dni"?
W ustawie OPDOOF Art. 21. ust. 1 pkt.
Cytat:
za każdy dzień pobytu za granicą, w którym podatnik pozostawał w stosunku służ-bowym, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczym stosunku pra-cy, w kwocie odpowiadającej 30% diety

Tak więc nie za dzień przepracowany, a dzień pobytu. 30% diety to 12,6 EUR.
Jeśli coś namieszałem w kontekście Twojego przykładu, popraw mnie proszę.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Kwi 15, 2013 12:07 am   

gabik6, zefu, diete mozna odliczac jak sie jest w delegacji lub oddelegowanym na okres nie dluzszy jak 3 m-ce przez PL pracodawce .(po tym okresie sa inne prawa . )
W wypadku podpisania kontraktu z pracodawca w NL nie macie prawa do odliczania diet , takowe sa tylko i wylacznie na wyjazdy slozbowe /delegacje .
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Kwi 15, 2013 12:09 am, w całości zmieniany 1 raz  

lubcjusz
Gaduła

Wysłany: Pon Kwi 15, 2013 6:46 pm   

Każdy coś wie ale nie do końca. Pracując za granicą i nie ważne czy miesiąc czy rok, odliczamy 30% diety od przychodu. W 2012 roku wysokość diety dla Holandii wynosiła 42€ za każdy dzień w którym przebywaliśmy w Holandii będąc zatrudnieni. Czyli odliczamy 12,6€ za każdy dzień. A na złotówki przeliczamy później wg średniego kursu NBP przypadającego dzień wcześniej kiedy dostawaliśmy wynagrodzenie. Na samym końcu odejmujemy koszty uzyskania przychodu wg tabel.

Odpowiedz do tematu