Koniec APK, zepsute auto w Polsce. Tablice Holenderskie. |
Autor |
Wiadomość |
h4ziroshi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Cze 28, 2014 4:36 pm Koniec APK, zepsute auto w Polsce. Tablice Holenderskie.
|
|
|
Witam,
3 tygodnie przed terminem APK wjechałem na holenderski warsztat na przegląd, okazało się, że samochód nie przejdzie APK ze względu na wysoką emisję spalin (wpisane w papier RDW)
Wyjechałem do Polski w celu naprawy, okazało się, że silnik jest do wymiany. Auto stoi i długo jeszcze nie pojedzie, a termin APK minął kilka dni temu.
Auto stoi w Polsce i jeszcze miesiąc będę zbierał pieniądze na naprawę i nie wyrobię APK.
Co robić? |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)

|
Wysłany: Sob Cze 28, 2014 4:50 pm
|
|
|
Bez ryzyka i zgodnie z przepisami? Laweta do Holandii. |
|
|
|
|
h4ziroshi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Cze 28, 2014 5:05 pm
|
|
|
Niestety, to zbyt wysokie koszta na chwile obecną. Jest jakieś inne rozwiązanie?
Wolałbym, żeby auto zostało zrobione w Polsce.
Słyszałem, że za brak APK jest kara, jaka? Nie mogę nigdzie tego znaleźć. |
Ostatnio zmieniony przez h4ziroshi Sob Cze 28, 2014 5:06 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Cze 28, 2014 5:22 pm
|
|
|
Cytat: | Boete APK verlopen
Een boete of bekeuring voor een verlopen APK krijgt u automatisch thuisgestuurd. Zelfs als uw auto in uw garage staat kunt u hiervoor een bekeuring krijgen. Dit gebeurt over het algemeen pas een maand nadat de APK verlopen is. Na deze bekeuring heeft u twee maanden de tijd om de APK te regelen alvorens u een nieuwe automatische bekeuring ontvangt.
De boete voor een verlopen APK bedraagt € 90.
|
http://www.flitsers.nl/boete/apk-verlopen
Po miesiacu automatycznie otrzymasz mandat do domu nawet jak auto stoi w garazu .
Edit.
Nie nadazam , kary zmieniaja sie jak w kalejdoskopie
w linku znalazlam informacje tyczace sie tego roku i tegorocznych kar
Cytat: | Boetes
In deze rubriek vindt u de boetebedragen geldend vanaf 1 januari 2014 voor de meest voorkomende lichtere overtredingen, variërend van het te vroeg aanbieden van huisvuil, vissen buiten het visseizoen tot snelheidsovertredingen. |
kara za brak aktualnego APK wynosi € 130
http://www.om.nl/onderwer...465,3115#keuzes |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Cze 30, 2014 5:02 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Sob Cze 28, 2014 5:49 pm
|
|
|
To ja do powyzszego dodam, ze po dwoch miesiacach od otrzymania pierwszego mandatu o ile auto nadal nie bedzie posiadalo aktualnego APK , to otrzymasz nastepne 90 euro do zaplacenia. |
|
|
|
|
h4ziroshi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Cze 28, 2014 5:58 pm
|
|
|
Dziękuję za pomoc Gochna, przestałem się bać, wcześniej słyszałem o karze 1000euro.
Czy mogę zrobić przegląd techniczny na polskiej stacji diagnostycznej, czy Policja będzie to respektować? Chciałbym wrócić na kołach. Dla RDW zrobię APK po powrocie. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Cze 28, 2014 6:24 pm
|
|
|
h4ziroshi,
W internecie znalazlam tylko informacje ze w Holandii akceptowane jest APK z Belgii
i Hiszpani jesli chodzi o RDW .
Cytat: | APK keuren in het buitenland
Buiten Nederland kunt u alleen in België en Spanje een APK laten uitvoeren. Bij goedkeuring wordt het voertuig online afgemeld bij de RDW en ontvangt u een Nederlands APK-rapport. Bij afkeuring wordt het voertuig als afgekeurd in het kentekenregister gemeld. Het voertuig moet dan gerepareerd worden. Daarna moet u het voertuig weer voor APK laten keuren. Kijkt u hier voor Adressen in het buitenland waar u een APK kunt laten uitvoeren
| http://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/APK.aspx
Przeglad techniczny mozesz zrobic , ale nie umiem odpowiedziec na pytanie czy APK wykonane w polskim warsztacie bedzie respektowane przez policje . |
|
|
|
|
sylwester
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 29, 2014 10:35 pm
|
|
|
wymelduj auto z rdw
http://www.rdw.nl/Particu...sen-online.aspx
kosztuje to okolo 90 E chyba,ale podatku nie placic bedziesz musial jak auto dluzej jak 3 miesioce wymeldowane bedzie.
Auto zrobione,znowu zameldowac i podatek placic.Lepsze niz kara.
Kara przychodzi po 2 tygodniach przewaznie. |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Pon Cze 30, 2014 12:00 pm
|
|
|
sylwester napisał/a: | kosztuje to okolo 90 E | podajesz link i nawet tego nie sprawdzisz ?
Cytat: | Aanmelden schorsing normaal tarief RDW € 73,00 |
Cytat: |
Kara przychodzi po 2 tygodniach przewaznie. | Naprawde po dwoch tygodniach a nie po miesiacu gdzie to wyczytales ?
Wez moze wczesniej sam sie doinformuj Cytat: | bekeuring krijgen. Dit gebeurt over het algemeen pas een maand nadat de APK verlopen is.
|
|
|
|
|
|
sylwester
Poczatkujacy
|
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik

|
Wysłany: Wto Lip 01, 2014 1:24 pm
|
|
|
Tak, tylko że auto wtedy musi stać na prywatnym terenie i nie może się nim poruszać po publicznych drogach. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
fornal
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Lip 13, 2014 12:59 am
|
|
|
Za brak przegladu jest mandat. W DE bedzie z 70 Euro, w PL moze z 200zl. Jak nawet zaplacisz w kazdym kraju to taniej niz laweta. |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Nie Lip 13, 2014 11:00 am
|
|
|
fornal napisał/a: | Za brak przegladu jest mandat. W DE bedzie z 70 Euro, w PL moze z 200zl. Jak nawet zaplacisz w kazdym kraju to taniej niz laweta. | Zapłacisz mandat i co, możesz dalej jechać?? Czy raczej mandat i auto na policyjny parking lub lawetę. Bo raczej policja nie puści dalej bez badań. |
|
|
|
|
grizzly86
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Sie 30, 2014 10:17 am
|
|
|
potrzebuje kogos kto pomoze zalatwic apk. mam podloge lekko podgnita a za naprawe wolaja sobie 700 E |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Sob Sie 30, 2014 2:10 pm
|
|
|
Nie liczylabym za bardzo na jakies lewe zalatwienie APK , zaden garaz nie zatwierdzi raportu koncowego
jesli napisali, ze masz cos w aucie do zrobienia, to ich nie obchodzi ze nie masz kasy na zrobienie usterki... albo to wykonasz albo nie jezdzisz , przeciez tu chodzi o bezpieczenstwo innych uzytkownikow na drodze ze o twoim wlasnym nie wspomne . |
|
|
|
|
|