NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Holenderski urząd domaga się zwrotu odzyskanego podatku
Autor Wiadomość
wydminer 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Maj 09, 2013 9:38 pm   Holenderski urząd domaga się zwrotu odzyskanego podatku

Na wstępie wyjaśnię krótko o co chodzi:
W 2010 r. wyjechałem w wakacje do pracy przez pośrednika AB Job Service z biura w Olsztynie. Pracowałem od 21 czerwca do 28 sierpnia. Po otrzymaniu Jaaropgraafu poszedłem do biura AB w Olsztynie i zleciłem im odzyskanie podatku. Po jakichś 4 miesiącach pieniądze wpłynęły na moje konto.

Niecały miesiąc temu dostałem pismo z kancelarii adwokackiej (która prawdopodobnie zajmowała się wówczas odzyskaniem mojego podatku w imieniu AB), że po kontroli w holenderskim urzędzie skarbowym okazało się, że kwoty dochodu i zapłaconego podatku dostarczone do urzędu przez pracodawcę (AB?) różnią się od kwot, które zostały podane w zeznaniu podatkowym wysłanym do urzędu skarbowego na podstawie Jaaropgraafu otrzymanego od pracodawcy. Nie bardzo rozumiem o co tutaj chodzi.
Po przesłaniu pism z holenderskiego urzędu skarbowego do AB z prośbą o wyjaśnienie zostałem zbyty krótkim mailem o treści: "PO analizie kontroli przez Belastingdienst okazalo sie,ze dane ktore my podalismy na jarografie byly te same co na solarisach. Blad tkwi wiec w Belastingdienst. Oni musza to sami wyszukac i dac wam odpowiedz. Czekajcie wiec na kontakt lub list z ich strony."

Kancelaria adwokacka miała wysłać jakieś odwołanie jednak w zeszłym tygodniu holenderski urząd wydał już ostateczną decyzję nakazującą zwrot całości odzyskanego podatku. Ja w tym wypadku nie widzę swojej winy. Zleciłem odzyskanie podatku firmie, która rzekomo się na tym zna, aby uniknąć sytuacji takiej jak wyżej. Ciekawi mnie kto jest odpowiedzialny w takiej sytuacji - biuro AB czy kancelaria?

Poradźcie proszę co mogę w takiej sytuacji zrobić.

Jeśli coś niejasno napisałem, mogę również wstawić oryginały pism, które są w jęz. holenderskim.

Estamos 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pią Maj 10, 2013 4:50 am   

A Ty dostałeś jakieś listy z Belastingdienst odnośnie przyznania zwrotu czy teraz dostałeś do domy jakiś list informujący Cię o tym, że musisz zwrócić pieniądze czy listy przychodzą do biura?

Jak chcesz mogę zadzwonić do Belasting i zapytać o co dokładnie chodzi, napisz na priv jak jesteś zainteresowany.

wydminer 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Maj 10, 2013 8:58 am   

Cała korespondencja pomiędzy mną a urzędem przechodzi przez ową kancelarię adwokacką.

[ Dodano: Pią Maj 10, 2013 10:33 am ]
Jeszcze jedno, po rozmowie z prawnikiem reprezentującym ową kancelarię adwokacką dowiedziałem się, że mój przypadek nie jest odosobniony bo mają takich spraw... tysiące i wina leży po stronie AB bo zawyżają na Jaaropgraafach kwoty zapłaconego podatku a w rzeczywistości odprowadzają do urzędu znacznie mniej. Podatek niestety trzeba oddać w całości :011:
Z mojej strony niech to będzie ostrzeżenie dla osób chcących wyjechać do pracy przez owego pośrednika.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Maj 10, 2013 2:01 pm   

wydminer,

Cytat:
Kancelaria adwokacka miała wysłać jakieś odwołanie

od kiedy to kancelaria adwokacka ma cokolwiek wspolnego z zalatwianiem zwrotu podatku ,nie pomyliles z biurem ksiegowosci -ci na pewno takimi sprawami sie zajmuja

wydminer,
Cytat:

Poradźcie proszę co mogę w takiej sytuacji zrobić.

