Problem by dostać sie do lekarza ... |
Autor |
Wiadomość |
matibdg
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lip 25, 2013 4:48 pm Problem by dostać sie do lekarza ...
|
|
|
Jak w temacie, podejrzewam przepukline, wypadek przytrafił sie w pracy szef przyjechał wczoraj po mnie do pracy odwiozł do domu i powiedział ze oddzwoni, ze to holender moj angielski nie jest za dobry to nic nie moge zdzialac koordynator powiedzial ze oni musza mnie zapisac do lekarza takiego rodzinnego i dopiero skierowanie do szpitala, czuje dyskomfort gdy stoje, chodze, podnosze cos. Nie wiem co zrobic w tej sytuacji proszę o odpowiedz z góry dziekuje. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Lip 25, 2013 7:46 pm
|
|
|
matibdg, koordynator powiedzial ci prawde , najpierw do domowego lekarza a doiero ten moze ci dac skierowanie na zdjecia , badania do szpitala . Jak domowy bedzie podejzewal ze jest cos powazniejszego dopiero wtedy da ci skierowanie do specjalisty . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
matibdg
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lip 25, 2013 9:05 pm .
|
|
|
no tak, ale to sie stalo wczoraj i do lekarza pojde moze jutro ale wolalbym szybko sie przebadac, to grypa nie jest . |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Czw Lip 25, 2013 9:07 pm
|
|
|
Jak masz karte ubezpieczeniowa, to rownie dobrze mozesz sie zapisac i pojsc do lekarza sam, nie ogladajac siÄ na szefa. |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
Niunia27
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 23 Lip 2010 Posty: 113
|
Wysłany: Śro Lip 31, 2013 8:20 pm
|
|
|
Do lekarza rodzinnego wcale nie trzeba się zapisywać. Idziesz z ulicy i się rejestrujesz.(wiem to z własnego doświadczenia) na początku tez nie miałam lekarza rodzinnego i przyjął mnie mimo tego ze nie byłam jego pacjetka. A z ta przepuchlina nie zwlekać zbyt długo. Nie chcem cię straszyć,ale moj sasiad miał to samo i tak długo zwlekał aż wylądował w szpitalu. Pękła mu czy cos(już nie pamietam dokładnie) najlepiej idź sam,nie oglądają się na szefa,bo może być tak ze jemu nie zależy. Powodzenia |
|
|
|
|
Małgosia35
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sie 02, 2013 2:22 am
|
|
|
Niunia27 napisał/a: | Do lekarza rodzinnego wcale nie trzeba się zapisywać. Idziesz z ulicy i się rejestrujesz. |
Niekoniecznie,u mojego lekarza bez zapisania się nikt Cię nie przyjmie. |
|
|
|
|
schogun
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sie 02, 2013 10:31 am
|
|
|
Przepuklina to nie zarty i lepiej nie czekaj na szefa tylko dzialaj bo potem moze byc za pozno. Podejrzewam , ze z lekarzami rodzinnymi jest roznie w zaleznosci od miejsca pobytu. Ja nie mialem problemu i przyjmowal mnie bez zapisywania |
|
|
|
|
olek1063
Gaduła
|
Wysłany: Pią Sie 02, 2013 10:07 pm
|
|
|
Pamiętaj też że w Holandii obowiązuje rejonizacja chociaż nie wszędzie jest to respektowane. Niektóre asystentki/asystenci nie chcą zapisywać osób z poza rejonu.
Jeśli masz już lekarza rodzinnego a Twój stan do dnia wizyty pogorszy się to zawsze możesz wybrać się do "de huisartspost" w dni robocze od 17:00 oraz weekendy. Zawsze wtedy kiedy twój dokter nie przyjmuje. Załóżmy, że to instytucja do nagłych przypadków. |
|
|
|
|
|