NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
konto oszczednosciowe dla dzieci w ING
Autor Wiadomość
beataw 
Gaduła
beataw

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Mar 31, 2014 12:44 pm   konto oszczednosciowe dla dzieci w ING

witam ...szukalam czegos na ten temat ale nie znalazlam

a mianowicie chcialabym zalozyc dzieciom konta oszczednosciowe albo cos podobnego zeby babcia mogla im wplacac na to konto pieniazki na kilkanascie lat poniewaz sa jeszcze mali.
w ING uslyszalam ze na moim koncie moge tak zrobic i sobie tam wplacac ale ja bym chciala zeby to bylo dla nich tylko bo sie okaze za kilka lat ze mam duzo kasy i sie balasting przyczepi.
czy wogole jest taka mozliwosc zeby te pieniazde nie wliczaly sie do naszych dochodów lub oszczednosci ?

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Pon Mar 31, 2014 1:57 pm   

Nie przyczepi sie Belasting, tlyko tak tutaj jest, ze od oszczednosci sie placi podatek i musisz te oszczednosci wykazac w rozliczeniu.
Wiecej do poczytania tutaj
http://kennisbank.sparen....rij-sparen-kind

jolcia29 
Super gaduła

Wysłany: Pon Mar 31, 2014 7:11 pm   

dzisiaj rozmawialam z moja ksiegowa i powiedziala ze mozna na rok miec do 42 tysiecy euro oszczednosci i nie trzeba placic podatku, jezeli chodzi o wplaty to powiedziala ze mozna dostac darowizne jednorazowa do kwoty chyba 4.500 lub 5.500 (tak pamietam moj maz zapisal wiec potem to poprawie) i wtedy tez nie placi sie podatku. Ja mam przy swoim koncie zalozone konto dla corki w ING wiec na pewno taka opcja istnieje.

beataw 
Gaduła
beataw

Wysłany: Pon Mar 31, 2014 7:55 pm   

jolcia29 napisał/a:
dzisiaj rozmawialam z moja ksiegowa i powiedziala ze mozna na rok miec do 42 tysiecy euro oszczednosci i nie trzeba placic podatku, jezeli chodzi o wplaty to powiedziala ze mozna dostac darowizne jednorazowa do kwoty chyba 4.500 lub 5.500 (tak pamietam moj maz zapisal wiec potem to poprawie) i wtedy tez nie placi sie podatku. Ja mam przy swoim koncie zalozone konto dla corki w ING wiec na pewno taka opcja istnieje.

dzieki za odpowiedzi,,,,o jakich kwotach my tu rozmawiamy ?? haa babcia chce po 50 euro wplacac na konto dzieci to napewno nie bedzie kwota 40 tys euro ,choc chcialabym dostac taki zastrzyk gotowki
bynjmniej dzieki

Odpowiedz do tematu