Cytat:
jeszcze jedno, po rozmowie z prawnikiem reprezentującym ową kancelarię adwokacką dowiedziałem się, że mój przypadek nie jest odosobniony bo mają takich spraw... tysiące i wina leży po stronie AB

czy oddalaes sprawe do adwokata ? oj cos mi sie nie chce wierzyc !
Estamos,

Cytat:

Jak chcesz mogę zadzwonić do Belasting i zapytać o co dokładnie chodzi, napisz na priv jak jesteś zainteresowany.

wydminer,
Cytat:
Podatek niestety trzeba oddać w całości
Z mojej strony niech to będzie ostrzeżenie dla osób chcących wyjechać do pracy przez owego pośrednika.

no i wszystko w temacie

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pią Maj 10, 2013 5:52 pm   

Jeśli jest to prawdą co piszesz to chyba nie AB miesza tylko ktoś ciebie zle rozliczył, bo to się najczęściej zdarza. W AB pracuje kilkadziesiąt tysięcy Holendrów, drugie tyle Polaków i jakoś nie słychać o przekrętach.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Pią Maj 10, 2013 6:23 pm   

wydminer napisał/a:
tysiące i wina leży po stronie AB bo zawyżają na Jaaropgraafach kwoty zapłaconego podatku a w rzeczywistości odprowadzają do urzędu znacznie mniej.

Witam,

Jakie AB masz na mysli bo znam ich kilka np :

AB Job

AB Brabant

AB Midden

AB Oost

Dodam ze te wszystkie AB nie maja ze soba nic wspólnego oprócz nazwy ...

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Pią Maj 10, 2013 7:56 pm   Re: Holenderski urząd domaga się zwrotu odzyskanego podatku

Beny napisal w pierwszym poscie, ze
wydminer napisał/a:
wyjechałem w wakacje do pracy przez pośrednika AB Job Service z biura w Olsztynie.

wydminer 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Maj 11, 2013 12:24 am   

Gochna H, nie pomyliłem, kiedy zleciłem odzyskanie podatku w biurze AB oni przekazali to swojej zaprzyjaźnionej kancelarii adwokackiej (zwrot na konto dostałem właśnie od niej, poza tym holenderski urząd skarbowy wszelkie pisma skierowane do mnie wysyła na adres owej kancelarii).
Nie oddałem sprawy w ręce adwokata, po prostu jako podmiot rozliczający mnie w moim imieniu poczuwa się (i chwała mu za to) do prowadzenia dalej sprawy - mam tu na myśli owe odwołanie, gdyż wcale nie musiał go składać bez uprzedniego kontaktu ze mną.

Beny.rac, pracowałem w AB Midden z biurem w Rijsenhout.

A o tym, że trzeba oddać całość odzyskanego podatku dowiedziałem się dopiero dzisiaj.

Estamos 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Sob Maj 11, 2013 7:26 am   

On naprawdę ma jaaropgave od AB, który wygląda jakby przepracował tam niecałe 3 miesiące, a Belastingdienst napisał mu, że wg ich danych nie zarobił za ten okres ponad 4500 euro a 1600.

Wczoraj już nie zdążyłem zapytać w Belastingsienst bo odczytałem maila po 17, ale w poniedzałek pracują do 20, więc dam Ci znać na priv co z tym zrobić.

Belesting to dziwna instytucja, nie zarzucam im nic tak naprawdę ale sam swego dostałem zwrotu prawie 2000 euro a należało mi się 700.. Co najlepsze nie byłlo nigdzie błędu ani podczas rozliczania, ani w Belasting ot po prostu dali mi 1300 euro na przetrzymanie na 2 lata...

