Przesunięty przez: Gochna H Nie Cze 01, 2008 2:17 pm |
Drruk E 101 |
Autor |
Wiadomość |
sylart
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Wiek: 54 Dołączyła: 17 Lip 2007 Posty: 54 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Nie Cze 01, 2008 12:05 pm Drruk E 101
|
|
|
Witam
Jaki urząd jest kompetentny do wystawienia druku E 101 dla osoby prowadzacej działalność gospodarczą?
Z góry dziękuję za odpowiedź. |
|
|
|
|
Michelangelo
Poczatkujacy Buonarroti
|
Wysłany: Nie Cze 01, 2008 12:57 pm
|
|
|
W Polsce? Zakład Ubezpieczeń Społecznych zwany potocznie ZUS
Jeśli masz już kontrakt od holenderskiego kontrahenta, to musisz udać się z nim
do w/w instytucji i złozyć stosowny wniosek o wydanie / potwierdzenie druku e101
Taki wniosek powinien zawierać następujące informacje:
1) Płatnik / Ubezpieczony: czyli nic innego jak Twoje dane / dane firmy ...NIP, REGON i wszystkie inne "szczęsliwe numerki"
2) Oświadczenie, że płatnik / ubezpieczony podlega ustawodawstwu polskiemu i na terenie Polski opłaca skladki.
3)Data rozpoczęcia działalności gospodarczej - Przepisy mówią, że zanim oddelegujesz się do innego kraju EU, to musisz przez "jakiś czas" prowadzić taką samą dzialalność gospodarczą w Polsce. "Jakiś czas" - oznacza najczęściej 3 miesiące (udokumentowanej - faktury, rachunki etc.) działalności, lecz przepis ten może być indywidualnie interpretowany przez urzędnika ( brrr korupcjogenne )
4)Przenoszona/delegowana czasowo dzialalność musi być zgodna z wpisem do ewidencji działalności gospodarczej w PL : co trudne do zrealizowania nie jest, wystarczy dokonać zmian we wpisie ...chyba, że będziesz rzeczywiście robić to samo w NL co w PL wtedy problemu nie ma
5)Informacja na temat wcześniejszego wykonywania dzialalności poza granicami Polski - na terenie EU
6) Deklaracja, że po powrocie do PL, kontynuować prowadzenie działalności w tej samej branży : moim skromnym zdanie to bzdurny zapis... dzialalność zawsze może stać się nieopłacalna i kazdy prawo ma ja zamknąć - nie ma z tego tyt. żadnych konsekwencji.
7) Nalezy podać również okres oddelegowania - od-do , powinien zgadzac się z kontraktem od holenderskiego kontrahenta.
Miejsce oddelegowania: zazwyczaj adres Twojego klienta w NL
9) Czytelny podpis
Do wniosku nalezy załączyć kopie wpisu do ewidencji, regonu, kontraktu z NL ....itd
ZUS informuje telefonicznie, że potwierdzony druk czeka sobie do odbioru , z którym to możemy udać się do NFZ (czy jak się to teraz nazywa) i na miejscu wyrobią nam kartę ubezpieczeniową (e111). Dostaniemy równiez kilka informacji, co zrobić w razie choroby w NL itp. itd. etc......
Co jest ważne: Jeśli zamierzasz pracowac w ten sposób na stanowisku typu linia produkcyjna, inne cykliczne prace, które ewidentnie świadczą o tym, że nie wykonujesz usługi tylko pracujesz jak inny etatowi pracownicy (czyt. chcesz oszukać w ten sposób holenderski urząd skarbowy - nie płacisz podatków w NL) to uwierz mi, że bardzo szybko Cię wyłapią .......kary są ekstremalnie wysokie, zarówno dla Ciebie jak dla firmy, która Cię zatrudnia.
To Tyle, mam nadzieję, że trochę pomogłem. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
sylart
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Cze 01, 2008 3:20 pm
|
|
|
Bardzo dziękuje za odpowiedź.
A jaki organ w Holandii jest kompetentny do wydania druku E 101? |
|
|
|
|
Michelangelo
Poczatkujacy Buonarroti
|
Wysłany: Nie Cze 01, 2008 8:04 pm
|
|
|
Wygrzebałem własnie mój stary holenderski druk E101. Został wydany mi przez SVB Sociale Verzekeringsbank w Amstelveen. Strona internetowa http://www.svb.nl
Nie wiem niestety dokładniej jak wygląda sprawa załatwienia tego druku w NL, mam nadzieję, że ta informacja Cię trochę naprowadzi na właściwy trop
Jeśli zdobędziesz dokładne info, chętnie dowiem się jak to tzreba załatwić...może się przydać w przyszłości.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Nie Cze 01, 2008 9:30 pm
|
|
|
sylart napisał/a: | Bardzo dziękuje za odpowiedź.
A jaki organ w Holandii jest kompetentny do wydania druku E 101? |
Michelangelo napisał/a: | Wygrzebałem własnie mój stary holenderski druk E101. Został wydany mi przez SVB Sociale Verzekeringsbank w Amstelveen. Strona internetowa http://www.svb.nl
Nie wiem niestety dokładniej jak wygląda sprawa załatwienia tego druku w NL, mam nadzieję, że ta informacja Cię trochę naprowadzi na właściwy trop
Jeśli zdobędziesz dokładne info, chętnie dowiem się jak to tzreba załatwić...może się przydać w przyszłości.
Pozdrawiam |
he... chyba nie umiem czytac ze zrozumiem... przeciec podajesz, ze twoj druk E101 zostal wydany przez SVB w Holandii... po czym stwierdzasz, ze nie wiesz jak to wyglada w Holandii... mozesz mi wytlumaczyc czego ja tu nie rozumiem??
druk E101 wydaje SVB... a dokladniej odzial: Internationale Detachering |
|
|
|
|
Michelangelo
Poczatkujacy Buonarroti
|
Wysłany: Pon Cze 02, 2008 10:18 am
|
|
|
Jasne, że mogę Ci to wytłumaczyć. W odpowiedzi na post Sylart, opisałem punkt po punkcie jak się załatwia e101 w Polsce. Nie znam niestety szczegółów dotyczących tego druku w Holandii. Wszelkimi formalnościami zajmowała się dla mnie pewna firma.
Wiem jedynie, na podstawie nagłówka z mojego holenderskiego e101, jaka instytucja go wydała i tą informacją podzieliłem się z Sylart. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pon Cze 02, 2008 10:32 am
|
|
|
Michelangelo napisał/a: | Wiem jedynie, na podstawie nagłówka z mojego holenderskiego e101, jaka instytucja go wydała i tą informacją podzieliłem się z Sylart. |
krotko mowiac... odpowiedziales na pytanie zadane przez Sylart... |
|
|
|
|
sylart
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Cze 02, 2008 10:32 am
|
|
|
Witam
Bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje. O sposobie załatwiania i ich rezultatach podziele się w późniejszym terminie.
Pozdrowienia
[ Dodano: Wto Cze 03, 2008 6:54 am ]
Witam
Dzisiaj juz dostałam z SVB druk do wypełnienia, żeby otrzymać E 101. Chyba uda się załatwić.
Będę dalej informować. |
|
|
|
|
|