NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Sob Lut 15, 2014 8:14 pm
Mandat za rozmowę przez telefon
Autor Wiadomość
ExilPL
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lut 15, 2014 4:26 pm   Mandat za rozmowę przez telefon

Jechałem po dziewczynę do pracy i zatrzymał mnie policjant mówiąc że rozmawiam przez telefon...

Moje pytanie jest czy powinien mi wystawić mandat na miejscu? Bo zaczął mówić że przyjdzie mi pocztą i będą jakieś dodatkowe service kosten. Nie rozumiem tego bo jestem zameldowany samochód był na moje nazwisko na "Holenderskich blachach".

Dodatkowo dodam że była brzydka pogoda, deszcz, wiatr itp. Widać że nie chciało mu się stać na dworze. Spisał moje dane z polskiego Prawa Jazdy i z dokumentów samochodu.

Czy mogę się odwołać od mandatu, bądź tych kosztów serwisowych?

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Sob Lut 15, 2014 4:51 pm   

Odwołać. A rozmawiałeś przez telefon czy nie, bo to chyba najwazniejsze w tej sytuacji.

ExilPL
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lut 15, 2014 5:25 pm   

Rozmawiałem, ale chodzi mi bardziej o wystawienie mandatu na miejscu bez service kosten. Dlaczego ja mam ponosić koszty? Przez lenistwo policjanta?

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Sob Lut 15, 2014 5:34 pm   

Może nie miał przy sobie blankietow na mandaty. Nie przesadzajmy, te koszty nie sa az takie wysokie, kilka euro bodaj :119:

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Sob Lut 15, 2014 7:57 pm   

ExilPL napisał/a:
Rozmawiałem, ale chodzi mi bardziej o wystawienie mandatu na miejscu bez service kosten. Dlaczego ja mam ponosić koszty? Przez lenistwo policjanta?

lenistwo ,heh dobre ....jeszcze malo wiesz o tym kraju nie dosc ze mandaty podrozaly, to jeszcze beda wysylane na adres ,tak by placic je poprzez acceptgiro

Cytat:
Boete niet handsfree bellen in de auto
De boete voor niet handsfree bellen achter het stuur kost je in 2014:

€ 230

Cytat:
Het grootste deel van de verkeersovertredingen die het CJIB afhandelt, valt binnen de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv), ook wel de Wet Mulder genoemd.

Boetes voor lichtere verkeersovertredingen
Het gaat bij de Wahv om lichtere verkeersovertredingen, zoals

- snelheidsovertredingen
- door rood licht rijden
- ‘handheld’ bellen tijdens het besturen van een auto
- rijden zonder gordel

Nadat de opsporingsinstantie, meestal de politie, de overtreding bij het CJIB heeft aangeleverd, versturen wij een formulier met een aangehechte acceptgiro. Dit formulier heet de beschikking en is te herkennen aan de letter M, rechtsboven op het formulier.

reszte przeczytaj sobie tu http://www.cjib.nl/Onderw...ertreding-Wahv/

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Sob Lut 15, 2014 8:12 pm   

ExilPL napisał/a:

Kazdy kto jest zameldowany w NL dostaje mandat do domu. Jedynie osoby nie majace stalego adresu musza zaplacic mandat na miejscu. Koszty administracyjne sa standardem, nie ma roznicy czy placisz na miejscu czy dostaniesz mandat pozniej. Odwolac mozna sie zawsze jednak nie wroze duzo sukcesow, zapewne policjant widzial jak rozmawiales. Od kosztow administracyjnych nie mozna sie odwolac.

krzysztofa 
Poczatkujacy
Krzysztofa!

Wysłany: Pon Kwi 14, 2014 6:26 pm   

7 euro koszty administracyjne zapłacisz + 230 euro za rozmowę bez zestawu głośnomówiącego :)
Ostatnio zmieniony przez krzysztofa Pon Kwi 14, 2014 6:28 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Niunia27 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Śro Maj 21, 2014 7:31 pm   

Dostaniesz mandat do domu. Bodajże z czasam do 2 miesięcy na zapłatę,a moze miesiąc.Ale nie jestem pewna.

Odpowiedz do tematu