NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z rozliczeniem
Autor Wiadomość
adam8823 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 06, 2011 11:27 pm   problem z rozliczeniem

witam, mam pewien problem dotyczacu zwrotu podatku z holandii. sprawa wyglada tak: kiedy rozliczalem sie w roku 2010 za rok poprzedni zglosilem sie do firmy ktora sie tym zajmowala. Z odzyskaniem pieniedzy byly drobne klopoty,ale sie udalo. W tym roku rozliczyl mnie ksiegowy w holandii po czym wyslalem poczta komunikat do belastingu z podanym numerem konta na jaki maja wplacic pieniadze (posiadacz konta byl o innym nazwisku bo to nie bylo moje konto). Przyszla do mojego do domu koperta w ktorej zawarta byla tresc ze pieniadze zostana lub zostaly (nie znam dobrze jezyka niderlandzkiego stad ta niepewnosc) wyslane na numer konta xxx (numer ten nalezal do tego posrednika z ubieglego roku). Z racji tego ze niedawno wrocilem z holandii, zobaczylem koperte po czym zadzwonilem do belastingu i kobieta potwierdzila ze pieniadze byly wyslane na tamto konto. Probujac dodzwonic sie do firmy rozliczeniowej slysze "nie ma takiego numeru" (tak jak by firmy juz nie bylo..) i teraz pytanie, czy jest mozliwosc odzyskania tych pieniadzy? czy ewentualnie mam dzwonic to belastingu i pytac czy oni sa w stanie to zrobic? czy moze ich rola na wyslaniu sie skonczyla i nic do tego nie maja?
moim zdaniem belasting powinien byc odpowiedzialny za to w przypadku kiedy wyslalem do nich numer konta na ktory maja wplacic pieniadze..dlaczego nie czekali na odpowiedz z mojej strony skoro mieli niejasnosc czy wyslac na poprzednie czy na nowe konto?
Jezeli ktos wie co zrobic prosze o pomoc..

Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Wto Gru 06, 2011 11:48 pm   

adam8823 napisał/a:
teraz pytanie, czy jest mozliwosc odzyskania tych pieniadzy?

Tak.
adam8823 napisał/a:
czy ewentualnie mam dzwonic to belastingu i pytac czy oni sa w stanie to zrobic?

Natychmiast.Belastingdienst wdrozy procedure celem sciagniecia tych pieniedzy.Trwa to jednak dosc dlugo.Jesli wlasciciel nieprawidlowego konta sam zwroci pieniadze odzyskasz je po 2-3 miesiacach.Jesli nie to przygotuj sie na kilka miesiecy oczekiwania.Jedno jest pewne.Natychmiast dzwon do belastingu i zglos problem.
adam8823 napisał/a:
moim zdaniem belasting powinien byc odpowiedzialny za to w przypadku kiedy wyslalem do nich numer konta na ktory maja wplacic pieniadze..dlaczego nie czekali na odpowiedz z mojej strony skoro mieli niejasnosc czy wyslac na poprzednie czy na nowe konto?

Sorki ale nie masz racji.Oni wyslali Ci list z prosba o potwierdzenie numeru konta.Brak Twojej reakcji w okreslonym czasie oznacza ,ze nr jest ok.
Ostatnio zmieniony przez Mathnl Wto Gru 06, 2011 11:49 pm, w całości zmieniany 1 raz  

adam8823 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Gru 07, 2011 12:07 am   

dzieki za odpowiedz, w takim razie dzwonie do nich i wszystko wyjasnie a jak ktos ma jeszcze jakies wskazowki to bardzo prosze o rade..

bagniaczka 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Śro Gru 07, 2011 1:26 am   Re: problem z rozliczeniem

adam8823 napisał/a:
W tym roku rozliczyl mnie ksiegowy w holandii po czym wyslalem poczta komunikat do belastingu z podanym numerem konta na jaki maja wplacic pieniadze (posiadacz konta byl o innym nazwisku bo to nie bylo moje konto).

