Zamknięty przez: Gochna H Wto Lut 03, 2015 10:14 pm |
Pseudo-makler Polak naciągający ludzi w Hadze ! |
Autor |
Wiadomość |
emilciaaa
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lut 01, 2015 11:42 pm Pseudo-makler Polak naciągający ludzi w Hadze !
|
|
|
Witam, chciałabym poznać ludzi, którzy także zostali oszukani przez pseudo-maklera 'pracującego' w Hadze. Może dzięki temu, razem, dalibyśmy razem go jakoś pokonać. Aby nikogo więcej nie oszukał. Oto co robi pan Paweł:
- załatwia mieszkania nielegalnie, nie dając przy tym żadnego potwierdzenia,że wziął od klienta jakieś pieniądze ( gdy za 1 razem załatwił nam mieszkanie, wziął po prostu ' w łapę' 400 euro, nie dając żadnego potwierdzenia, zapewnienia, nic (!). Ponad to za 400 euro nie sporządził nawet umowy(!) - musiałam sama pisać ją odręcznie z właścicielem
- Mieszkania, które załatwia, zapewnia, że nie są przez nikogo zameldowane, okazują się być zameldowane przez osoby trzecie
- Po wynajęciu mieszkania, wysyła ludzi (przypadek który znam - osoba czarnoskóra), aby zaszli do tego mieszkania i udawali, że będą tam mieszkać ( oczywiście opłaca te osoby, a chodzi o to, aby lokatorzy wystraszyli się, wyprowadzili, i znowu do niego zadzwonili, aby wynająć kolejne mieszkanie i znowu dać mu nielegalnie, dużo zarobić(!))
- mam powody gdybać, iż wysyła Gementee do mieszkań, aby ludzie musieli się wyprowadzić i znowu do niego zadzwonić o pomoc ( kolejne pieniądze!)
- Pobiera nielegalne zaliczki, których nie oddaje, mimo, że nie wywiązuje sie z umowy i danego mieszkania nie wynajmuje, te zaliczki to jednokrotność czynszu- w naszym wypadku 800 euro ! których nam nie oddał i sam potwierdza, że nie odda(!) Mimo, że żadnej umowy z nim nie podpisaliśmy, a zaliczka powinna być w całości zwrócona, ponieważ nie mieszkaliśmy w mieszkaniu, które miał nam załatwić, ani jednego dnia
- podszywa się pod inne biura maklerskie - podaje adres biura, w których niby pracuje, a oczywiście nikt go tam nie zna(!); podpisuje się jako firma HSH - Home Sweet Home, jest to agencja maklerska w Hadze, ale tam również nikt pana Mnicha nie zna
- po upominaniu się o swoje pieniądze, ten 'makler' grozi ci, ze wykorzysta twoje kopie dowodów do różnych celów, jeżeli ' nie zamkniesz się', straszy również, że zna twój adres i ogólnie żeby ' z nim nie zadzierać'
- nie boi się niczego, nawet sprawy w sądzie, ponieważ gdybam, iż on i cały jego biznes nie jest nigdzie w Hadze zarejestrowany, dlatego nie boi się, bo wie, że ciężko będzie go znaleźć, tym bardziej, że często zmienia miejsca zamieszkania ( wcześniej mieszkał w Eindhoven), jak również miejsca zamieszkania w Hadze
- wpisując w google na forum nie podajemy danych personalnych innych osob pierwsze zdjęcie, które zobaczycie, to właśnie on !!
Bardzo zależy mi, aby jak najwięcej Polaków w Hadze dowiedziało się o nim, żeby już nikogo więcej nie oszukał tak jak nas :/// |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Lut 04, 2015 12:07 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
emil1987
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 02, 2015 6:46 pm
|
|
|
To daliscie mu te pieniadze na ulicy czy gdzie? ja osobiscie tez pisalem do tego pana na fb ,ale podpadalo mi bo nie podal ani swoich danych ani strony internetowej, biura , ogolnie nie podal nic oprocz numeru telefonu. Napisal tylko ze wspolpracuje z wieloma maklerami z hagi i tyle, wiec odpuscilem.Moim zdaniem powinno isc sie bezposrednio do biura maklerskiego.Juz kiedys ktos ostrzegal przed nim o ile dobrze pamietam. No i raczej przy dawaniu zaliczki badz zaplaty powinno sie umowe sporzadzic, W waszym wypadku nie wiem jak to bylo,daliscie mu pieniadze i tyle ? troche dziwnie to wszystko opisujecie, ale jesli jest tak jak mysle to poprostu sami jestescie sobie winni. |
Ostatnio zmieniony przez emil1987 Pon Lut 02, 2015 6:48 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
emilciaaa
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 02, 2015 8:08 pm Mamy potwierdzenie zapłaty.
