Eksport samochodu na tablicach zjazdowych. Jaki czas na ... |
Autor |
Wiadomość |
Matis000
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Sty 18, 2014 10:54 am Eksport samochodu na tablicach zjazdowych. Jaki czas na ...
|
|
|
Witam,
Chciałbym się zapytać Was drodzy użytkownicy, po jakim czasie muszę iść i załatwić wyrejestrowanie samochodu w Holandii i kupić tablice zjazdowe.
Pytam gdyż chciałbym kupić w przyszłym tygodniu samochód, a do polski będę jechał dopiero w połowie lutego i nie potrzebne są mi tablice zjazdowe już teraz. Czy jest możliwość wyrejestrowania np po tygodniu i wtedy zakup tablic zjazdowych, czy trzeba to załatwiać od razu po zakupie i czy jest potrzebny do tego obecny właściciel ?
Pozdrawiam ! |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Sty 18, 2014 11:12 am
|
|
|
Powinienies wiedziec , ze po wykupieniu tablic mozesz poruszac sie autem przez 14 dni (w tym jest ubezpiecznie)
wiec sam sobie dpopasuj termin wyrejestrowania samochodu i wykupienia tablic zjazdowych , poczytaj tematy z forum
Cytat: | Udaj sie do najblizszego kantoru GWK http://www.ticketmaster.n...opup.EN.htm#gwk
wez ze soba odkrecone obie tablice od samochodu ktory kupujesz wazne APK oraz dokumenty auta
mowisz przy okienku ze auto jest na export
potrzebny Ci bedzie rowniez Twoj dowod osobisty moze paszpart i troche kasy ok 140 euro
dostaniesz na miejscu nowe biale tablice na ktore nakleisz numery i to wszystko!
cala reszta do wykonania w Polsce Wiem bo to zalatwialam
|
http://www.niedziela.nl/f...pic.php?t=19997
http://www.niedziela.nl/f...landii&start=15 |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Matis000
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Sty 18, 2014 11:13 am
|
|
|
Tak to wiem, już przeszukałem prawie chyba całe forum, ale chodzi mi o te 2 kwestie, czy nie ma jakiegoś ustalonego terminu wyrejestrowania samochodu po zakupie oraz czy musi być przy wyrejestrowaniu obecny właściciel samochodu ?? Dzięki za odpowiedź. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Sob Sty 18, 2014 11:23 am
|
|
|
Matis000,
Nic mi nie wiadomo na temat ,by byl jakis ustalony termin na wyrejestrowanie auta
Jesli jednak auto jest tu zarejestrowane, tu ubezpieczone, to belasting nalicza za nie podatek,
oczywiscie za ten czas kiedy tu sie znajduje z chwila wyrejestrowania to sie konczy . |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Matis000
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Sty 18, 2014 11:30 am
|
|
|
Okej, dzięki wielkie za odpowiedź i za porady, Pozdrawiam
Miłego Dnia |
|
|
|
|
Estamos
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 6 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Nie Sty 19, 2014 10:58 am
|
|
|
Proszę nie mylić pojęć. Tablice exportowe służą do exportu w ciągu 14 dni od daty zakupu (tyle też są ważne) ale służą do wywozu a nie poruszania się. Naturalnie, nikt nie udowodni Ci że akurat nie jedziesz do domu, ale mając pecha można mieć problem. Reasumując:
Tablice zjazdowe ważne 14 dni od daty wykupu oraz służą do swobodnego wywozu samochodu a nie do swobodnego poruszania się po Holandii.
Co możesz zrobić aby mieć auto ale nie mieć zjazdówek:
- kupuje ten samochód Twój znajomy Holender, Polak tu zameldowany i ubezpiecza go, robi dowód na siebie, itd płaci podatek drogowy. Po czym kiedy wiesz, że pojedziesz do Polski kupujesz od niego auto, zjazdowe tablice i gotowe.
