Uczulenie na pylki z kwiatów bakłażana |
Autor |
Wiadomość |
Arthevariel
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Mar 30, 2014 4:59 pm Uczulenie na pylki z kwiatów bakłażana
|
|
|
Witam, od 2 lat pracuje na szklarni przy scinaniu baklazanow.
Poprzedniego roku, zaczely wystepowac u mnie objawy alergiczne na pylek z kwiatow (katar, kichanie, lzawienie oczu, kaszel).
W tym roku zaczalem regularnie zarzywac Acatar Acti-Tabs, ktory bardzo mi pomaga jednakze lek ten nie jest dostepny w Holandii, i tu pytanie do Was, potrzebuje leku o dokladnie tym samym dzialaniu, bylem w aptece dostalem jakies tabletki Cinuforce, jednakze nie pomagaja a wydaje mi sie nawet ze wrecz przeciwnie.
Wiem takze ze wychodzi na to iz bedize niezbedna wizyta u lekarza, bo zaczyna byc to wszystko zbyt dokuczliwe, a nie chcialbym rezygnowac z pracy, teraz tylko, bezposrednio lekarz rodzinny czy odrazu alergolog? Czy tu w ogole jest taki specjalista jak alergolog, bo pytalem szefa i powiedzial ze pierwsze slyszy o czyms takim o.O
Szukalem nawet informacji na temat tej alergii w internecie, ale calkowita czarna dziura, jak gdyby nawet nie istniala ^^
podsumowywujac,
1. Tabletki o dzialaniu jak Acatar Acti-Tabs
2. Lekarz - rodzinny czy alergolog? |
|
|
|
|
doktorlecker
Gaduła

Wiek: 43 Dołączył: 18 Sie 2008 Posty: 126 Skąd: s-Hertegonbosch
|
Wysłany: Nie Mar 30, 2014 5:30 pm
|
|
|
W Tym temacie nalezy tylko sobie odpowiedzieć Zdrowie czy pieniądze. Dziekuje |
_________________ Jak dobrze zrozumieć wreszcie, że życie nabiera dopiero wtedy sensu i znaczenia, gdy toczy się zgodnie z własnymi potrzebami, rytmem własnego oddechu, a przede wszystkim własnym wyobrażeniem |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Mar 30, 2014 6:00 pm
|
|
|
Arthevariel napisał/a: | teraz tylko, bezposrednio lekarz rodzinny czy odrazu alergolog? Czy tu w ogole jest taki specjalista jak alergolog, bo pytalem szefa i powiedzial ze pierwsze slyszy o czyms takim o.O |
Powinienies udac sie najpierw do lekarza domowego ,
byc moze jest w Holandii odpowiednik lekarstwa ktore Ci pomaga ,dobrze bedzie jak wezmiesz opakowanie ze soba ,wowczas lekarz sprawdzi jego sklad
Najprawdopodobniej zostaniesz skierowany na badanie krwi (poziom przeciwciał IgE całkowite ,alergeny IgE specyficzne)
by stwierdzic czy znajduja sie w niej przeciwciala ,jesli badanie cos wykaze , to w pierwszej kolejnosci huisarts - podejmie leczenie , jesli bez powodzenia ,to otrzymasz skierowanie do dermatologa.
Dermatolog pokieruje dalszym leczeniem , zostana wykonane testy ,ale zeby tak sie stalo musisz bardzo naciskac i duzo narzekac ...bo inaczej to oleja
pozdrawiam i zdrowka zycze |
|
|
|
|
|
|