|
|
|
Mamy potwierdzenie zapłaty, i co z tego? Oficjalnie powiedział mi, że tych pieniędzy nam nie odda. Słuchaj, łatwo jest mówić jeżeli dana sytuacja nie tyczy się ciebie. Żebyś sam został tak oszukany to ciekawe czy dalej byś tak mówił. Będę mu zakładać sprawę, ale post jest skierowany z prośbą o kontakt wszystkich ludzi, których oszukał tak jak nas. Możesz mi przybliżyć gdzie ten post o nim się znajdował, proszę?? |
|
|
|
|
emil1987
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 02, 2015 8:41 pm
|
|
|
Najpierw piszesz ze nie dal wam potwierdzenia , teraz piszesz ze macie potwierdzenie. i teraz tak: gdy za 1 razem załatwił nam mieszkanie, wziął po prostu ' w łapę' 400 euro, nie dając żadnego potwierdzenia, zapewnienia, nic (!). to on wam razy wynajal mieszkanie, oszukal was , szukaliscie nowego i znow poszliscie do niego wynajmowac...? |
|
|
|
|
emilciaaa
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 02, 2015 10:11 pm :)
|
|
|
Za pierwszym razem wziął 'maklerskie' 400 euro za doprowadzenie do spotkania mnie z właścicielem. O potwierdzenie żadne nie prosiłam, bo wszystko było ok, od razu umowa, klucze, elegancko. Jedynie przez myśl mi przeszło ' ale maklerzy tu zarabiają w hadze, w 2h 400 euro, ładnie'.
Po pół roku było u nas gementee i oczywiście wyszło, że właściciel wynajmował mieszkanie nielegalnie. Mieliśmy miesiąc żeby się wyprowadzić.
Ponownie zadzwoniłam do dane personalne usuniete o pomoc w znalezieniu mieszkania. Znalazł, pokazał, fajne, z ogródkiem, bierzemy. Kazał dać 810 euro zaliczki ( bo jest tyylu chętnych, że musimy dać, inaczej nie będzie mieszkania). Daliśmy mu te 810euro, będąc pewnymi, że znowu będzie dobrze, tak jak i za 1 razem. No i już nie bylo tak pięknie. Mieszkania nie załatwił, a pieniądze sam otwarcie przyznal, że nie odda. Pisałam na facebooku wszędzie o nim, ponad 10 osób zostało oszukanych tak jak ja, pisali do mnie !! nawet dzisiaj oszukał ludzi na 600 euro !! |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Lut 02, 2015 10:50 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Browar
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2015 9:35 am
|
|
|
Też kiedyś miałem okazję z tym bucem się spotkać. Chciał zaliczkę chyba 400 euro na mieszkanie. Kiedy powiedziałem mu, że owszem mogę mu dać ale chce pokwitowanie + zdjęcie jego dowodu to wsiadł do auta i słuch po nim zaginał. Dodam również, że parę dni wcześniej oglądałem inne mieszkanie od niego i byli tam "lokatorzy", którzy mieli się zaraz wyprowadzić jak tylko ja się wprowadzę, a co śmieszne te same osoby "mieszkały" na drugim mieszkaniu które chciał mi wynająć. Ludzie ogarnijcie się nigdy nie dawajcie żadnym maklerom kasy "na gębę". Najlepszy był jego tekst na koniec "Jeżeli nie możemy sobie zaufać to ja nie będę takim ludziom wynajmował mieszkania". HAHAHA widzę gościa pierwszy raz na oczy mam mu dać 400 euro na gębę a on mi pier.... o zaufaniu ... |
|
|
|
|
emil1987
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2015 6:14 pm
|
|
|
