kinderbijslag |
Autor |
Wiadomość |
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pon Gru 05, 2011 12:17 am
|
|
|
dorota w napisał/a: | A ja mam pytanie z innej strony - co z zasiłkiem za I kwartał jeśli dziecko kończy 9 marca 18 lat - należy się czy nie ? |
nalezy sie, poniewaz na poczatku kwartalu - czyli 1 stycznia, dziecko nie mialo 18 lat |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Gru 05, 2011 12:36 am
|
|
|
- super - dzięki serdeczne za informacje |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Śro Sty 25, 2012 6:01 pm
|
|
|
Dostalem pismo z svb ze kinderbijslag beda wyplacac razem z tym dodatkiem z belastingu. Czy mial ktos taka sytuacje? Jak to oblicza? Przeciez to 2 rozne instytucje. |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Śro Sty 25, 2012 8:06 pm
|
|
|
stroopwafel napisał/a: | Dostalem pismo z svb ze kinderbijslag beda wyplacac razem z tym dodatkiem z belastingu. Czy mial ktos taka sytuacje? Jak to oblicza? Przeciez to 2 rozne instytucje. |
Najprawdopodobniej Twoje dziecko przebywa poza Holandia.
W takim przypadku dodatek z podatku jest uzalezniony od pracy w Holandii i SVB sprawdza to w belasting i u pracodawcy.
Ktos np moze pracowac tylko 2 m-ce w danym kwartale i tylko za te 2 m-ce przysluguje kinderbijslag i dodatek z belasting.
W przypadku dzieci mieszkajacych w Holandii dodatek z belasting jest wyplacany co m-c. |
|
|
|
|
Poisonous apple
Poczatkujacy (...)
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 11:37 pm Jak udokumentować, że utrzymywało się dziecko ???
|
|
|
Witam. Ja tez mam problem z uzyskaniem rodzinnego w nl...
Pracuje w Holandii od prawie 3 lat, ale wniosek o rodzinne zlozylam dopiero 2 kwietnia 2011 roku. Na początku były problemy z urzedem marszałkowskim bo nie potrafili potwierdzic adresu zameldowania mojego dziecka. Oboje z moim 6 letnim synem bylismy zameldowani na stałe pod adresem moich rodzicow, ktorzy sie nim opiekowali podczas mojej nieobecnosci. W sierpniu 2011 gdy wynajełam mieszkanie i przywiozłam syna do Holandii myslalam ze te problemy sie skoncza. Ale nie! Najpierw belasting przyslal mi dokumenty w ktorych miałam uzupelnic dane osobowe ojca dziecka- uzupelnilam, wyslalam.. W zeszłym tygodniu dostałam z belasting kolejne dokumenty. Tym razem dotyczace sprawowania opieki nad dzieckiem, kosztow jego utrzymania, oraz- poraz kolejny- formularz z pytaniami o mojego ex partnera-ojca dziecka. Mam je odesłac do 6 lutego.
Jak mogę udokumentowac wydatki zwiazane z utrzynamiem syna? Nie wysyłałam przekazów pocztowych ani nie robiłam przelewów. Zakładając konto w abn amro poprosiłam o drugą karte do bankomatu, i zostawilam ja moim rodzicom, tak zeby mogli wybrac tyle ile akurat jest potrzeba. Moge zrobic wydruk z konta, bo tam widać gdzie i kiedy wybierane były pieniadze i z ktorej karty, tylko nie wiem czy to cos da.
Czy ktos może mi pomóc?? Co mogę zrobić??? |
|
|
|
|
Jagoda97
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 11:48 pm
|
|
|
Musisz wyslac do SVB orginaly specyfikacji z banku.
Jezeli nie otrzymywalas z banku specysikacji swoich wydrukow z banku to musisz isc do banku i o takowe poprosic.
SVB uznaje tylko specyfikacje wystawione przez bank, nie z internetu
PS. Wyslalam im kiedys caly plik, szybko odeslali spowrotem ze swoja parafka i sprawa byla zalatwiona. |
|
|
|
|
Poisonous apple
Poczatkujacy (...)
|
Wysłany: Sob Sty 28, 2012 12:07 am
|
|
|
Ale obie karty sa wystawione na moje nazwisko. Jak mam udowodnić że ja korzystałam z jednej a moja mama z drugiej?? Czy oswiadczenie napisane przez moją mame wystarczy? |
|
|
|
|
Jagoda97
|
Wysłany: Sob Sty 28, 2012 12:12 am
|
|
|
Poisonous apple napisał/a: | Ale obie karty sa wystawione na moje nazwisko. Jak mam udowodnić że ja korzystałam z jednej a moja mama z drugiej?? Czy oswiadczenie napisane przez moją mame wystarczy? |
Karty tu nie maja nic do rzeczy.
Ty masz udowodnic, ze pieniadze z Twojego konta sa wyplacane systematycznie w Polsce.
Chodzi o wydruki z banku, nie o karte bankowa. |
|
|
|
|
Poisonous apple
Poczatkujacy (...)
|
Wysłany: Sob Sty 28, 2012 12:15 am
|
|
|
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy to prawda ze rodzinne nalezy sie rok wstecz od dnia w ktorym zlozylo sie wniosek?? czy to ze ta sprawa ciadnie sie od 9 miesiecy ma jakies znaczenie? |
|
|
|
|
Jagoda97
|
Wysłany: Sob Sty 28, 2012 12:20 am
|
|
|
Poisonous apple napisał/a: | Mam jeszcze jedno pytanie. Czy to prawda ze rodzinne nalezy sie rok wstecz od dnia w ktorym zlozylo sie wniosek?? czy to ze ta sprawa ciadnie sie od 9 miesiecy ma jakies znaczenie? |
Jezeli dziecko przebywa w Polsce, a Ty do Holandii przyjechalas w celach zarobkowych to zasilek rodzinny nalezy sie na rok w stecz od zlozenia wniosku o zasilek.
Zasilek rodzinny dla wnuczka (syn byl w Holandii dziecko w Polsce) tez zalatwialam prawie rok ale zostal wyplacony za rok wczesniej od daty zlozenia wniosku. |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Pon Sty 30, 2012 7:53 pm
|
|
|
Jagoda97 napisał/a: | stroopwafel napisał/a: | Dostalem pismo z svb ze kinderbijslag beda wyplacac razem z tym dodatkiem z belastingu. Czy mial ktos taka sytuacje? Jak to oblicza? Przeciez to 2 rozne instytucje. |
Najprawdopodobniej Twoje dziecko przebywa poza Holandia.
W takim przypadku dodatek z podatku jest uzalezniony od pracy w Holandii i SVB sprawdza to w belasting i u pracodawcy.
Ktos np moze pracowac tylko 2 m-ce w danym kwartale i tylko za te 2 m-ce przysluguje kinderbijslag i dodatek z belasting.
W przypadku dzieci mieszkajacych w Holandii dodatek z belasting jest wyplacany co m-c. |
Do tej pory na dziecko przebywajace w PL dostawalem oba swiadczenia ale kiedy 2 mies.temu urodzilo mi sie drugie dziecko ktore jest tu ze mna dostalem wlasnie to pismo ze dodatek bedzie wyplacany razem z zasilkiem ale tylko na jedno dziecko.(dziecko w PL) a na dziecko tu nic nie wyplacili ani za listopad ani za grudzien. |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Pon Sty 30, 2012 8:10 pm
|
|
|
a uznales je? |