Rodzaj sera żółtego |
Autor |
Wiadomość |
Karolina_
Nieśmiały użytkownik
Wiek: 36 Dołączyła: 10 Gru 2010 Posty: 52
|
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 1:32 pm Rodzaj sera żółtego
|
|
|
Witam
Mam takie troszke nietypowe pytanie, otóż pomimo, że mieszkam tu już dwa lata wciąż nie "łapie" się w tych wszystkich nazwach rodzajów sera żółtego. Kilka razy już "nadziałam się" na ser, który po zapieczeniu w piekarniku wypuścił z siebie ogromną ilość tłuszczu i zamienił się w gumowate coś.
Chodzi mi konkretnie o ser, który moge zetrzeć i użyć do pizzy, zapiekanek, itp. który nie zamieni się w pływający olej. (Używałam również sera do pizzy "Pizzakaas" i sprawdzał się całkiem nieźle, ale z tego co wiem, w tej mieszance jest również parmezan i mozzarella a ja chciałabym po prostu zwykły żółty ser typu gouda). Polećcie coś |
|
|
|
|
tomala
Super gaduła
Pomógł: 7 razy Dołączył: 25 Gru 2007 Posty: 272 Skąd: lepiej nie wiedzieć
|
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 4:30 pm
|
|
|
Przede wszystkim to musisz czytac to co jest na opakowaniu czyli najwazniejsze dla Ciebie to zawartosc tluszczu. Im mniej tym lepiej ale wiekszosc zwyklych serow w NL jest tlusta (oni sie tym szczyca nie wiadomo dlaczego) i po podgrzaniu wyplywa z nich oliwa. Sery chude z reguly sa niedobre w smaku i do tego drogie. Ja przywoze ser do smazenia z Niemiec (kanapkowy zreszta tez). |
_________________ Analiza uryny może wykryć chorobę jednostki, analiza urny - chorobę całego społeczeństwa. |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 7:58 pm
|
|
|
Karolina na pizze i zasmazanie najlepiej nada sie ser Jonge Kaas lub Jong Belegen,to sery miekkie krotko dojrzewajace.
tomala napisał/a: | (oni sie tym szczyca nie wiadomo dlaczego) |
szczyca sie bo maja czym, pyszne stare-dojrzale sery.
Te sery maja duza zawartość tłuszczu przekracza ona 30\%, jednak mało kto wie, że są to tłuszcze nienasycone, a więc to te "dobre" dla organizmu. |
|
|
|
|
Karolina_
Nieśmiały użytkownik
Wiek: 36 Dołączyła: 10 Gru 2010 Posty: 52
|
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 10:33 pm
|
|
|
Dziękuje za odpowiedzi
tomala napisał/a: | Ja przywoze ser do smazenia z Niemiec (kanapkowy zreszta tez). |
Fakt, jadałam niemieckie sery i smakowały mi bardziej niestety do Niemiec mam "kawałek" drogi
ewcia.pol napisał/a: | Karolina na pizze i zasmazanie najlepiej nada sie ser Jonge Kaas lub Jong Belegen,to sery miekkie krotko dojrzewajace. |
Na pewno wypróbuje przy następnej okazji
Dzisiaj z braku laku kupiłam ser tarty, który według opakowania był przeznaczony do zapiekania i fakt nie "zatłuścił" mi się jednak było to dokladnie to samo co pizzakaas czyli mieszanka, w której przeważała bezsmakowa mozarella
Od dziś podejmuję misję wypróbowania wszystkich żółtych serów ! |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Pią Lis 09, 2012 7:01 am
|
|
|
Karolina_ napisał/a: | Od dziś podejmuję misję wypróbowania wszystkich żółtych serów ! |
zdecydowanie, bo warto.
Tak wogole my jemy wlasciwie tylko Oude kaas i extra belegen i tez je zapiekamy jednak je trzeba bardzo krotko zapiekac,bo tak jak piszesz im dluzej to zamieniaja sie w twarde cos. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pią Lis 09, 2012 8:55 am
|
|
|
Witam,
Skoro juz zrobiliscie mi smaka to zaproponujcie jakis ser do smazenia w panierce i do pizzy ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Pią Lis 09, 2012 5:35 pm
|
|
|
Powiem szczerze, ze mi holenderskie sery w ogole nie smakuja. Za to uwielbiam francuskie. Do pizzy kupuje najtanszy tarty i daje rade (no niestety nie moge sama potrzec, bo ktos ze wspollokatorow zaje**Ĺ mi jedna z tarek od robota, ciekawe, po co mu?). W Lidlu czesto bywaja dobre sery z innych krajow. |
_________________ <cenzura> |
Ostatnio zmieniony przez bagniaczka Pią Lis 09, 2012 5:37 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 23 razy Dołączył: 12 Sty 2008 Posty: 906
|
Wysłany: Sob Lis 10, 2012 7:01 am
|
|
|
ewcia.pol napisał/a: | tomala napisał/a:
(oni sie tym szczyca nie wiadomo dlaczego)
szczyca sie bo maja czym, pyszne stare-dojrzale sery. |
Dokladnie. Ja jeszcze dodam ,ze zoltego sera nie kupuje w Lidlu ani w Aldiku. Mam u siebie sklepik tylko z serami i tam robie zakupy.Ceny dobrych zaczynaja sie od 10-12 e za kg, ale warto.Jesli supermarkt to jedynie AH , ze specjalnie wydzielonym stoiskiem. |
|
|
|
|
|