A dlaczego od razu przy rozliczeniu holenderski ksiegowy nie podal aktualnego numeru konta?

adam8823 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Gru 07, 2011 9:19 am   

nie wiem dlaczego,nie jestem na tyle zorientowany co powinien zrobic,ale teraz tylko mysle co zrobic zeby je odzyskac..

Mathnl 

Wysłany: Śro Gru 07, 2011 5:03 pm   

bagniaczka napisał/a:
A dlaczego od razu przy rozliczeniu holenderski ksiegowy nie podal aktualnego numeru konta?

Na pewno podal,ale BD uzywa wczesniej "sprawdzonego" nr-u ,jesli nie uzyska potwierdzenia o zmianie konta.Dlatego wazne jest , by w razie zmian,jakichkolwiek,bezzwlocznie reagowac.

adam8823 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Sty 27, 2012 9:09 pm   

Witam poruszam temat poniewaz otrzymalem odzew z belastingu,oto tresc:

Bylby ktos w stanie pomoc mi go przetlumaczyc?

post edytowany
przepraszam bardzo, ale nie w tym temacie

przenosze tu

http://www.niedziela.nl/f...p=257156#257156

link juz ppoprawilam
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Sty 27, 2012 9:51 pm, w całości zmieniany 3 razy  

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 9:17 pm   

oni napisali ze przelew byl zrobiony na nr konta przez ciebie podany , chociaz nie byl on na twoje nazwisko i na kto konto poszly pieniadze

Oni napisali do tej osoby o zwrot pieniedzy , i wtedy beda mogli tobie wyplacic
jesli ta osoba tych pieniedzy nie odda to wtedy dostaniesz jego dane i adres i bedziesz mogl wytoczyc tej osobie sprawe z powodztwa cywilnego

monika

adam8823 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Sty 27, 2012 9:43 pm   

gdzie to jest przeniesione? z podanego linku nie przechodzi

urszula8125 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Sty 27, 2012 9:48 pm   

sprawdz w tlumaczeniach ...

[ Dodano: Pią Sty 27, 2012 9:50 pm ]
http://forum.niedziela.nl...p?t=989&start=0 tu na ostatniej stronie:)

mavd 
Mega gaduła

Wysłany: Pią Sty 27, 2012 10:07 pm   

adam przeciez tu troche wyzej ci napisalam co tam pisalo

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 10:23 pm   

Ludzie kochani (zwlaszcza nowi uzytkownicy) ja was bardzo prosze nie umieszczajcie
w nieodpowiednim temacie postow, ktore sa do przetlumaczenia ,od tego jest inny Dzial i temat
Nie wystarczy tylko wejsc na forum, zalozyc nowy watek i wciskac do niego wszystko co jest i nie jest z nim zwiazane

Mavd jako doswiadczony uzytkownik , powinnas wiedziec ,ze nie tu jest miejsce
na umieszczenie odpowiedzi na post ktory wymagal tlumaczenia

nastepnym razem edytuje od razu post osoby, ktora poprosi o tlumaczenie
jak i osoby ktora dokona tego tlumaczenia w nieodpowiednim topicku na forum

i prosze nie odpisywac na moja uwage
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Sty 27, 2012 10:25 pm, w całości zmieniany 1 raz  

mavd 
Mega gaduła

Wysłany: Pią Sty 27, 2012 11:51 pm   

Gochna sorry

adamusl 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lis 08, 2012 9:32 pm   

Ja mam podobny problem tyle że ja już otrzymałem z Belastingdienst dane osoby która otrzymała moje pieniądze, i że mogę wytoczyć tej osobie sprawę z powództwa cywilnego.
Moje pytanie jest, co mam teraz zrobić gdzie się udać aby odzyskać je?

wojtek098 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Gru 12, 2012 7:53 pm   

edytowane

taki post jest juz na forum
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Gru 17, 2012 8:51 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu