Zamknięty przez: Gochna H Nie Sty 25, 2015 11:08 pm |
Rejestracja auta bez filtra DPF |
Autor |
Wiadomość |
akiszu
Poczatkujacy akiszu
|
Wysłany: Pią Sty 23, 2015 12:40 pm Rejestracja auta bez filtra DPF
|
|
|
Witam. Chciałbym przerejestrować Volvo V50 2.0D 2007 rok na holenderskie blachy. W zeszłym roku wymontowałem z niego filtr DPF. Czy bez tego filtra auto przejdzie przegląd techniczny w Holandii? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pią Sty 23, 2015 3:42 pm
|
|
|
akiszu napisał/a: | Czy bez tego filtra auto przejdzie przegląd techniczny w Holandii? | KAT nie jest obowiazkowy . Jednak najwieksze problemy ty sobie sam zrobiles wymontowujac go. Mianowicie jak beda ciebie kontrolowac na ilosc wydalanych czasteczek i przekroczysz maximum nikt ci nie da APK . A bez katalizatora bedzie trudno nie przekroczyc maxa zwlaszcza w dieslu i w takim wieku . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x

|
Wysłany: Pią Sty 23, 2015 10:13 pm
|
|
|
DPF to nie katalizator. podobnie wygląda ale to nie to samo.
Możesz mieć problemy. Jeżeli zobaczą ze jest usunięty a wątpie aby przegapili bo wiedzą jakie auta maja dpf a jakie nie. A chyba w 2007 to juz wszędzie wciskali dpf. Ogólnie diesle są bardziej maltretowane na APK niż benzyniaki. |
Ostatnio zmieniony przez feel_x Pią Sty 23, 2015 10:14 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
akiszu
Poczatkujacy akiszu
|
Wysłany: Pią Sty 23, 2015 11:30 pm
|
|
|
No własnie ale jak sprawdzić czy na pewno bo żeby przerejestrowac auto na hol blachy jako mienie przesiedleńcze trzeba trochę poganiac po urzędach i a na końcu może się okazać, że to wszystko było na darmo bo nie przejdzie przeglądu |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x

|
Wysłany: Pią Sty 23, 2015 11:43 pm
|
|
|
Nie wiem jak sprawdzić czy na pewno. Możesz opłacać podatek zostawiajac polskie tablice. Albo sprzedać i kupić tutaj. Nie wiem jak kontroluja diesle. Benzyna np od 2006 roku nie ma sprawdzanych spalin z rury wydechowej tylko auto jest podpinane pod komputer, jezeli nie ma zadnych błędów silnika to na tym się kończy. Jeżeli są błędy np sondy albo cokolwiek innego to sprawdzają z rury wydechowej. Jak gra mimo błędów to ok a jak nie gra to problem
Jak to wygląda w apk diesla nie wiem bo nigdy w życiu nie miałem auta z tym silnikiem. |
|
|
|
|
fornal
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Sty 24, 2015 3:38 pm
|
|
|
Mozesz tez kupic DPF na allegro. Wspawac i na przegladzie powiedziec ze bym wymieniany na nowy. Spaliny beda OK wiec i APK dostaniesz. |
|
|
|
|
mieczol
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sty 25, 2015 5:41 pm
|
|
|
Ludzie spokojnie, bez paniki. Auto z 2007r wiec nie bedzie zadnej kontroli spalin. Podlacza pod komputer i jesli dpf usuniety jest poprawnie programowo to komputer nic nie pokaze. Ot tyle i "test spalin" zaliczony Wazne zeby pod samochodem byla puszka po filtrze dpf.
Wiem co pisze |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Nie Sty 25, 2015 5:47 pm
|
|
|
akiszu napisał/a: | Chciałbym przerejestrować Volvo V50 2.0D 2007 rok na holenderskie blachy. W zeszłym roku wymontowałem z niego filtr DPF. Czy bez tego filtra auto przejdzie przegląd techniczny w Holandii? |
przejdzie , mozesz ale nie masz obowiazku posiadac takiego filtra w aucie
Cytat: |
Een Auto hoeft bij de APK keuring (roetmeting) geen roetfilter te hebben. Een moderne diesel blijft zonder filter onder de toegestane uitstoot.
| http://www.atm-chiptuning.com/wat-we-doen/roetfilter-verwijderen/ |
|
|
|
|
akiszu
Poczatkujacy akiszu
|
Wysłany: Nie Sty 25, 2015 6:10 pm
|
|
|
Ale z tego artykułu nie wynika, że auto bez tego filtra przejdzie taki przegląd |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Sty 25, 2015 7:08 pm
|
|
|
akiszu, akiszu napisał/a: | Ale z tego artykułu nie wynika, że auto bez tego filtra przejdzie taki przegląd |
Kolego niestety , nikt tu ci na pismie potwierdzenia nie wystawi ...auto moze miec inny mankament niz ten zdemontowany filter i rowniez nie przejdzie APK |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Nie Sty 25, 2015 7:31 pm
|
|
|
mieczol napisał/a: | Wiem co pisze |
mieczol napisał/a: | Auto z 2007r wiec nie bedzie zadnej kontroli spalin. | moze i wiesz co piszesz , ale napewno nie wiesz jak sie odbywa APK przeglad a zwlaszcza w diesel . Zaden ale to zaden szanujacy sie mechanik nie zdecyduje podbic przegladu bez zrobienia "testu spalin ". |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
mieczol
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sty 25, 2015 8:36 pm
|
|
|
No jasne nie wiem jak wygląda taki przegląd diesla. Tym bardziej ze sam ok kilku lat użytkuje tu diesla wiec i przeglądy nie są mi obce. Oj oj oj... |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Nie Sty 25, 2015 8:44 pm
|
|
|
mieczol, moze i wiesz jak wyglada przeglad ale ile aut sprowadziles do NL ? |
Ostatnio zmieniony przez baileys Nie Sty 25, 2015 8:48 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mieczol
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sty 25, 2015 8:48 pm
|
|
|
Dokladnie tak jesli jest to diesel to nie będzie mial takowej kontroli. Nie wiem jak przy benzynie to wygląda. Ale widocznie mi APK podbijają zawsze jacyś partacze. Z mojej strony koniec tematu. |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x

|
Wysłany: Nie Sty 25, 2015 9:20 pm
|
|
|
W benzynie wygląda to tak jak napisałem kilka postów wyżej. |