Import auta ze Szwajcarii do Holandii. |
Autor |
Wiadomość |
Krzycho
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 06, 2012 11:37 pm Import auta ze Szwajcarii do Holandii.
|
|
|
Witam serdecznie.Może ktoś miał podobną sytuację i wie co i jak należy zrobić.Sprawa wygląda następująco-znalazłem w Szwajcarii interesujący mnie samochód (alfa 156 2,5 v6), i sama kwestia zakupu nie jest jakaś skomplikowana, natomiast co dalej.Chciałbym legalnie sprowadzić ów pojazd do NL i tu następuje interesująca mnie sytuacja:czy taszczyć ten samochód do PL i tam załatwiać wszystkie formalności czy od razu do NL i tu zapłacić wszystkie opłaty,podatki itd.Może ktoś z forumowiczów załatwiał coś podobnego?Dodam tylko ,że nie mam obecnie meldunku w NL aczkolwiek właściciel mieszkania które wynajmuje zobowiązał się zameldować mnie i moją małżonkę w przeciągu miesiąca...Tak więc postanowiłem sprzedać dotychczasowe autko(też alfa 159 1,9 jtdm=kosmiczny podatek i ogólnie opłaty)i nabyć wyżej wspomnianą w benzynce...Przeglądałem tutejszy rynek samochodowy-bezskutecznie.Albo cena nieodpowiednia ,albo przebieg mało mi odpowiadający...oraz stan techniczny.Auta sprowadzane z Ch.biją (w moim odczuciu)tutejsze na głowę i dlatego postanowiłem sprowadzić sobie coś co mi będzie odpowiadało...tylko wszystkie informacje jakie znalazłem w tym temacie są niewystarczające-a przed wydaniem dosyć znacznej kwoty wolałbym mieć jakieś pojęcie w tej kwestii.I w tym momencie prośba do Was drodzy forumowicze...jest ktoś kto mógłby mi pomóc?Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i radę.Pozdrawiam i czekam na odpowiedź co z tym fantem mógłbym zrobić... |
|
|
|
|
muzgus
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 07, 2012 8:37 am
|
|
|
Formalności wyglądają tak samo w przypadku importu z Polski i Szwajcarii, także nie ma co rejestrować w Polsce - bo i tak zaraz będziesz musiał w Holandii. Oczywiście będzie do zapłacenia BPM.
Jeżeli chcesz mieć wszystko w porządku i masz możliwość, żeby zapłacić to polecałbym odezwać się do firm zajmujących się importem aut. Powinni (pewnie za opłatą) pomóc Ci z formalnościami.
I polecam poszukać dłużej samochodu w Holandii, może inne marki i modele też będą spoko. Formalności są prostsze i nie płaci się już BPM, które potrafi wynieść nawet kilka tysięcy euro. |
Ostatnio zmieniony przez muzgus Śro Lis 07, 2012 8:44 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Krzycho
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 07, 2012 7:05 pm
|
|
|
Dziękuje serdecznie za pomoc.Chyba jednak skuszę się na samochód tu na miejscu bo fakt po podliczeniu wszystkiego kwoty wychodzą podobne a czas też kosztuje jak wiadomo...jeszcze raz dzięki wielkie. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Lis 07, 2012 10:43 pm
|
|
|
muzgus,
Cytat: | Formalności wyglądają tak samo w przypadku importu z Polski i Szwajcarii, |
Chyba nie do konca jest tak jak piszesz Wiem od znajomego, ze tylko dlatego iz Szwajcaria nie nalezy do UE auto musi posiadac potwierdzenie , ze zostalo wyprodukowane w Uni Europejskiej
inaczej po sprowadzeniu go do Holandii oprocz wspomnianego BPM trzeba bedzie dodatkowo zaplacic za nie clo w wysokosci 10 % |
|
|
|
|
|