Zgubione prawo jazdy - PILNY WYJAZD DO POLSKI - CO ROBIĆ |
Autor |
Wiadomość |
infinity26
Poczatkujacy Mister Twister
|
Wysłany: Śro Lis 13, 2013 11:35 pm Zgubione prawo jazdy - PILNY WYJAZD DO POLSKI - CO ROBIĆ
|
|
|
Witam, szukałem w necie ponad 2 godziny i tu na forum ale nie uzyskałem jasnych informacji.
Dziś zobaczyłem, że nie mam prawa jazdy (polskie prawo jazdy) , najprawdopodobniej gdzieś je zgubiłem a muszę pilnie jechać autem do Polski. Czy istnieje jakaś możliwość jeśli zgłoszę zagubienie dokumentu na komisariacie w Holandii i posiadam kopię prawa jazdy w kolorze, że dostanę dokument który zostanie uznany podczas kontroli drogowej jako uprawnienie do prowadzenia pojazdu.
Czy w Niemczech także muszę zgłaszać to na policji i czy w ogóle uznają takie zgłoszenie podczas kontroli abym mógł dojechać do Polski?
Liczę na odpowiedź od osób które mają pewne informacje lub wiedzą co należy zrobić i czy w ogóle to jest możliwe.
Z góry dziękuję
Jurek |
_________________ Mister Twister |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Lis 13, 2013 11:42 pm
|
|
|
infinity26, co prawda ponizszy tekst dotyczy zgubionych dokumentow
ale warto sprobowac
Cytat: | W tym celu należy niezwłocznie udać się do najbliższego konsulatu i porozmawiać z konsulem Rzeczypospolitej Polskiej. Osoba kompetentna, jaką jest konsul polski ma uprawnienia do wystawienia dokumentów zastępczych. Uprawnień tych nie posiada komisariat policji na terenie obcego państwa, gdzie osoba, która zgubiła dokumenty znajduje się. Możliwości wystawienia dokumentów zastępczych nie ma również urząd miasta w danym kraju, dlatego wizyta u konsula polskiego w tym przypadku jest niezbędna. Wystawiając taki dokument osobie pełnoletniej obarcza się ją obowiązkiem wyrobienia sobie nowych dokumentów zaraz po przyjeździe do kraju. |
http://www.pozwiedzaj.pl/...e-dokumenty.php |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
infinity26
Poczatkujacy Mister Twister
|
Wysłany: Śro Lis 13, 2013 11:58 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | infinity26, co prawda ponizszy tekst dotyczy zgubionych dokumentow
ale warto sprobowac
Cytat: | W tym celu należy niezwłocznie udać się do najbliższego konsulatu i porozmawiać z konsulem Rzeczypospolitej Polskiej. Osoba kompetentna, jaką jest konsul polski ma uprawnienia do wystawienia dokumentów zastępczych. Uprawnień tych nie posiada komisariat policji na terenie obcego państwa, gdzie osoba, która zgubiła dokumenty znajduje się. Możliwości wystawienia dokumentów zastępczych nie ma również urząd miasta w danym kraju, dlatego wizyta u konsula polskiego w tym przypadku jest niezbędna. Wystawiając taki dokument osobie pełnoletniej obarcza się ją obowiązkiem wyrobienia sobie nowych dokumentów zaraz po przyjeździe do kraju. |
http://www.pozwiedzaj.pl/...e-dokumenty.php |
Niestety w konsulacie z prawem jazdy mi nie pomogą tego jestem pewien w 100%.
Po prostu muszę wiedzieć czy z kopią i zaświadczeniem z policji o zagubieniu Holenderska policja w razie kontroli pozwoli mi dalej jechać oraz czy to samo tyczy się Niemieckiej policji. |
_________________ Mister Twister |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Czw Lis 14, 2013 10:44 pm
|
|
|
Kierowca nie ma prawa kierowac samochodem nie posiadajac przy sobie ważnego prawa jazdy. Tyle w w temacie , i tak zrobisz po swojemu, ale takie jst brutalne prawo. |
|
|
|
|
YANNOSICK
Super gaduła Cogito ergo sum

Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 389 Skąd: Zeeland
|
Wysłany: Pią Lis 15, 2013 6:51 pm
|
|
|
jedrzej2225 napisał/a: | Kierowca nie ma prawa kierowac samochodem nie posiadajac przy sobie ważnego prawa jazdy. Tyle w w temacie , i tak zrobisz po swojemu, ale takie jst brutalne prawo. |
Mylisz się.
Kierowca nie ma prawa kierowac samochodem nie posiadając uprawnień. Nie posiadanie przy sobie świstka który potwierdza zdobycie uprawnień nie ogranicza prawa do kierowania pojazdem. Grozi za to jedynie mandat. Działa tu zasada domniemania niewinności. To nie Ty masz udowodnić,że masz Prawo Jazdy tylko ewentualny kontrolujący ma udowodnić,że go nie masz.
Pozdrawiam. |
_________________ If You always follow, You will never lead. |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Pią Lis 15, 2013 7:07 pm
|
|
|
No właśnie, grozi mandat i na pewno policja nie pozwoli jechać dalej. A co ma grozić innego (kara śmierci??) niż mandat (w PL niekiedy 50 plz, a moze być i 500 zł. Spróbuj się w Niemczech tłumaczyć że zgubiłeś to powiedzą że możesz wynająć kierowcę, taksówkę czy samolot. |
|
|
|
|
szczepan358
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Lis 29, 2013 9:52 am
|
|
|
w pl policja jest w stanie sprawdzic czy masz faktycznie uprawnienia, dostaniesz mandat i puszcza wolno, jak dupną Cie w Niemczech to moze juz nie byc tak miło |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Pią Lis 29, 2013 12:49 pm
|
|
|
czy nie jest juz po ptokach a infinity26, to chyba zdazyl juz ze dwa razy dojechac do Polski
szkoda tylko ze chocby z grzecznosci nie napisal o tym na forum nawet po to by powiedziec ze jest juz po sprawie a temat mozna juz zamknac |
|
|
|
|
|