Gdzie można zgłosić najemcę, który nie oddał borgu? |
Autor |
Wiadomość |
federalni
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lip 07, 2014 2:14 pm Gdzie można zgłosić najemcę, który nie oddał borgu?
|
|
|
Witam serdecznie.
Przedstawię "krótko" moją sytuację.
Wynajmowałm mieszkanie przez maklera ,za które dałam kaucję 1200 euro.
Umowę mieliśmy do momentu kiedy właścicielka sprzeda dom. Więc kiedy owy dzień nastał oznajmiła, że nie odda borgu gdyż dom był w złej kondycji i musiała opuścić cenę! Obwiniła nas za wilgoć i grzyba na ścianie gdzie on już był w momencie wprowadzenia się ( wyjaśniono nam przy okazji szukania pomocy, że to nie może być nasza wina, ponieważ dom nie miał dobrej izolacji) i za to, że od wigloci odszedł laminat z mebli kuchennych ( mało widoczne)
O wszystkich tych " niedogodnościach" właściciela powiadomił makler by móc obniżyć cenę nowemu właścicielowi.
Dodam, że właścicielka niegdy nie była w tym domu za czasów naszego najmu i nie była równiez przy zdawaniu mieszkania.
Ani właścicielka ani makler nie dali nam raportu zdawczo-odbiorczego na którym powinno być wypisane za co przejmuje nasz borg! Do tego wyparła się 1200 euro twierdząc, że tylko 600 poszło na borg a drugie 600 euro na poczet bierzącego miesiąca czyli za pierwszy miesiąc miała zapłacone podwójnie.
Sprawa jest skomplikowana bo kaucję nie wpłacaliśmy jej na konto tylko daliśmy do ręki poprzednim wynajmującym( znajomi polacy). Oni zrobili tak samo kiedy się wprowadzali. wszystko to po to by nie przedłużać czekania aż babka odda kaucję. Niestety nie podpisaliśmy umowy przekazania kaucji ze znajomymi.
Mimo wszystko właścicielka w korespondencji ze mną przyznała się do 600 euro które chciałabym odzyskać.
Byłam na rozmowi z adwokatem ale owy bierze sobie 195 euro za godzinę i z góry mi poiwedziano, że będzie to kosztowało 690 euro. Gra nie warta świeczki bo bym musiał dokładać do interesu.
Pytanie jest następujące:
Czy ktoś, kiedykolwiek słyszał o instytucji która zajmuje się najmcami, którzy oszukują lokatorów? Kiedyś coś o tym czytałam ale do dziś nie mogę znaleźć o tym informacji!
Czy ktoś z Was ma może jakiś pomysł jak tą kasę odzyskać?
Z góry będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje.
Pozdrawiam serdecznie.
J.M.K |
Ostatnio zmieniony przez federalni Pon Lip 07, 2014 2:15 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Pon Lip 07, 2014 7:41 pm
|
|
|
Co do płacenia podwójnie za pierwszy miesiąc, to często ekstra czynsz jest prowizja dla maklera. Ja też płaciłem borg plus jeden mieięczny czynsz extra. |
|
|
|
|
doktorlecker
Gaduła

Wiek: 43 Dołączył: 18 Sie 2008 Posty: 126 Skąd: s-Hertegonbosch
|
Wysłany: Pon Lip 07, 2014 8:33 pm
|
|
|
Adwokat - 195 euro za godzinę ??? No nie Skąd ty wziołeś taką stawke.. Koło mnie jest kancelaria adwokacka, i każdy z nich bieże 60 euro.... wiez gdyby tak płacili to ja z miejsca ucze sie na adwokata w holandii i pracuje tylko 3 godziny dziennie.... Wielkie Wow...Ps, od kilku lat czytam posty polaków, i przyznam szczerzez że niektóre to już wszelkie pojecie przeszły juz dawno.....A tak z ciekawości, doszłem do wniosku że im krucej polak w holandii to ma wiecej do powiedzenia o tym kraju i przepisów...:) |
_________________ Jak dobrze zrozumieć wreszcie, że życie nabiera dopiero wtedy sensu i znaczenia, gdy toczy się zgodnie z własnymi potrzebami, rytmem własnego oddechu, a przede wszystkim własnym wyobrażeniem |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Pon Lip 07, 2014 9:44 pm
|
|
|
60 euro to jakiś cienki adwokacina. Stawki ok 150 euro/godz są jak najbradziej normalne. Ale w większych miastach są punkty z darmowymi poradami adwokackimi. Było już gdzieś na forum. |
|
|
|
|
Dantei
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 08, 2014 12:10 pm
|
|
|
Ja płacilem swego czasu 250 € za godzinę. Sprawa nie jest taka prosta jak się doktorlecker@ wydaje. Każdy adwokat pyta o zarobki z zeszłego roku, jeśli przekroczysz zdaje się 30 tysięcy euro brutto to nie masz ulgi i musisz płacić pełna kwotę.