- robisz coś co nazywa się schorsen bodajże. Auto stoi sobie, nie możesz nim jeździć, ale nie płacisz drogowego. Problem polega na tym, że auto musi stać w miejscu gdzie nie będzie możliwośći wypadku z innymi samochodami czytaj, pobocze, parking itd odpadają. Jakiś garaż duże podwórko itp.
Nie radzę przeginać z tymi 14 dniami bo po 14 dniach nie można kupić 2 kompeltu zjazdówek. |
|
|
|
|
Matis000
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sty 19, 2014 11:23 am
|
|
|
Czyli, że nie mogę kupić fizycznie tego samochodu powiedzmy dzisiaj .... a wszystkie formalności (czyt. wykupić tablice zjazdowe i wyrejestrowanie samochodu) załatwić np po tygodniu ?? a przez ten czas niech sobie samochód stoi, bez zgłaszania tego gdziekolwiek ? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Nie Sty 19, 2014 1:21 pm
|
|
|
Estamos napisał/a: | Proszę nie mylić pojęć. Tablice zjazdowe ważne 14 dni od daty wykupu oraz służą do swobodnego wywozu samochodu a nie do swobodnego poruszania się po Holandii.
|
w tym celu zakupujesz tablice rejstracyjne, oraz ubezpieczenie na okres dwoch tygodni
Cytat: |
U ontvangt een export verklaring inclusief kentekenbewijs..... De auto mag dan dmv dat kentekenbewijs vervoerd worden over de weg. |
Cytat: | Het export document is 15 dagen geldig. Binnen die periode zal het voertuig in het buitenland moeten zijn ingeklaard. |
zrodlo tu |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Lip 15, 2015 5:58 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Estamos
Pomógł: 6 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Wto Sty 21, 2014 6:58 am
|
|
|
Gochna zaczerpnij informacji w RDW o tym czy i jak możesz się poruszać samochodem na tablicach zjazdowych. Przemiły Pan w RDW wytłumaczył to tak, że mając pecha można zostać złapanym przez policję czy Duane 2 razy wracając z pracy a to już nie podpada pod export ale gebruik...
Inna sprawa, z ubezpieczeniem. W razie stłuczki, nie wiem jakiegoś drobnego wypadku firma może odmówić wypłaty odszkodowania. Dlaczego? Jadąc gdzieś sobie w prywatnym celu np. pozwiedzać czy na shopping nie eksportujesz tego samochodu.
Sam przerabiałem identyczną sytuację, trochę o tym wiem.
Jeśli nie masz meldunku w Holandii to nie jesteś w stanie kupić tego samochodu bez zjazdówek bo musiałbyś go ubezpieczyć na siebie oraz wyrobić papiery na ten samochód - holenderskie. Bez ichniejszego ID nie da rady.
Tak na koniec, wiele osób żeby nie było że ze mnie taki straszak. Wiele osób eksportuje samochody z Holandii po tej dacie, 15 dni niektorzy twierdzą nawet że wykupili ubezpieczenie. Podejrzewam, że to możliwe tylko że tablice są już nieważne. Ludzie też jeżdżą takimi samochodami do pracy i udaje im się. Tym co się nie uda pewnie tu wylądują prosząc o jak najlepsze porady już teraz. |
|
|
|
|
Estamos
|
Wysłany: Czw Sty 23, 2014 12:54 pm
|
|
|
Nie posiłkuj się tylko powiedz jak obywatel polski nie zameldowany tutaj może nabyć samochód i się nim poruszać. Rejestrując samochód musisz podać swój adres jesteś pewna, że akceptują polski z polskim dowodem tożsamości? |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x

|
Wysłany: Pią Sty 24, 2014 9:31 am
|
|
|
Estamos ma racje. Jak chcesz kupic auto i je zarejestrowac nie majac meldunku? Bez meldunku tylko na export. |
Ostatnio zmieniony przez feel_x Pią Sty 24, 2014 9:33 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|