NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Terminy
Autor Wiadomość
gromak 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Maj 01, 2013 11:35 am   Terminy

Witam,

Jakiś czas temu przez swoje lenistwo postanowiłem ubiegać się o zorgtoeslag oraz zwrot podatku poprzez "Księgową" której to reklamę znalazłem w tym serwisie. Wiem na czym polega dopłata do ubezpieczenia, jednak moje pytania są następujące:

Jaki długo ustawowo/zwyczajowo czeka się na formularz z urzędu (dofinansowanie do ubezpieczenia)? Czekam na niego już praktycznie 40 dni, Miła Pani z "kancelarii" ciągle odpowiada, że "to druk ścisłego zarachowania a urzędy mają na to czas". Coś mi to nie pasuje, ponieważ kilku znajomych w takim okresie (40 dni) dawno już miało dofinansowanie na swoim koncie (ja nie mam nawet druku).

Jaki termin Balasting ma na zwrot podatku? Mimo iż rozliczyłem się na początku marca, pani z "kancelarii" wmawia mi cyt. "Urzad ma zamiar placic koniec czerwca/poczatek lipca." Ciekawa sprawa, pierwsze słyszę że urząd informuje o swoich zamiarach zamiast trzymać się jakichś ustawowych terminów. Stąd też moje pytania, z góry dzięki za odpowiedzi.

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Śro Maj 01, 2013 2:18 pm   

gromak,

Co do terminu zwrotu podatku, to podatkowy musi dac odpowiedz do 1 lipca, potem pieniadze sa w ciagu 2-3 tygodni na koncie.

Co do formularzu podatkowy ma na to 8 tygodni oficjalnie, ale wystarczy ze pani ksiegowa zadzwoni na darmowy numer Belastingdienst i bedzie wiedziala czy formularz juz zostal wyslany.

Estamos 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Śro Maj 01, 2013 8:46 pm   

Z tym zorgtoeslag, to warto zadzwonić i spytać czy Belasting ma ten wniosek. Ja złożyłem u znajomej księgowej wszystko było ok a Belasting nie dostał wniosku...

Jeśli Belastingdienst ma wniosek to okres 8 tygodni jest dla nich wiążący. Jeśli nie masz meldunku, może się okazać, że bedzie trzeba przedstawić(wysłaź) potwierdznie ubezpieczenia...

Odpowiedz do tematu