Numery brałem też z ogłoszeń z niedzieli i wszędzie się adwokat pytał, czy przekroczyłem próg, bo inaczej 250 € za godzinę pracy. |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Wto Lip 08, 2014 1:09 pm
|
|
|
Dantei napisał/a: | Ja płacilem swego czasu 250 € za godzinę |
szczerze powiem ze nie wierze ze tyle placiles za godzine adwokatowi |
|
|
|
|
nuta
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Wto Lip 08, 2014 1:33 pm
|
|
|
ja troche nierozumiem, dlaczego "najemca" ma oddac borg? przeciz najemca chyba placi borg przy podpisaniu kontrkaktu ;/ |
|
|
|
|
Dantei
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 08, 2014 3:22 pm
|
|
|
Panicelinka napisał/a: | Dantei napisał/a: | Ja płacilem swego czasu 250 € za godzinę |
szczerze powiem ze nie wierze ze tyle placiles za godzine adwokatowi | Jeśli dobrze pamiętam była to firma Adviza, możesz poszukać, zadzwonić i zobaczysz, że nie kłamię. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Lip 08, 2014 7:13 pm
|
|
|
pancelinka ceny adwokatow sa od 150 do nawet 500 euro za godzine
http://www.advocaatkeus.n...en-tarieven.php
Ja place dla mojego adwokata jak go potrzebuje od 275 do 325 za godz ex btw. ale nie sa to sprawy np zwrotu borg czy jakies inne blachostki .
[ Dodano: Wto Lip 08, 2014 7:19 pm ]
federalni, wracajac do twojego pytania to zapytam czy masz dowody na to ze dom byl w takim samym stanie jak go przyjmowales ?
mam namysli np zdjecia czy opis ?
Jezeli nie masz a przed toba bylo juz kilku innych najmujacych to mozesz mies powazny problem bo jak udowodnisz ze to nie ty zniszczyles tylko inni ? Jak im udowodnisz ze dom byl w zlym stanie jak go odbieraliscie ?
JEzeli zarabiasz ponizej jakiegos poziomu masz prawo do advocata z urzedu i bedziesz doplacal cos okolo 80-100 euro za ta sprawe ale jak twoje dochody przekraczaja dany pulap to adwokata placisz z wlasnej kieszeni a ich ceny sa juz naprawde slone , moge ci poradzic bys sie zglosis po darmowa porade w juridisch loket
https://www.juridischloket.nl/ |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Lip 08, 2014 7:21 pm
|
|
|
Ze adwokaci sa drodzy to wiem ...ale sama bylam zaskoczona ta wymieniona kwota
Cytat: | 195 euro za godzinę i z góry mi poiwedziano, że będzie to kosztowało 690 euro |
przeciez z taka sprawa mozna sie udac do jednego z biur https://www.juridischloket.nl/
i mozna uzyskac darmowa pomoc |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
federalni
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 08, 2014 8:17 pm
|
|
|
doktorlecker napisał/a: | Adwokat - 195 euro za godzinę ??? No nie Skąd ty wziołeś taką stawke.. Koło mnie jest kancelaria adwokacka, i każdy z nich bieże 60 euro.... wiez gdyby tak płacili to ja z miejsca ucze sie na adwokata w holandii i pracuje tylko 3 godziny dziennie.... Wielkie Wow...Ps, od kilku lat czytam posty polaków, i przyznam szczerzez że niektóre to już wszelkie pojecie przeszły juz dawno.....A tak z ciekawości, doszłem do wniosku że im krucej polak w holandii to ma wiecej do powiedzenia o tym kraju i przepisów...:) |
To jeszcze mało wiesz na temat adwokatów!
To ja i tak dostałam zniżkę bo kontakt mam z darmowej poradni prawniczej a od nich zawsze są zniżki.
