Bromfiets - prawo jazdy kat.AM ( motorower/skuter) |
Autor |
Wiadomość |
jakbyja
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lis 23, 2013 8:54 am Bromfiets - prawo jazdy kat.AM ( motorower/skuter)
|
|
|
Nie posiadam prawa jazdy a chcę legalnie jeździć skuterem ,ale aby się tak stało muszę otrzymać odpowiedni dokument.
Mam pytanie czy ktoś z Was zdawał tutaj egzamin na skuter ?
Znalazłam na CBR ,że obcokrajowcy mogą zdawać egzamin z tłumaczem .
Jak wygląda ten cały egzamin na prawdę ? Czy faktycznie podczas praktycznego wsadzą mnie na skuter i w asyście egzaminatora będę musiała jeździć po mieście? |
|
|
|
|
krysta55
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 25 Maj 2011 Posty: 55
|
Wysłany: Śro Lis 27, 2013 1:03 pm
|
|
|
Witam, calkiem niedawno zdawalam na skuterka. Æeby zrobic prawko w Holandii trzeba miec minimalnie 6mc pobyt. Ja zdawalam klasyczna (holendersko jezyczna) teorie- 25 euro. Pytania sa latwe. Koszt teorii indywidualnej + tlumacz to koszt ok 220 euro. Po zdanym egzaminie otrzymuje sie certyfikat z teorii, ktory jest wazny 1,5 roku. Zeby podejsc do egzaminu praktycznego trzeba wpierw wyjezdzic minimalna ilosc godzin- 4h. Szkoly jazdy maja w ofercie jednodniowe szkolenia + egzamin. Koszt od 275-450 euro.
Na egzaminie korzystasz z zestawu sluchawkowego gdzie slyszysz komendy od egzaminatora prawo-lewo. Jak nic nie mowi jedziesz prosto. Egzaminator jedzie za toba na swoim skuterze. Warto ustalic z egzaminatorem sposob odpowiedzi zwrotnej bo sam nie posiadasz w kasku mikrofonu. Ja np jak nie slyszalam pytania klepalam sie w kask i egzaminator powtarzal zadanie. Ogolnie egzamin trwa ok 45minut ale w praktyce 25min. Przed jazda egzaminator pyta sie co wiesz o obsludze skutera.
Podczas teorii trzeba dokladnie patrzec sie na obrazek. Bo pytanie moze dotyczyc bromfietsa (zolte blachy) a na obrazku bedzie snorfiets (niebieskie blachy).
Nastepnego dnia po zdanym praktycznym idziesz do gemeente ze zdjeciem wyrobic prawko. Na prawko czekasz w normalnej procedurze 5 dni, a w przyspieszonej 24 godziny. Powodzenia |
|
|
|
|
jakbyja
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lis 29, 2013 1:20 am
|
|
|
Dzięki za odpowiedź
Ja na pewno poproszę o wersję z tłumaczem
Chyba najbardziej martwią mnie te jazdy .. ale ma nadzieję,że mi się uda |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Pią Lis 29, 2013 12:58 pm
|
|
|
jakbyja napisał/a: | Czy faktycznie podczas praktycznego wsadzą mnie na skuter |
sama wsiadziesz a jak nie bedziesz umiala tego zrobic to od razu usadza |
|
|
|
|
|