Trufla
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Maj 13, 2013 3:35 pm   

Witam
Mam identyczny problem jak wydminer. Kancelaria adwokacka także napisała w moim imieniu odwołanie, z tym, że rozliczałam się przez inne biuro. Adwokat z którym rozmawiałam stwierdził, że co bym nie zrobiła to i tak będę musiała zapłacić mimo tego, że jestem bezrobotna, a termin mam do końca maja. Jakaś masakra, a potem odsetki...

Bardzo proszę o pomoc, nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić :088:

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Pon Maj 13, 2013 3:54 pm   

Trufla,

Cytat:
Bardzo proszę o pomoc

jak mozemy pomoc ...skoro piszesz
Cytat:
Adwokat z którym rozmawiałam stwierdził, że co bym nie zrobiła to i tak będę musiała zapłacić

mamy sie zlozyc ? podaj swoje konto przesle na tace co łaska :119:

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Maj 13, 2013 5:01 pm   

Estamos napisał/a:
Wczoraj już nie zdążyłem zapytać w Belastingsienst bo odczytałem maila po 17, ale w poniedzałek pracują do 20, więc dam Ci znać na priv co z tym zrobić.
i co ? da sie cos z tym zrobic ?

[ Dodano: Pon Maj 13, 2013 6:06 pm ]
Ludzie co wy z tymi kaceleriami adwokackimi ?
Adwokaci nie rozliczaja !!!! moga co najwyzej jakas sprawe prowadzic ale nie rozliczaja podatkow . Dzis dzwonilam z ciekawosci do kilku kancelrji adwokackich w Hadze , Rssendaal , Bredzie i Zwole pytalam czy oni roziczaja ale kazda dawala ta sama odpowiedz : Nie prosze pania nie rozliczamy od tego sa ksiegowi .

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Śro Maj 15, 2013 4:07 pm   

wydminer,

Cytat:
kiedy zleciłem odzyskanie podatku w biurze AB oni przekazali to swojej zaprzyjaźnionej kancelarii adwokackiej (zwrot na konto dostałem właśnie od niej, poza tym holenderski urząd skarbowy wszelkie pisma skierowane do mnie wysyła na adres owej kancelarii).

wobec powyzszego i jesli to nie tajemnica, poprosze o adres owej kancelarii
adwokackiej
zadzwonie i zapytam czy rozwiazuja problemy natury finansowej ..zapewne przyda sie tez innym

( ͡° ͜ʖ ͡°).

wydminer 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Maj 15, 2013 6:03 pm   

Gochna H napisał/a:

Cytat:
Bardzo proszę o pomoc

jak mozemy pomoc ...skoro piszesz
Cytat:
Adwokat z którym rozmawiałam stwierdził, że co bym nie zrobiła to i tak będę musiała zapłacić

mamy sie zlozyc ? podaj swoje konto przesle na tace co łaska :119:

chodziło mi bardziej o podpowiedź z kim ewentualnie mógłbym się w tej sprawie skontaktować. Na pewno są w Holandii jakieś organizacje oferujące pomoc prawną w podobnych przypadkach.

Adres i telefon kancelarii wyślę Ci za chwilę na priv.

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Śro Maj 15, 2013 10:20 pm   

wydminer,

Cytat:
Niecały miesiąc temu dostałem pismo z kancelarii adwokackiej (która prawdopodobnie zajmowała się wówczas odzyskaniem mojego podatku w imieniu AB

Cytat:
pracowałem w AB Midden z biurem w Rijsenhout.

Z Twoich postow wysnulam jak widac omylnie wniosek , ze sprawa dzieje sie na terenie Holandii i prowadzi ja zaprzyjazniona z biurem AB holenderska kancelaria adwokacka

jesli to polska kancelaria i adwokaci to sie nie wypowiadam bo nie znam ich zakresu dzialania

Na terenie Holandii bezplatnej pomocy prawnej udziela juridischloket
http://www.juridischloket.nl/Pages/default.aspx

A jesli to biuro zawalilo, to mozesz sprobowac uzyskac pomoc tu

http://nieuwsuur.nl/onder...endbureaus.html

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu