NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie w sprawie Odszkodowania
Autor Wiadomość
misiomru 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 09, 2014 7:18 pm   Pytanie w sprawie Odszkodowania

Witam czy jest ktoś w stanie mi odpowiedzieć na moje pytanie :

Pracuje w NL od 6 lat niedawno miałem w Polsce operacje na rękę dokładnie Artroskobie stawu barkowego to wszystko stało mi się przez prace.
Nie posiadam ubezpieczenia Holenderskiego tylko Polskie ubezpieczenie Międzynarodowe.
Posiadam wszystkie dokumenty faktury za operacje i czy mógł bym się starać w Holandii o jakieś odszkodowanie czy coś?
jeżeli tak to gdzie mam się z tym udać i jak to zalatwić

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Wto Gru 09, 2014 10:48 pm   

misiomru napisał/a:
Nie posiadam ubezpieczenia Holenderskiego

misiomru napisał/a:
czy mógł bym się starać w Holandii o jakieś odszkodowanie

szczerze ci powiem, ze pierwszy raz sie spotykam z takim z lekka roszczeniowym podejsciem
o jakie odszkodowanie chcesz sie starac i poprzez jaka ubezpieczlanie hol. czy polska ?
operacja byla w Polsce , to nie byl przeciez wypadek w miejscu pracy no i nie posiadasz holenderskiego ubezpieczenia

misiomru 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 09, 2014 11:02 pm   

Panicelinka napisał/a:
misiomru napisał/a:
Nie posiadam ubezpieczenia Holenderskiego

misiomru napisał/a:
czy mógł bym się starać w Holandii o jakieś odszkodowanie

szczerze ci powiem, ze pierwszy raz sie spotykam z takim z lekka roszczeniowym podejsciem
o jakie odszkodowanie chcesz sie starac i poprzez jaka ubezpieczlanie hol. czy polska ?
operacja byla w Polsce , to nie byl przeciez wypadek w miejscu pracy no i nie posiadasz holenderskiego ubezpieczenia

Dlatego chcial bym sie dowiedziec czy mogl bym sie starac o co kolwiek
2 razy bylem u lekarza w NL to powiedzial mi ze Paracetamol 500 i bedzie dobrze
Poleski lekarz przepisal za pierwszym razem antybiotyk ale juz bylo za puzno wiec nadawalo sie to tylko na operacje

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Wto Gru 09, 2014 11:10 pm   

misiomru, moim zdaniem nie masz szans na zadne odszkodowanie ,moze nie wiesz ,ale zeby przeprowadzic leczenie za granica w twoim przypadku w Polsce potrzebna jest zgoda ubezpieczlani w ktorej jestes/jest sie ubezpieczonym
za operacje nikt nie wyplaca tu odszkodowania , przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo
staraj sie w Polsce o odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu , albo zglos sie do huisarts i powiedz ze chcesz starac sie o odzkodowanie na miejscu ,moze on ma jakies blizsze informacje i powie ci co masz robic

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Śro Gru 10, 2014 7:11 pm   

To wystąp o odszkodowanie i napisz że pracując przez 6 lat nie miałeś holenderskigo ubezpieczenia zdrowotnego. To jakieś 1200x6 = 7200 plus 30% kary to daje ok 10 tys. euro za brak obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego. Wiem co piszę, bo za kilkanaście miesięcy braku ubezpieczenia zapłaciłem ok. 2 tys. euro kary. Jak chcesz odszkodowanie to musisz wskazać kto je tobie wypłaci, kto jest winien tego że tobie coś dolega. Biuro, szef, sasiad czy może ty sam? Jakby tak można było to prawie każdy 50-60 latek występowałby o odszkodowanie. Jak się od czegoś nie ubezpieczysz to nikt ci nic nie da. Przeciętny Holender płaci 7-8 różnych ubezpieczen.

Odpowiedz do tematu