Browar dobrze prawi, jak by kazdy mial chociaz troche oleju w glowie i postepowal tak jak kolega wyzej opisal niebylo by takich numerow. A d autorki postu to brak mi slow, nie wiem czy smiac sie czy plakac, za 1 razem byl tak dobrze ze wynajal wam mieszkanie ktorego nie powinno sie wynajmowac,gementee was wyrzucilo a wy znow poszliscie do niego zeby wam zalatwial znow mieszkanie ?! lol hah, sory ale mi to sie w glowie nie miesci. Jesli kazdy z poszkodowanych zalatwial tak sprawy jak wy, wplata na gebe , zadnych dokumentow to jakos mi nie zal,ze was oszukal , sami sie o to prosiliscie. aha i nie pisz mi ze inaczej bym mowil jak bym byl na waszym miejscu , nigdy nie bede i jestem tego pewny . Mimo wszystko zycze wam zebyscie odzyskali te pieniazki i wyciagneli wnioski z tej nieprzyjemnej lekji bo naprawde powinniscie. Pozdrawiam |
|
|
|
|
vanrafell
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2015 6:57 pm
|
|
|
A jeszcze cwaniak się odgraża autorce tematu że ją do sądu poda o zniesławienie (przeczytane na fb, rzuca paragrafami jak profesjonalny papuga tylko nie wiem czy z polskiego kodeksu karnego czy z holenderskiego)
Może dołączy tutaj do rozmowy?
Czy może ma za małe cojones? |
|
|
|
|
emilciaaa
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2015 7:42 pm
|
|
|
To dziwne Emil, że moje imię wywodzi się z twojego...jakoś mi nie pasuje ... owszem zaufaliśmy mu 2 raz, ponieważ czasu na znalezienie mieszkania było mało, a gementee zostało wpuszczone do mieszkania przez nas i wszystko sami im powiedzieliśmy. Dopiero później ludzie nam powiedzieli, że nie musieliśmy wcale ich wpuszczać, a tym bardziej odpowiadać na wszystkie ich pytania. |
Ostatnio zmieniony przez emilciaaa Wto Lut 03, 2015 7:46 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
emil1987
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2015 7:54 pm
|
|
|
Sami wiecie najlepiej jak bylo , ja juz swoje zdanie powiedzialem . Mam nadzieje ze cos z tym zrobicie i juz nikogo wiecej nie oszuka |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2015 8:33 pm
|
|
|
emilciaaa napisał/a: | a gementee zostało wpuszczone do mieszkania przez nas i wszystko sami im powiedzieliśmy. Dopiero później ludzie nam powiedzieli, że nie musieliśmy wcale ich wpuszczać, a tym bardziej odpowiadać na wszystkie ich pytania. |
ale namieszalas ,zaczelas od pseudo maklera, potem okazalo sie ze znalazl sie nawet wlasciciel mieszkania , a teraz gemeente? a co gemeente ma do was, moze to byl ktos z korporacji mieszkan zanim cos walniesz na forum upewnij sie ze to sie kupy trzyma
emil1987 napisał/a: | Sami wiecie najlepiej jak bylo | moze jednak nie wiedza do tej pory na czym siedza ? przeciez autorka tego tematu co chwile cos wynajduje |
|
|
|
|
emilciaaa
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2015 8:57 pm
|
|
|
post edytowany w calosci
1.przestan powielac to ,co juz umiescilas w tym watku ...ilez razy mozna czytac jedno i to samo
2 .jezeli jeszcze raz umiescisz na forum dane personalne innej osoby to zablokuje ci mozliwosc pisania
|
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Lut 03, 2015 10:13 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
vanrafell
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2015 9:13 pm
|
|
|
To zamiast pisać na forum i wylewać żale może warto przejść się do radcy prawnego, zapłacić 50-150 euro i mieć czarno na białym?!
Mimo wszystko ciekawi mnie jak to wygląda ze strony tego tzw. pseudo maklera |
|
|
|
|
|
|