NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozliczenie PIT w Polsce z zarobków w NL
Autor Wiadomość
kristafari
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Mar 24, 2013 2:31 pm   Rozliczenie PIT w Polsce z zarobków w NL

Na początku chciałem wszystkich serdecznie przywitac ;)

Chciałem zapytać o pomoc w złożeniu deklaracji PIT w Polsce.
Sytuacja wygląda tak, że z żoną mieszkamy na stałe w Holandii od końca 2011roku, ale dopiero pod koniec 2012 roku zgłosiliśmy to w Polskim urzędzie skarbowym.

Pomimo, że nic nie zarobiliśmy i nie pracowaliśmy w Polsce, musimy złożyć deklarację PIT za 2012.
Problem pojawia sie tu: jaki PIT jest dla nas odpowiedni (chcemy się rozliczyć wspólnie)? 36?
Zarobioną kwotę w Holandii mamy przeliczyć wg. kursu średniego za cały 2012 rok (4,18zł)?

Wiem, że to tylko formalność, bo nie dostaniemy w PL zwrotu ani nie będziemy musieli niczego zapłacić, ale jednak na wszeli wypadek chcemy się rozliczyć.
Próbowałem rozliczyć e-PIT 36, ale nie jest to jasne gdzie i co mam wpisać :/
Z góry dzięki za pomoc ;)

gabik6 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Mar 24, 2013 2:55 pm   

Do polskiego us składasz pit36, pitZG i jeżeli będzie taka konieczność to pitO. Teoretycznie dochód przeliczasz za każdą wypłatę. Jeśli dostawałeś tygodniówki to obliczasz to na dzień wypłaty. Podatek zapłacony obliczasz jako średnią z danego okresu w jakim pracowałeś. Dodatkowo koszty uzyskania przychodu to 111,25 za każdy miesiąc+diety czyli 5,82zł za każdy dzień pracy (musisz mniej więcej policzyć ile dni w roku przepracowałeś czyli nie 365 chyba, że pracowałeś każdą sobotę i niedzielę) Do pitZG (poz. 9) wpisujesz dochód, a nie przychód.

kristafari
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Mar 24, 2013 8:18 pm   

Mam wrażenie, że niezbyt się rozumiemy. Ja i żona pracowaliśmy cały 2012 rok! Mieszkamy wciąż w Holandii! Jakim cudem mam przeliczać każdą wypłatę z kursu z danego dnia?!
I jakie diety itp.? Diety są z delegacji, ja tu mieszkam!

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Nie Mar 24, 2013 8:37 pm   

kristafari napisał/a:
Jakim cudem mam przeliczać każdą wypłatę z kursu z danego dnia?!

Taki cudem ze musisz sobie sprawdzac kurs euro w danym tygodniu w ktorym otrzymales wyplate ( na podstawie tabel z NBP )

Z wlasnego doswiadczenia wiem ze najlepiej dodac dochody i pomnożyć je z srednim kursem euro :039:

lubcjusz
Gaduła

Wysłany: Nie Mar 24, 2013 8:38 pm   

kristafari Takie są zasady rozliczania, to jest dość zagmatwane jeżeli chce sie rozliczyć zgodnie z prawem. Poczytaj w necie,lub zleć to dobremu księgowemu.

gabik6 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Mar 24, 2013 10:08 pm   

Wejdź sobie na stronę ministerstwa finansów i poszukaj broszur informacyjnych tam wszystkiego się dowiesz. Oczywiście jeżeli ktoś pracował cały rok łatwiej będzie policzyć średni kurs e z danego roku. Ty jakby nie patrzeć jesteś w delegacji więc nie rozumiem Twojego wyrzutu. Jeżeli masz jakieś wątpliwości to zgłoś się do biura rachunkowego i oni bardzo chętnie Cię rozliczą kasując za to oczywiście odpowiednie honorarium.
I w cale nie jest zagmatwane, wszystko jest jasno wytłumaczone jak się powinno rozliczać, wystarczy umieć czytać ze zrozumieniem.
Ostatnio zmieniony przez gabik6 Nie Mar 24, 2013 10:08 pm, w całości zmieniany 1 raz  

kristafari
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Mar 24, 2013 10:53 pm   

Gabik6: proponuję zawarcie umowy - ja naucze się czytać ze zrozumieniem, Ty popracujesz nad kulturą wypowiedzi, hm?

