Rozliczenie z podatku i cos więcej |
Autor |
Wiadomość |
Dziobax
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 12, 2014 2:33 pm Rozliczenie z podatku i cos więcej
|
|
|
Witajcie.
W maju 2012 odeszła ode mnie żona, zabierając ze sobą nasze dziecko. Wymeldowała się we wrzesniu, a raczej przemeldowała na adres nowego partnera. Pobierała wtedy kindgebonden budget oraz kinderbijslag z SVB. Do tamtego momentu była moim toeslagpartner. W marcu 2013 roku zażądała ode mnie papierów jaaropgaaf, ponieważ już wcześniej była moim fiscaal partner oraz mieliśmy zarejestrowany związek partnerski. Z racji swoich (byłej żony) dochodów osiągniętych w 2012, które były mniejsze niż 6000 euro, dostała zwrot (180e? miesiecznie) za caly rok z góry. Od tamtego czasu nie dostałem nawet potwierdzenia rozliczonego podatku. Nie wiem czy miałem nadpłatę czy dopłatę. Nie wiem nic a przy każdej próbie wyciągnięcia jakichkolwiek informacji na ten temat, rozmowa się urywa.
Rozwód nastąpił w listopadzie 2013. Zasądzono mi alimenty w wysokości 600 zł miesięcznie. Dostałem już papiery do rozliczenia się z roku 2013. W związku z tym mam parę pytań:
1. Czy przysługuje mi jakaś kwota z kindgebonden budget oraz kinderbijslag za rok 2011 oraz połowę 2012, (2013?) (świadczenia zostały przyznane dopiero po odejściu mojej byłej żony, więc pobrała pieniądze, które należały nam się kiedy razem wychowywaliśmy dziecko)?
2. Czy przysługuje mi jakaś kwota z rozliczenia podatkowego mojej byłej żony za rok 2012, oraz jak wyciągnąć od niej informacje na temat mojego rozliczenia.
3. Czy będę musiał ponownie rozliczyć się z moją ex żoną za rok 2013?
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
pozdrawiam |
|
|
|
|
nuta
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Śro Lut 12, 2014 3:14 pm
|
|
|
a z jakiej okazji chcesz dla siebie dodatek na dziecko? akurat to jej sie nalezalo skoro dziecko jest przy niej. alimenty a ten dodatek za duzo wspolnego ze soba nie maja. jesli chodzi o rozliczenie to na pewno w belastigdienst udziela ci wszelkich informacji o ewentualnym zwrocie i jego wysokosci.
ps. dodatek na niepracujacego partnera wynosi 180e na miesiac?zdaje sie ze ta kwota zostala obnizona na okolo 1300e na rok.czy sie myle? |
|
|
|
|
Dziobax
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 12, 2014 3:23 pm
|
|
|
nuta napisał/a: | a z jakiej okazji chcesz dla siebie dodatek na dziecko? |
"świadczenia zostały przyznane dopiero po odejściu mojej byłej żony, więc pobrała pieniądze, które należały nam się kiedy razem wychowywaliśmy dziecko"
a pytam o rok 2013 z uwagi na dostępną opcję złożenia wniosku na toeslagen.nl, odpowiedź jest logiczna, lecz ja się przecież nie znam |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Śro Lut 12, 2014 4:47 pm
|
|
|
Te pieniądze nie naleza się Tobie czy bylej zonie, ale otrzymuje się je na wychowanie dziecka, a w tym wypadku, skoro dziecko jest przy matce, to jak najbardziej jej się one przydadzą.
A o co chcesz wnioskować na toeslagen.nl, bo już zglupialam? |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
Ostatnio zmieniony przez agastepa13 Śro Lut 12, 2014 4:48 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|