NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomocy! Wypadek z mojej winy samochód i skuter...
Autor Wiadomość
Bochen1993
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lip 06, 2014 8:05 pm   Pomocy! Wypadek z mojej winy samochód i skuter...

Witam tydzień temu miałem wypadek. Nie ustąpiłem pierwszeństwa na rondzie , poszkodowana kobieta jechała skuterem. Ogólnie kobiecie nic się nie stało sytuacja wyglądała tak że przy wjeździe na rondo zahaczyłem o skuter przy prędkości niecałych 20km/h kobieta wywróciła się po czym podniosła się na chwilę rozłożyła ręce w stylu " Co Ty k***a robisz" spojrzała na polską rejestrację mojego samochodu i położyła się z płaczem na asfalcie krzycząc żebym wezwał policję. Przyjechała karetka sanitariusze wzięli kobietę do karetki po kilku minutach wyszedł lekarz pokaz mi że wszystko jest ok ale zabierają ją do szpitala na badania. Policja standardowo spisała moje wszystkie dane podczas rozmowy z policjantem zapytałem czy możliwość pokrycia kosztów z mojej kieszeni po czym odpowiedział mi że to będzie bardzo drogie ponieważ będę musiał zapłacić za przyjazd karetki i badania kobiety ( teoretycznie 2000e ;/ ) Po rozmowie pozwolili mi odjechać. Dodam że skuter był lekko zarysowany poza tym nic się nie stało. Niedawno przyszedł do mnie dokument z policji z tego co znalazłem w internecie jest to oświadczenie o zdarzeniu drogowym. Na drugiej stronie dokumentu jest jeszcze jakieś oświadczenie które muszę wypełnić ale jest ono w języku holenderskim i z tego co zauważyłem podczas próby tłumaczenia jest to jakiś dokument do ubezpieczalni. Czy ktoś miał podobny przypadek i czy ktoś się orientuję czy muszę płacić za udzielenie pomocy medycznej tej dziewczynie oraz czy mogę pokryć to z własnej kieszeni bez udziału ubezpieczalni

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Lip 06, 2014 8:36 pm   

Bochen1993,

jesli posiadasz ubezpieczenie to wszystkie koszty powinno pokryc ubezpieczenie

w innym wypadku wszystkie koszty bedziesz musial pokryc z wlasnej kieszeni

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Nie Lip 06, 2014 8:54 pm   

Znajomy mial podobne zdarzenie. Potracil starsza kobiete z rolatorem na przejsciu dla pieszych.
Rowniez karetka zabrala kobiete do szpitala ale nic powaznego sie nie stalo.
Mial sprawe sadowa i dostal kare 800 euro. Nie wiem czy to bylo na rzecz tej kobiety.

Druga sprawa. Kolezanka jadac samochodem zostala potracona przez inny samochod, ktory wymusil pierwszenstwo. Pasazerom nic sie nie stalo tylko samochod zostal uszkodzony. Koszty naprawy samochodu pokrylo ubezpieczenie sprawcy...oraz leczenie poszkodowanej kolezanki :119:
Miala wczesniej problemy z kregoslupem i postanowila wykorzystac wypadek na pokrycie kosztow leczenia.

Wiec moze jednak warto zawiadomic ubezpieczalne bo poszkodowana moze miec dlugie i kosztowne leczenie.
Ostatnio zmieniony przez Jagoda97 Nie Lip 06, 2014 8:56 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Bochen1993
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lip 06, 2014 9:01 pm   

Ale znowu z tego co czytałem każdy holender powinien mieć ubezpieczenie zdrowotne. Poza tym papiery które dostałem do wypełnienia są w języku holenderskim myślę nad tym żeby iść na policję i po prostu powiedzieć że nie mogę tego wypełnić ponieważ nie znam języka holenderskiego

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Nie Lip 06, 2014 9:04 pm   

Bochen1993 napisał/a:
Ale znowu z tego co czytałem każdy holender powinien mieć ubezpieczenie zdrowotne. Poza tym papiery które dostałem do wypełnienia są w języku holenderskim myślę nad tym żeby iść na policję i po prostu powiedzieć że nie mogę tego wypełnić ponieważ nie znam języka holenderskiego

Wspomniana kolezanka miala leczenie alternatywne, ktorego jej ubezpieczenie nie pokrywalo.

Bochen1993
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lip 06, 2014 9:07 pm   

Poza tym myślałem żeby do niej podjechać i porozmawiać na spokojnie ale nie wiem czy to jest dobry pomysł...

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Nie Lip 06, 2014 9:39 pm   

A papiery maja być po jakiemu, po chińsku? Jesteś w Holandii to szukaj kogoś kto ci przetłumaczy. Nie baw się w załatwianie poza ubezpieczalnią, bo niekiedy koszta leczenia ida w grube tysiące euro. Jesli twoka wina,to potwierdz to na papierze i sprawa się kończy. Ubezpieczenie obejmuje odpowiedzialność za leczenie poszkodowanego (ofiary).

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Nie Lip 06, 2014 11:50 pm   

Bochen1993 napisał/a:
Ale znowu z tego co czytałem każdy holender powinien mieć ubezpieczenie zdrowotne
Pewnie ,tak jak kazdy Polak zatrudniony w Holandii pytanie czy wszyscy maja ?
no i co cie obchodzi ubezpieczenie kogos kogo potraciles ? jesli ubezpieczenia nie posiada to bedzie dopiero problem
Bochen1993 napisał/a:
Ogólnie kobiecie nic się nie stało
a cos ty lekarz z zawodu i wiesz na pewno ze nic sie niestalo ?
Cytat:
czy mogę pokryć to z własnej kieszeni bez udziału ubezpieczalni

Nie i na cale szczescie, ze tego nie mozesz zrobic , bo tez i nie tobie oceniac szkody jakie wyrzadziles , choc jak piszesz nic sie nie stalo ,znajac tutejsza realia, to po kosciach sie ta sprawa nie rozejdzie.

Odpowiedz do tematu