Rozliczałem sam swoje podatki przez całe życie. I oczywiście, że w normalnych przypadkach, to nie jest trudne. Ale gdybym miał normalny przypadek, nie pytałbym na forum.
Ja nie muszę wpisywać żadnej delegacji, bo jestem tu zameldowany i już tutaj rozliczyłem podatek. Problem jedynie w tym, że za późno zgłosiłem w skarbówce "przeniesienie ośrodka życiowego".
Rozmawiałem z księgowym i ja żadnego podatku do zapłacenia ani zwrotu dostać nie powinienem i moje rozliczenie się jest czystą formalnością.

Ok, dziekuje wszystkim za pomoc ;) miłego!

gabik6 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Mar 25, 2013 9:17 am   

Nie bardzo rozumiem, w którym miejscu moja wypowiedź była niekulturalna.
W Polsce musisz podać dochody uzyskane za granicą. Zgodnie z zasadami rozliczając się z zarobków w Holandii oprócz odjęcia miesięcznych kosztów uzyskania przychodu, odejmujesz od dochodu również diety zgodnie z zasadami tego rozliczenia. Nigdzie nie napisałam, że będziesz musiał zapłacić coś polskiemu us ani, że otrzymasz jakiś zwrot. Skoro to czysta formalność to dlaczego nie korzystasz z rad?
Broszura

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Pon Mar 25, 2013 10:02 am   

kristafali napisał/a:
Ja nie muszę wpisywać żadnej delegacji, bo jestem tu zameldowany i już tutaj rozliczyłem podatek. Problem jedynie w tym, że za późno zgłosiłem w skarbówce "przeniesienie ośrodka życiowego".
Rozmawiałem z księgowym i ja żadnego podatku do zapłacenia ani zwrotu dostać nie powinienem i moje rozliczenie się jest czystą formalnością.

Zazpoznaj sie z ulotka,bo Gabik ma racje,co do diet,takie sa zasady.
W jaki sposob zglosiles przeniesienie osrodka zyciowego?zmieniajac adres?

Młody1989 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Maj 11, 2013 1:54 pm   

Witam chciałbym odświeżyć temat, otóż w roku 2011 i 2012 pracowalem w holandi po kilka miesiecy, mam na jaaropgave wypisane terminy od kiedy do kiedy, nie skladalem w pl zeznania podatkowego bo kiedys ktos mi tampowiedzial ze nie musze i teraz pojawil sie problem, urodzilo mi sie dziecko i chcialbym zlozyc wniosek o rodzinne i o becikowe, w tym roku becikowe jest uzaleznione od dochodu. otorz z tego co wyczytalem to najlepiej za te dwa lata wyslac to urzedu skarbowego te rozliczenia zeby uniknac pozniej klopotow zwlaszcza ze planuje siedziec w pl wraz z zona. czy mogl;by mi ktos krok po kroku wytlumaczyc jak to rozliczyc teraz policzyc diety itp? do roliczenia potrzebuje pit zg pit 37 tak? i jak to obliczyc jakie kwoty wpisac?CZy pracujac tylko w nl istnieje mozliwosc ze bede musial cos zaplacic do polskiego urzedu skarbowego?

dane z mojego solarisu:

Loon voor loonbelasting 15532
Ingehouden 2875
Verrekende arbeidskorting 990
Bijdrageloon ZVW 14422
ZVW bijdrage 1109
levensloop verlofkorting 0

Teraz tak powinienen zaczac od wypelniania pitu zg czy pitu 36??

Co powinienem wypisac w picie 36 a co w zg?

Pit 36 Część D1 Dochody i straty podatnika kolumna 45 jak obliczyc przychód?jak obliczyc koszty usyskania przychodu?w polu 47 dochod wpisac przychod - koszty tak? i nalezna zaliczka pobrana przez platnika 0? dlatego ze zaplacilem podatek za granica? moze ktos mi krok po kroku napisac jak to rozliczyc? bylbym bardzo wdzieczny )

Odpowiedz do tematu