NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rodzaj sera żółtego
Autor Wiadomość
Karolina_ 
Nieśmiały użytkownik

Wiek: 36
Dołączyła: 10 Gru 2010
Posty: 52
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 1:32 pm   Rodzaj sera żółtego

Witam :)
Mam takie troszke nietypowe pytanie, otóż pomimo, że mieszkam tu już dwa lata wciąż nie "łapie" się w tych wszystkich nazwach rodzajów sera żółtego. Kilka razy już "nadziałam się" na ser, który po zapieczeniu w piekarniku wypuścił z siebie ogromną ilość tłuszczu i zamienił się w gumowate coś.

Chodzi mi konkretnie o ser, który moge zetrzeć i użyć do pizzy, zapiekanek, itp. który nie zamieni się w pływający olej. (Używałam również sera do pizzy "Pizzakaas" i sprawdzał się całkiem nieźle, ale z tego co wiem, w tej mieszance jest również parmezan i mozzarella a ja chciałabym po prostu zwykły żółty ser typu gouda). Polećcie coś :)
 
 
tomala 
Super gaduła


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 25 Gru 2007
Posty: 272
Skąd: lepiej nie wiedzieć
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 4:30 pm   

Przede wszystkim to musisz czytac to co jest na opakowaniu czyli najwazniejsze dla Ciebie to zawartosc tluszczu. Im mniej tym lepiej ale wiekszosc zwyklych serow w NL jest tlusta (oni sie tym szczyca nie wiadomo dlaczego) i po podgrzaniu wyplywa z nich oliwa. Sery chude z reguly sa niedobre w smaku i do tego drogie. Ja przywoze ser do smazenia z Niemiec (kanapkowy zreszta tez).
_________________
Analiza uryny może wykryć chorobę jednostki, analiza urny - chorobę całego społeczeństwa.
 
 
ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Dołączyła: 19 Maj 2008
Posty: 1071
Skąd: GLD
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 7:58 pm   

Karolina na pizze i zasmazanie najlepiej nada sie ser Jonge Kaas lub Jong Belegen,to sery miekkie krotko dojrzewajace.

tomala napisał/a:
(oni sie tym szczyca nie wiadomo dlaczego)

szczyca sie bo maja czym, pyszne stare-dojrzale sery.
Te sery maja duza zawartość tłuszczu przekracza ona 30\%, jednak mało kto wie, że są to tłuszcze nienasycone, a więc to te "dobre" dla organizmu.
 
 
Karolina_ 
Nieśmiały użytkownik

Wiek: 36
Dołączyła: 10 Gru 2010
Posty: 52
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 10:33 pm   

Dziękuje za odpowiedzi :)
tomala napisał/a:
Ja przywoze ser do smazenia z Niemiec (kanapkowy zreszta tez).

Fakt, jadałam niemieckie sery i smakowały mi bardziej :) niestety do Niemiec mam "kawałek" drogi ;)

ewcia.pol napisał/a:
Karolina na pizze i zasmazanie najlepiej nada sie ser Jonge Kaas lub Jong Belegen,to sery miekkie krotko dojrzewajace.

Na pewno wypróbuje przy następnej okazji :)
Dzisiaj z braku laku kupiłam ser tarty, który według opakowania był przeznaczony do zapiekania i fakt nie "zatłuścił" mi się jednak było to dokladnie to samo co pizzakaas czyli mieszanka, w której przeważała bezsmakowa mozarella :(

Od dziś podejmuję misję wypróbowania wszystkich żółtych serów :) !
 
 
ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Dołączyła: 19 Maj 2008
Posty: 1071
Skąd: GLD
Wysłany: Pią Lis 09, 2012 7:01 am   

Karolina_ napisał/a:
Od dziś podejmuję misję wypróbowania wszystkich żółtych serów :) !


zdecydowanie, bo warto.

Tak wogole my jemy wlasciwie tylko Oude kaas i extra belegen i tez je zapiekamy jednak je trzeba bardzo krotko zapiekac,bo tak jak piszesz im dluzej to zamieniaja sie w twarde cos.
 
 
Beny.rac 
MODERATOR

Pomógł: 20 razy
Wiek: 35
Dołączył: 31 Paź 2007
Posty: 1906
Skąd: Flevoland/SRC(PL)
Wysłany: Pią Lis 09, 2012 8:55 am   

Witam,

Skoro juz zrobiliscie mi smaka to zaproponujcie jakis ser do smazenia w panierce i do pizzy ... :043:
_________________
„Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ …
 
 
bagniaczka 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 13 razy
Dołączyła: 06 Lis 2008
Posty: 955
Skąd: Tilburg
Wysłany: Pią Lis 09, 2012 5:35 pm   

Powiem szczerze, ze mi holenderskie sery w ogole nie smakuja. Za to uwielbiam francuskie. Do pizzy kupuje najtanszy tarty i daje rade (no niestety nie moge sama potrzec, bo ktos ze wspollokatorow zaje**ł mi jedna z tarek od robota, ciekawe, po co mu?). W Lidlu czesto bywaja dobre sery z innych krajow.
_________________
<cenzura>
Ostatnio zmieniony przez bagniaczka Pią Lis 09, 2012 5:37 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)


Pomógł: 23 razy
Dołączył: 12 Sty 2008
Posty: 906
Wysłany: Sob Lis 10, 2012 7:01 am   

ewcia.pol napisał/a:
tomala napisał/a:
(oni sie tym szczyca nie wiadomo dlaczego)

szczyca sie bo maja czym, pyszne stare-dojrzale sery.

Dokladnie. Ja jeszcze dodam ,ze zoltego sera nie kupuje w Lidlu ani w Aldiku. Mam u siebie sklepik tylko z serami i tam robie zakupy.Ceny dobrych zaczynaja sie od 10-12 e za kg, ale warto.Jesli supermarkt to jedynie AH , ze specjalnie wydzielonym stoiskiem.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group