Ciąża, mieszkanie ze spółdzielni w Holandii a poród w Polsce |
Autor |
Wiadomość |
madzik165
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lis 01, 2014 9:13 pm Ciąża, mieszkanie ze spółdzielni w Holandii a poród w Polsce
|
|
|
Witam. Mam takie pytanie. Ponieważ jestem w ciężkiej sytuacji nie wiem co robić.
1. Czy będąc w ciąży mogę się ubiegać o mieszkanie ze spółdzielni jako matka z dzieckiem.
Bardzo bym chciała rodzić w Polsce i po urodzeniu posiedzieć w Polsce jakieś 6 miesięcy do roku i wrócić z powrotem do Holandii.
2. Czy będę dostawać macierzyńskie holenderskie będąc w Polsce?
3. Czy wyjeżdżając do Polski na ten czas muszę zdać mieszkanie ze spółdzielni już na zawsze? Chodzi mi o to, że chciałabym mieć gdzie wrócić z dzieckiem po tym 0,5 roku czy 1 roku. Czy mogłabym do tego mieszkania które dostałam wrócić??Mogłabym rodzić w Holandii było by najprościej ale mam taką rodzinę w Polsce która nie będzie w stanie przyjechać do mnie a zależy mi na tym aby moje dziecko widziało rodzinę i chciałabym ochrzcić dziecko w Polsce. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Lis 02, 2014 10:47 am
|
|
|
madzik165,
1) a czemu miala bys sie nie ubiegac ? czas oczekiwania i obowiazki masz takie same jak i wszyscy inni .
2) zalezyod UWV czy dostaniesz pozwolenie na wyjaz na czas porodu i maciezynskiego .
3) Mieszkania nie musisz zdawac ale musisz oplacac stale oplaty . Pamietaj tez ze nie mozesz podnajmowac obcym mieszkania socialnego , bo jak sie spoldzielnia dowie to maja ci prawo go odebrac.
madzik165 napisał/a: | po urodzeniu posiedzieć w Polsce jakieś 6 miesięcy do roku | hmmm a jak dlugi maciezynski oczekujesz ? Jezeli twoj pracodawca ciebie zamelduje na maciezynski to przysluguje ci 4-6 tyg maciezynskiego przed porodem i 10-12 tyg po porodzie .Jak masz prawo do zasilku to mozesz o takowy wystapic tu w NL , po zakonczeniu maciezynskiego ale przynajmniej pierwsze 4 tyg zasilku musisz przebywac w NL , po 4 tyg mozesz transferowac twoj zasilek na max 3 m-ce do polski . madzik165 napisał/a: | zależy mi na tym aby moje dziecko widziało rodzinę | dla nie mowlaka nie ma roznicy czy to rodzina czy nie on tego nie rozozna , dla ciebie to juz inna sprawa . madzik165 napisał/a: | chciałabym ochrzcić dziecko w Polsce. | przeciez nie ma z tym zadnego problemu o ile dostaniesz pozwolenie na wyjazd na czas porodu i maciezynskiego to mozesz w tym czasie ochrzcic dziecko . Nie dostaniesz pozwolnia lub z innego powodu zostaniesz w NL to przy nastepnej okazji pobytu w PL mozesz ochrzcic dziecko. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Nie Lis 02, 2014 10:51 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|