Ucz się ucz - na dobre Ci wyjdzie:)
[ Dodano: Wto Lip 08, 2014 8:25 pm ]
Gochna H napisał/a: | Ze adwokaci sa drodzy to wiem ...ale sama bylam zaskoczona ta wymieniona kwota
Cytat: | 195 euro za godzinę i z góry mi poiwedziano, że będzie to kosztowało 690 euro |
przeciez z taka sprawa mozna sie udac do jednego z biur https://www.juridischloket.nl/
i mozna uzyskac darmowa pomoc |
W juridischloket byłam i nic się nie dowiedziałam, bo dla nich to sprawa dla adwokata. Adwokat przysłał umowę i oczy mi dęba stanęły jak zobaczyłam, że kwota jest za godzinę.
Potem przyszły dokumenty z raad voor rechtsbijstand, że za imprezę zapłacę dokładnie 616 euro ( właśnie sprawdziłam).
Pamiętam, że czytałam kiedyś, gdzieś, że jest instytucja ( nie wiem czy działająca non profit czy rządowa) która kontroluje najemców, ale za chiny nie mogę tego znaleźć...
[ Dodano: Wto Lip 08, 2014 8:33 pm ]
baileys napisał/a: | pancelinka ceny adwokatow sa od 150 do nawet 500 euro za godzine
http://www.advocaatkeus.n...en-tarieven.php
Ja place dla mojego adwokata jak go potrzebuje od 275 do 325 za godz ex btw. ale nie sa to sprawy np zwrotu borg czy jakies inne blachostki .
[ Dodano: Wto Lip 08, 2014 7:19 pm ]
federalni, wracajac do twojego pytania to zapytam czy masz dowody na to ze dom byl w takim samym stanie jak go przyjmowales ?
mam namysli np zdjecia czy opis ?
Jezeli nie masz a przed toba bylo juz kilku innych najmujacych to mozesz mies powazny problem bo jak udowodnisz ze to nie ty zniszczyles tylko inni ? Jak im udowodnisz ze dom byl w zlym stanie jak go odbieraliscie ?
JEzeli zarabiasz ponizej jakiegos poziomu masz prawo do advocata z urzedu i bedziesz doplacal cos okolo 80-100 euro za ta sprawe ale jak twoje dochody przekraczaja dany pulap to adwokata placisz z wlasnej kieszeni a ich ceny sa juz naprawde slone , moge ci poradzic bys sie zglosis po darmowa porade w juridisch loket
https://www.juridischloket.nl/ |
Mam zdjęcia, świadków wszystko zebrałam do kupy. Tym bardziej, że ja remont tego domu zrobiłam z własnej kieszeni i to tak na picuś glancuś a ona mi jeszcze powiedziała, że malowanie grzyba nie usunie!! beszczelny babsztyl! Taką mam chęć ja udupić, że się w pale nie mieści! Tylko nie wiem jak?!?! Nerwa mam takiego, że szkoda gadać! Tyle kasy w błoto!!!
Generalni to ona sobie tę kasę wzięła za grzyba na ścianach i za spuchnięty od wilgoci laminat na meblach kuchennych ( tak mi w mailu napisała) co oczywiście nie jest moją winą a winą całego niezaizolowanego domu!
Juridisch zaliczony, pułap taki jak widać przy cenie za 1h. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Lip 09, 2014 12:05 pm
|
|
|
federalni napisał/a: | Umowę mieliśmy do momentu kiedy właścicielka sprzeda dom. Więc kiedy owy dzień nastał oznajmiła, że nie odda borgu gdyż dom był w złej kondycji i musiała opuścić cenę! Obwiniła nas za wilgoć i grzyba na ścianie gdzie on już był w momencie wprowadzenia się ( wyjaśniono nam przy okazji szukania pomocy, że to nie może być nasza wina, ponieważ dom nie miał dobrej izolacji) i za to, że od wigloci odszedł laminat z mebli kuchennych ( mało widoczne) |
Nie rozumiem , czy w momencie ,kiedy wprowadzaliscie sie do tego mieszkania nie widzialas ze dodatkowym lokatorem bedzie grzyb na scianie i za niego tez bedziesz placila ?a jesli widzialas to dlaczego nie zareagowalas ?
wiesz wchodzac do domu w ktorym jest grzyb czuje sie od razu ten zapach
wiec sie dziwie ,ze zdecydowalas sie na to mieszkanie nawet ze wzgledu na wlasne zdrowie .
federalni napisał/a: | ja remont tego domu zrobiłam z własnej kieszeni i to tak na picuś glancuś |
Wprowadzasz sie do zagrzybionego wilgotnego mieszkania i je remontujesz ?
na zdrowy rozum przeciez to jest obowiazek wlasciciela , placisz wiec stawiasz wymagania. |
|
|
|
|
federalni
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lip 10, 2014 9:47 am
|
|
|
Gochna H napisał/a: | federalni napisał/a: | Umowę mieliśmy do momentu kiedy właścicielka sprzeda dom. Więc kiedy owy dzień nastał oznajmiła, że nie odda borgu gdyż dom był w złej kondycji i musiała opuścić cenę! Obwiniła nas za wilgoć i grzyba na ścianie gdzie on już był w momencie wprowadzenia się ( wyjaśniono nam przy okazji szukania pomocy, że to nie może być nasza wina, ponieważ dom nie miał dobrej izolacji) i za to, że od wigloci odszedł laminat z mebli kuchennych ( mało widoczne) |
Nie rozumiem , czy w momencie ,kiedy wprowadzaliscie sie do tego mieszkania nie widzialas ze dodatkowym lokatorem bedzie grzyb na scianie i za niego tez bedziesz placila ?a jesli widzialas to dlaczego nie zareagowalas ?
wiesz wchodzac do domu w ktorym jest grzyb czuje sie od razu ten zapach
wiec sie dziwie ,ze zdecydowalas sie na to mieszkanie nawet ze wzgledu na wlasne zdrowie .
federalni napisał/a: | ja remont tego domu zrobiłam z własnej kieszeni i to tak na picuś glancuś |
Wprowadzasz sie do zagrzybionego wilgotnego mieszkania i je remontujesz ?
na zdrowy rozum przeciez to jest obowiazek wlasciciela , placisz wiec stawiasz wymagania. |
Kiedy mieszkasz w miasteczku niemalże samych bogaczy nie licz na to, że mieszkania bedą tanie.
Ja tamto nazwałam mieszkaniem a tak naprawdę to było bungalow, murowane ale bungalow. Kiedy wszystko dookoła kosztuje 950 do 1500 euro za miesiąc a tu masz okazję za 600 to korzystasz . Ja nad tą okazją zastanawiałam się 8 miesięcy, bo wiedziałam, że jest w nim wilgoć. Remont " odświerzający" robili poprzedni lokatorzy żeby zdać dom. Nam nie wyraziła zgody ( nie chciała dopłacać do interesu) bo uważała, że to co jest zrobione w zupełności wystarczy a jak coś chcemy robić to na własną rękę.
To Bungalow kupił nasz sąsiad zza ściany. Przyszedł któregoś dnia i poprosił byśmy mu pokazali wszystkie wady tego domu bo będzie się licytował z właścicielką o obniżenie ceny.
A my niczego nieświadomi pokazaliśmy.
Później okazało się, że zgadał się z maklerem i owe wady zostały zarzucone nam!
Tak to wyglądało :/ |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Lip 10, 2014 8:13 pm
|
|
|
federalni napisał/a: | Kiedy wszystko dookoła kosztuje 950 do 1500 euro za miesiąc a tu masz okazję za 600 to korzystasz . | oczywiscie i jak taka okazja znaczy ze cos w niej nie ghra bo inaczej bedzie normalana cena . federalni napisał/a: | a remont tego domu zrobiłam z własnej kieszeni i to tak na picuś glancuś a ona mi jeszcze powiedziała, że malowanie grzyba nie usunie!! | bo i ma racje malowanie grzyba nie usunie tylko zamaluje na pare dni . federalni napisał/a: | Mam zdjęcia, świadków wszystko zebrałam do kupy. | skoro masz zdjecia i postronnych swiadkow to wystarczy napisac list do niej i zalaczyc zdjecia ze takie mieszkanie juz w chwili jak ty sie wprowadzalas i zadasz natychmiastowego oddania borgu. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
federalni
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lip 10, 2014 9:07 pm
|
|
|
No nie usunie, nie usunie. Ja używałam jakiś środków chemicznych, specjalnych gruntów ale to tylko działało na 2 miesiące, potem było to samo.
Ja doskonale wiedziałm na jaki dom się wprowadzam i nie potrzebne mi są komentarze typu,że wiedziałam na co się pisałam za taką cenę.
Mnie nie chodzi o tego grzyba tylko o zwrot mojej kasy. Jak dla mnie to jest jawne wyłudzenie! Tym bardziej,że nie dostałam żadnego raportu zdawczo-odbiorczego!
Czy jest możliwość założenia jej sprawy w sądzie bez konieczności zatrudniania adwokata? Ja bym sobie sama dała z nią radę i mediator raczej mi się nie przyda!
Może i faktycznie powinnam do niej pojechać i zmusić ją do oddania pieniędzy! |
|
|
|
|
|