NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PAC-code na ING.nl - brak zasięgu lycamobile w Polsce.
Autor Wiadomość
uncle-pockets
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Mar 13, 2014 9:52 pm   PAC-code na ING.nl - brak zasięgu lycamobile w Polsce.

Witam!
Mam pewien problem; otóż w celu założenia konta w holenderskim oddziale ING - jak pewnie już wiecie - wymagany jest holenderski numer telefonu.
Zaopatrzyłem się więc w LycaMobile NL i przy zakładaniu konta bankowego podałem nowy numer.
Niestety po powrocie do Polski rozczarowałem się faktem, iż Lyca NL nie ma zasięgu w Polsce (?), a tym samym SMSy z PAC-codem wymaganym do zalogowania się na mijn.ing.nl nie docierają do mnie, przez co nie mam w ogóle dostępu do mojego konta, celem chociażby sprawdzenia stanu tegoż.
W związku z tym, mam do Was, Drodzy Forumowicze i holenderscy wyjadacze, pytanie:
Czy jest jakiś sposób na sprawienie by SMSy z kodami dotarły na holenderski numer telefonu na terenie Polski (lub inny sposób na ominięcie zabezpieczeń)?
Doszły mnie słuchy, że ponoć można jakoś za pośrednictwem Internetu "zwiększyć" zasięg sieci komórkowej, ale nie wiedziałbym nawet gdzie zacząć.

Z góry dzięki,
uncle-pockets.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Czw Mar 13, 2014 9:59 pm   

http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?p=291015

( ͡° ͜ʖ ͡°).

lubcjusz
Gaduła

Wysłany: Czw Mar 13, 2014 10:27 pm   

Lyca mobile ma zasięg w Polsce, tylko trzeba w telefonie przełączyć ręcznie z trybu auto na roaming. U mnie w telefonie jest to w aplikacjach w lyca-services. Kiedyś przerabiałem ten temat i przypadkiem to odkryłem,a już zwątpiłem że nie ma zasięgu.

uncle-pockets
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Mar 13, 2014 10:29 pm   

Gochna H napisał/a:
http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?p=291015

Dziękuję, jednakże czytałem już ten temat, a wyjaśnienia tam brakuje. TAN kody to już pewnie przestarzała rzecz (w każdym razie nikt w banku mnie o nich nie informował), więc dostać się na konto mogę jedynie wpisując PAC kod, który jest wysyłany na mój holenderski numer telefonu, niemający zasięgu w Polsce.

lubcjusz napisał/a:
Lyca mobile ma zasięg w Polsce, tylko trzeba w telefonie przełączyć ręcznie z trybu auto na roaming. U mnie w telefonie jest to w aplikacjach w lyca-services. Kiedyś przerabiałem ten temat i przypadkiem to odkryłem,a już zwątpiłem że nie ma zasięgu.

Dzięki wielkie, sprawdzę to (mam nadzieję, że na moim starym telefonie jest taka opcja, a jeśli nie, to sprawdzę na innym) i dam znać czy temat do zamknięcia, czy wciąż będzie problem.

[ Dodano: Pią Mar 14, 2014 3:19 pm ]
lubcjusz napisał/a:

Niestety nic z tego; na telefonie w podmenu LycaMobile mam opcje:
Select Mode -> Automatic/Manual
Manual -> Roaming/Netherlands

I tyle, zmiana na manual->roaming nic nie dała, w opcjach telefonu włączenie roamingu również nie pomogło. Niby pośrednictwo polskiej sieci złapało (na górnym pasku telfonu jest teraz wyświetlone "LycaMobile Plus"), ale wciąż w miejscu pasków zasięgu jest znaczek braku zasięgu (obecnie jestem w Krakowie).
Byłbym bardzo wdzięczny za dalsze porady, jeśli ktoś takowe może zaproponować.

[ Dodano: Pią Mar 14, 2014 3:28 pm ]
Udało się, temat można zamknąć, jednak dobrze by było go nie usuwać gdyby ktoś napotkał taki sam problem.
Rozwiązanie (w moim przypadku zadziałało, telefon na androidzie):

W menu głównym ikonka (w kształcie karty SIM) Lycamobile
Select Mode -> Manual -> Roaming
następnie
Ustawienia (główne) -> Komunikacja -> Sieci telefonii komórkowej -> Operatorzy sieci (z opisem "Wybierz operatora sieci") -> Przeszukaj sieci
I tutaj jeśli telefon znajdzie dostępną sieć o dobrym zasięgu, powinien resztę ustawić sam (jeśli nie, trzeba próbować do skutku, na zmianę ręcznie i automatycznie aż coś złapie). I działa.

Dzięki ogromne lubcjusz za wskazówki!
Ostatnio zmieniony przez uncle-pockets Czw Mar 13, 2014 10:30 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu