NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kinderbijslag
Autor Wiadomość
gossiek 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Paź 13, 2008 7:39 pm   kinderbijslag

Witam
2 miesiace temu zlozylam formularz do SVB. Nastepnie dostalam pismo powiadamiajace ,z e nie moge uzyskac rodzinnego tylko moj partner poniewaz to on pracuje. Pozniej SVB wyslalo pismo z pytaniami do biura w ktotym pracuje moj chlopak i od tego czasu nie dostalismy zadnego pisma z SVB. Czy 2-miesieczny okres oczekiwania na jakakolwiek odpowiedz moze byc zwiazany z tym , ze nie jestesmy malrzenstwem i dziecko ma moje nazwisko??

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Paź 13, 2008 7:43 pm   

gossiek, moze to troche rozjasnie sytuacje
http://www.niedziela.nl/f...t=kinderbijslag

http://www.niedziela.nl/f...t=kinderbijslag

:039:

gossiek 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Paź 13, 2008 8:16 pm   

niestety nic nowego sie nie dowiedzialam ale dziekuje za szybka odpowiedz:)
Ostatnio zmieniony przez gossiek Pon Paź 13, 2008 8:16 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Paź 13, 2008 8:19 pm   

gossiek, z tego co pisza nasi forumowicze, to zazwyczaj czeka sie od kilku miesiecy nawet do roku.... oczywiscie na domkniecie wszystkich spraw w SVB ale potem dostaniesz wyrownanie :039:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

RobKAM 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 17 razy
Wysłany: Pon Paź 13, 2008 8:33 pm   

Ale ja nie wiem czy tak latwo dasza dodatek skoro wy slubu nie macie a mala ma twoje nazwisko.Chyba trzeba jakos udowodnic przed SVB,ze on jest ojcem.
Czasami na odzew od SVB tak sie czeka.

aymar 

Wysłany: Pon Paź 13, 2008 8:44 pm   

Powiem tak SVB nic tu nie jest winne w naszym przypadku zawinił regionalny Osrodek polityki Społecznej i Wy też tam sprawdzajcie to polski urząd przeciąga sprawe nie holenderski , dopiero jak zaczeliśmy interweniować w PL sprawa sie ruszyła SVB dwukrotnie nas informowało że nie ma potwierdzenia naszych danych z PL zapytajcie SVB czy takowe mają bo moim zdaniem dlatego czekacie :039:

gossiek 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Paź 14, 2008 9:45 am   

Dziekuje za wasze odpowiedzi :)Dodam jeszcze ze dziecko urodzilo sie w holandi. Czy w tym przypadku rowniez SVB potrzebuje informacji z polski ze nie pobieramy tam zasilku???

aymar 

Wysłany: Wto Paź 14, 2008 1:28 pm   

jeśli dziecko tu się urodziło i jest zameldowane automatycznie jest przyznawany zasiłek chyba ze macie jeszcze starsze dziecko i występujecie o wyrównanie kwoty naleznego zasiłku za okres pobytu w PL. Nasze dane SVB miało zaraz po zameldowaniu dzieci w NL

gossiek 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Paź 16, 2008 7:02 pm   

Mamy tylko jedno dziecko. A po urodzeniu nie dostalismy zadnych dokumentow z SVB poniewaz dziecko bylo zameldowane dopiero po 3 miesiacach.

Beata 
Super gaduła

Wysłany: Czw Paź 16, 2008 8:25 pm   

Gosiek, nie ma znaczenia czy macie slub czy nie. To ze mieszkacie razem to calkowicie wystarczy. Ja mieszkam tu z synem i z moim partnerem (bez slubu). Moj syn urodzil sie w polsce i ma nazwisko po ojcu (moim ex). Czyli kazdy z nas w domu inaczej sie nazywa.
Poki ja nie pracowalam dostawal moj partner kinderbijslag, odkad pracuje - dostaje pieniadze na moje nazwisko.
Jednak z tego co wiem niektore oddzialy SVB sa baaardzo powolne. Trzeba sie uzbroic w cierpliwosc. Zalezy tez na kogo sie trafi...
Ostatnio zmieniony przez Beata Czw Paź 16, 2008 8:27 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Didi78 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Paź 16, 2008 8:57 pm   

a czy jeśli SVB wysłało zapytanie o bic code to czy to oznacza ,że zasiłek przyznali ? Bo innych papierów nie otrzymałam do tej pory jedynie prośbę o uzupełnienie tego swiftu.

Beata 
Super gaduła

Wysłany: Pią Paź 17, 2008 8:35 am   

Wedlug mnie nie jest to jednoznaczne z przyznaniem pieniedzy. Chyba powinnas dostac list informujacy o przyznaniu kinderbijslag. Zadzwon moze do SVB i sie zapytaj, czasami dzwonienie moze przyspieszyc ich dzialanie
Ostatnio zmieniony przez Beata Pią Paź 17, 2008 8:35 am, w całości zmieniany 1 raz  

gossiek 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Paź 17, 2008 10:54 am   

dzieki za informacje:) poczekam chyba jeszcze do konca miesiaca i jak nic nie dostane z SVB to pewnie tam zadzwonie:) pozdrawiam wszystkich:)

nollewska 

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Śro Paź 29, 2008 3:28 pm   

Jezeli do tej pory nie otrzymalas pisma z SVB, to nalezy albo zadzwonic lub tez mozna napisac pismo do urzedu w tej sprawie i zapytac sie o swoj status. Byc moze urzad czeka jeszcze na jakies dokumenty, ktore nie zostaly przeslane. Bynajmniej powinien napisac co jest powodem ze nie ma jeszcze wydanej decyzji odnosnie zasilku rodzinnego.

Didi78 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lis 01, 2008 8:31 pm   

jeżeli dostałam już decyzję na rodzinny z SVB to ile czasu trzeba czekać na wyrównanie pieniążków ?

Odpowiedz do tematu