NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Wto Lis 06, 2012 9:28 pm
Zakup Skutera w Polsce - rejestracja i inne w Holandii
Autor Wiadomość
piepio1 
Poczatkujacy
pier

Wysłany: Śro Lip 11, 2012 7:57 pm   Zakup Skutera w Polsce - rejestracja i inne w Holandii

Kupuję w Polsce skuter do 50cm ponieważ cena jest drastycznie niższa, chcę natomiast go ubezpieczyć i zarejestrować w Holandii. i pytanko czy wie ktoś jaka jest procedura po przywiezieniu skutera do Holandii??? jakie dokumenty zakupu trzeba dostarczyć czy tłumaczone czy nie? gdzie się udać z tymi papierami, gdzie ubezpieczyć? czy rejestrować na blachach żółtych czy niebieskich i jaka jest różnica w cenach?
Proszę pomóżcie - Piotr 0617067652 [email protected]

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Lip 11, 2012 10:42 pm   

http://www.niedziela.nl/f...pic.php?t=78177

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Camel 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lis 05, 2012 10:05 pm   

Gochna, wybacz, ale nie rozumiem dlaczego podałaś link do innej rozmowy, w której nie ma ani słowa na zadane wyżej pytanie... a sam jestem tego ciekawy...

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Pon Lis 05, 2012 10:20 pm   

Camel,

jak to do innej ''rozmowy''? czytaj ze zrozumieniem ,bo pomysle ,ze albo sie nudzisz albo sie czepiasz

piepio1,
Cytat:

Zakup Skutera w Polsce - rejestracja i inne w Holandii

jakie dokumenty zakupu trzeba dostarczyć czy tłumaczone czy nie? gdzie się udać z tymi papierami, gdzie ubezpieczyć?

jso napisał/a:
Tak mi się wydaje, że skutera NIE TRZEBA przerejestrowywać. Obowiązku przerejestrowywania nie ma chyba nawet co do samochodów, jest tylko obowiązek płacenia podatku drogowego (oraz BPM), a te można uiszczać tylko dla pojazdów na NL blachach. Więc konieczność przerejestrowana wynika pośrednio z obowiązku płacenia podatku.

W przypadku skutera nie ma ani podatku drogowego, ani BPM (na podstawie http://nl.wikipedia.org/w...an_personenauto's_en_motorrijwielen), więc nie ma konieczności rejestracji.

Przy czym mogę się mylić - może istnieje nakaz mówiący dokładnie o rejestrowaniu pojazdów (a nie o konieczności płacenia podatku). W takiej sytuacji mój wywód nie miałby sensu.

no i chyba wszystko w tym temacie a jak nie rozumiesz, to trudno ...

Camel 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lis 06, 2012 7:13 pm   

Hm... moderator uprzejmością nie grzeszy, ale cóż, sprecyzuję... jestem tu zameldowany, kupuję skuter w Polsce BEZ TABLIC, przywoże go do Holandii i co dalej? Muszę uzyskać tablice NL, tak czy nie?!?! Kolega pisze, co zrobić aby go zarejestrować, a nie przerejstrować, jak wygląda procedura i jakie dokumenty potrzebne... wiec podtrzymuję, że w podanym linku do INNEJ rozmowy nie ma ten temat slowa, a moderatorzy powinni dać możliwośc ludziom wypowiedzi, bo chyba od tego jest forum tak? Ja wcale się nie czepiam, tylko zwracam uwagę na fakt.
PS No i suma sumarum dalej nie uzyskuję odpowiedzi na postawione pytanie, a tylko link do innej rozowy, to i tak dobrze, że temat jeszcze nie zamknięty, no bo po co mamy go rozwijać, co nie? Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Camel Wto Lis 06, 2012 7:15 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Wto Lis 06, 2012 7:27 pm   

Camel,

przeciez link podalam koledze, ktory zalozyl temat nie tobie ,wiec o co ci chodzi?

jemu pasowalo a tobie cos nie pasi?

Troche wlasnej inicjatywy a nie wszystko chcesz miec podane na tacy
lewusow na forum jak widac jasno na twoim przykladzie nie brakuje ...

i bez odzewu

Camel 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lis 06, 2012 7:56 pm   

post edytowany w calosci

tu nie jest miejsce na takie posty

prosze skontaktowac sie z Administratorem forum

[ Dodano: Wto Lis 06, 2012 8:53 pm ]
Ech szkoda słów... usuwać mój post???!!! Mam nadzieję, że w najbliższym czasie skontaktuję z z przełożonym Pani Moderator (bo przecież forum to nie samowolka) Przeciez i tak mam kopie tego co napisałem... Myślę, że ktoś odpowiedni się tym tematem zainteresuje. Jak nie przełożony to mam inne odpowiednie źródła, które chętnie zobaczą przebieg tej rozmowy. W razie czego proszę Panią Moderator o konakt na maila: [email protected]
Hm.... ogólnie bym to olał ale troche to nieładnie publicznie kogoś obrażać. Pewnie ten post też zostanie usunięty ale mam nadzieje, że doczekam się kontaktu mailowego. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Lis 06, 2012 8:18 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Wto Lis 06, 2012 9:28 pm   

Camel,

Cytat:
W razie czego proszę Panią Moderator o konakt na maila: [email protected]

oj ...czlowieku na glowe ci dzis cos ciezkiego chyba upadlo

wez mnie nie rozsmieszaj a niby w razie czego ? co masz zamiar mi nagane zasadzic, czy jakis inny rodzaj kary ? bo zle wykonuje swoje prace za ktora mi placisz ?

zeby nie bylo wiecej zbednych i durnowatych komentarzy temat zamykam

jesli bedziesz mial cos do dodania ,to prosze uzyc opcji priw lub bezposrednio skontaktowac sie z ADMINISTRACJA FORUM

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi